Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Micron Technology: Alulértékelt részvény egy alulértékelt szektorban

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2017. április 21.   16:16
Micron Technology - Long félvezetőipar
Belépési pont:  Piaci Kiszállási pont:  34,8 Stop-loss:  26,2
Elemző: Kiss Nicholas

2016 második felében felgyorsult a gazdaság növekedési üteme a tengerentúlon, ami a ciklikus iparágakban is éreztette hatását. A félvezető ipar is ezen iparágak közé tartozik, ahol a részvényárfolyamok szintén emelkedésnek indultak. A Micron Technology az iparág egyik legnagyobb szereplője az Egyesült Államokban és a szektortársakhoz hasonlóan kivette a részét ebből az emelkedésből. Március végén egy igen pozitív gyorsjelentést követően a kezdeti emelkedést egy korrekció váltotta fel, azonban most fordulat jelei mutatkoznak, ami kedvező lehetőséget teremt a piacra lépésre.

Technikai kép

A március végi nagyon erős gyorsjelentést követően nagyot emelkedett az árfolyam, azonban ezután teljes egészében visszaadta ezt és betöltötte a 26,4 dollárnál hagyott rést. Innen fordulni tudott a papír, jelenleg a rövid távú mozgóátlagokat igyekszik az árfolyam maga mögött hagyni. A jelenlegi szinteken igen jó, 4:1-es hozam/kockázat aránnyal tudunk piacra lépni, ugyanis célárként a 35 dolláros szintet tudjuk megjelölni, míg stop megbízásunkat 26,3 dollár környékére helyezhetjük el.

Forrás: Bloomberg, Erste

Fordulat a gazdasági ciklusban

2015. második negyedévétől kezdődően lassulni kezdett az amerikai gazdaság növekedési üteme és egészen 2016. második feléig kellett várnunk a fordulatra. Ez idő alatt a reál GDP éves növekedési üteme 3,3%-ról 1,3%-ra lassult. 2016. harmadik negyedévében egyelőre úgy tűnik, hogy fordulóponthoz érkezett az USA gazdasága ugyanis 1,65%-os, majd a rákövetkező negyedévben 1,9%-os növekedést tudott felmutatni. Ez a folyamat a gazdaság ciklikusságától nagyban függő szektorok teljesítményében is éreztette hatását, többek között a félvezető szektorban is. Az S&P500 félvezetők szektorindexe több mint 2 évnyi oldalazást követően ismét felfele vette az irányt és 2016. júliusától közel 30%-ot emelkedett. Ezzel együtt a szektor értékeltsége az előremutató P/E ráta alapján továbbra is igen attraktív, a legtöbb más amerikai szektorral szemben.

S&P500 Félvezető szektor értékeltségének alakulása

 

Forrás: Bloomberg, Erste

A fenti ábrán azt láthatjuk, hogy a szektor a gazdasági válságot megelőzően sok éven át 10 és 30 közötti előremutató P/E rátán forgott, majd annak hatására, hogy az elemzők hirtelen nagyobb mértékben elkezdték visszavágni profitvárakozásaikat a mutató hatalmasat ugrott. Ezt hosszabb idő elteltével az árfolyamváltozás is lekövetette, így a P/E mutató is visszaereszkedett a normálisnak mondható tartományba. Nagyjából a 10-es érték környékén volt a mélypont, ahonnan egy lassú emelkedés vette kezdetét. Jelenleg 15 körüli értéket vesz fel a mutató, így még messze vagyunk az elmúlt 14 év 22-es átlagától. Jóllehet, hogy a gazdasági válság során tapasztalt megugrás felfele tolja el az utóbbi évek átlagát, ám ha ettől a hatástól megtisztítjuk a mutatót, ezzel együtt is egy 19-es átlagértéket kapunk, amihez képest továbbra is egy 25% körüli diszkontot tapasztalhatunk a piacon. Értékeltség alapján a Micron Technology pozitív értelemben emelkedik ki ebből a szektorból, ráadásul az elemzők nemrégiben nagymértékben emeltek profitvárakozásaikon.

Hanyatlóban a DRAM piac

A vállalat a fejlett félvezető rendszerek fejlesztésének egyik nemzetközi éllovasa. Portfóliójuk túlnyomó részét a nagy teljesítményű memória technológiák, köztük a DRAM (dynamic random-access memory) és a NAND Flash képezik. A DRAM memóriák a hasonló technológiák közül relatíve olcsónak számítanak, azonban tartalmukat csak folyamatos tápellátás mellett képesek megtartani. Főként számítógépekben, szerverekben és fogyasztói elektronikai cikkekben alkalmazzák őket. A DRAM piacot a Micron Technologies mellett a Samsung és a dél-koreai SK Hynix osztják fel egymás között. Ez a piac a számítógép értékesítések 2012 óta tartó csökkenése miatt erősen túlkínálatossá vált és egyelőre nem mutatkoznak fordulat jelei. Az átlagos értékesítési árak erős csökkenő trendet mutatnak a szegmensben, így a gyártási költségek nagymértékű lefaragásával igyekeznek a vállalatok szinten tartani a marzsokat.

A 3D NAND-é a közeljövő

A Micron másik fő bevételforrása a NAND Flash memóriákból származik, amely az adatok megmaradó, tápellátás nélküli tárolását, valamint ezek elektronikus törlését és újraprogramozását teszi lehetővé. Ez a technológia nagyobb háttértárolók esetében ideális, mivel igen gyors írás-olvasást tesz lehetővé relatíve alacsony költségek mellett. Ebben a szegmensben a vállalat szorosan együttműködik az Intellel a fejlesztés, a gyártás, a dizájn és az értékesítés terén. Ez mindenképpen pozitív jelnek mondható, hiszen az Intel eddig története során rendre kivonult a már nem elég vonzónak tűnő félvezető memóriákkal kapcsolatos szegmensekből. A két vállalat 2015. márciusában rántotta le a leplet új 3D NAND Flash technológiájáról, amiben a memóriacellák egymásra vannak halmozva, ezáltal megháromszorozván a sík NAND-ok által biztosított tárhelyet. Emellett 2016. augusztusában jelentette be a Micron, hogy okostelefonokban használható változatot is piacra dob, aminek egyik előnye, hogy kisebb teret foglal el a készülék egyéb tartozékai elől. A Micron 2017. első negyedévében már azzal számol, hogy a legyártott NAND Flash memóriák túlnyomó többségét már a 3D-s verzió fogja adni.

A vállalat értékesítéseinek alakulása jól tükrözi a memóriák piacán az utóbbi években lezajló trendet, ugyanis az látható, hogy az értékesítések egyre inkább a NAND Flash technológiák irányába tolódtak el. Míg 2014-ben a vállalat árbevételének 68%-át a DRAM és 27%-át a NAND Flash memóriák értékesítése tette ki, 2016-ra a DRAM értékesítések aránya 58%-ra csökkent, míg a NAND Flash értékesítések aránya 37%-ra növekedett. Ennek a trendnek a további folytatódása várható az elkövetkező években.

3D XPoint, új irány a memóriachipek piacán

A Micron és az Intel 2015-ben mutatta be új, 3D XPoint (ejtsd: Crosspoint) technológiáját, amely egy teljesen új technológiát képvisel a nem felejtő memóriák szegmensében. A 3D XPoint nagyságrendekkel gyorsabb és tartósabb a NAND Flashnél, ráadásul egy megfizethető alternatívát is kínál. A Micron ezen memóriák gyártását 2016-ban kezdte meg és 2017-ben a termelés jelentős felfutását várja. Az új technológia forradalmasíthatja a nem felejtő memóriák csoportját, ám az elterjedése kissé elhúzódhat, mivel a különféle szoftveres fejlesztéseknek is le kell követniük a változásokat.

Negyedéves gyorsjelentés

Erős számokat közölt második gazdasági negyedéves gyorsjelentésében a vállalat, a következő negyedévre pedig kivételesen erős várakozásokat tett közzé. A vállalat árbevétele a március 2-án zárult gazdasági negyedévben a várakozásoknak megfelelően 4,65 milliárd dollárt tett ki, a 0,9 dolláros tisztított EPS pedig felülmúlta a 0,86 dolláros várakozásokat. A harmadik gazdasági negyedévre 1,43 és 1,57 dollár közötti tisztított EPS-t vár a vállalat, míg a jelentés közzététele előtt az elemzői konszenzus csupán 0,95 dollár volt. A vállalat vezérigazgatója, Mark Durcan szerint igen erős kereslet mutatkozik jelenleg a NAND és DRAM memóriachipek iránt, miközben az iparági kínálat limitált. Ez ahhoz vezetett, hogy a régóta csökkenőben levő átlagos DRAM értékesítési árak 21%-kal emelkedtek a negyedévben, amik a folyamatban lévő költségcsökkentési intézkedésekkel együtt kiugróan jó 36,7%-os bruttó marzsot eredményeztek. A pozitív hírekre az elemzők többsége komoly mértékben emelte a vállalatra vonatkozó profitvárakozásait, ráadásul nemcsak az idei hanem a rákövetkező két évre is.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Értékeltség

A fentiekben már láthattuk, hogy a félvezető szektor jelenleg relatíve olcsónak tűnik a historikus adatok alapján, a Micron Technology pedig az USA-ban a szektoron belül a legolcsóbb vállalatnak számít. A vállalat jelenleg 7 körüli előremutató P/E rátán forog, míg az amerikai szektortársak értékeltségének átlaga 22 körüli értéket mutat. Amennyiben a vállalat utóbbi években látott értékeltségét nézzük, úgy a jelenlegi 7 körüli érték továbbra is olcsónak számít. A gyorsjelentést követően a részvények árfolyammozgása csak mérsékelten követte le a megugró profitvárakozásokat, így a P/E ráta két nap alatt 1,5 pontot esett, ami egy kedvező vételi lehetőséget kínál.

A Micron Technology értékeltségének alakulása

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Amennyiben a vállalat profitjainak múltbeli alakulását nézzük, láthatjuk a választ arra, hogy miért forog jóval alacsonyabb értékeltségen a Micron Technology, mint a szektortársak. A profitok igen változékonyan alakultak az utóbbi években, mivel a memória technológiák szegmensét a folytonos megújulás jellemzi. A legutóbbi gyorsjelentés alapján jelenleg igen jól pozícionálta magát a vállalat ebben a versenyben, amit már a következő évekre vonatkozó elemzői várakozások is tükröznek.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

A felhőalapú szolgáltatások térnyerése és az önvezető autók rohamtempóban történő fejlesztése további keresletet támaszt a Micron technológiái iránt, amik a profitok további bővüléséhez járulhatnak hozzá a közeljövőben.

 

 

 

 

 

 

Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben