Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

ProSiebenSat1: Itt a trendforduló!

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2017. március 31.   12:47
ProSiebenSat1 - long média
Belépési pont:  piaci ár Kiszállási pont:  48,8 Stop-loss:  36,9

Megerősítést nyert a trendfordulót jelentő fej és vállak alakzat a ProSiebenSat1 grafikonján. Március eleje óta ismét erőteljes vételi erő látható a papírban, bár a további emelkedést két rés is próbára teheti, de a szinteknél csak átmeneti megtorpanásra számítunk. A figyelemreméltó osztalék is táplálhatja a következő hetek emelkedését.

 

 Technikai kép

A ProSiebenSat1 2015 végén kezdődő eső trendje tavaly novemberben ért véget. Az árfolyam a 31,3 eurós mélypontról fordult meg, de január elején a 40 eurós ellenállnál elakadt az emelkedés. Rövid korrekciót követően a múlt hét során sikerült ezt a szintet áttörnie a kurzusnak, miközben a csökkenő trendvonalat, a 20, a 30, illetve a 200 napos mozgóátlagokat is áttörte a papír.

Ezzel nagy tere nyílt az emelkedésnek, bár a 41,6-41,9 közötti illetve a 44,54-44,64 rés még ellenállást jelenthet. A grafikonon kirajzolódott fej és vállak alakzatból azonban komoly emelkedési potenciál látható, az alakzatból számított célárfolyam alapján 48,8 euróig emelkedhet az árfolyam, így ezt a szintet jelöljük meg célárfolyamnak. A stop-loss szintet 36,9 euróhoz tehetjük, így egy komolyabb korrekció esetén is pozícióban maradhatunk. Bátrabb kereskedők a legutóbbi leszúráshoz is tehetik a veszteséglimitáló megbízást, amely a 20 és a 30 napos mozgóátlagok alatt, 38,8 eurónál található, így sokkal kedvezőbb hozam/kockázat arány érhető el.

A ProSiebenSat1-ról

A ProSiebenSat1 az egyik legnagyobb független médiatársaság Európában. A cég fő üzletága a hirdetésekkel finanszírozott ingyenesen sugárzott TV csatornák. A ProSiebenSat1 egy éve tagja a DAX indexnek is, a cég piaci kapitalizációja közel 9,5 milliárd euró. Az utóbbi években dinamikusan nőtt a cég eredménye, tavaly az árbevétel 17%-kal, miközben az EBITDA 10%-kal növekedett.

Az árbevétel 85%-a származik a német, osztrák és a svájci piacról, de az elmúlt években egyre fontosabb szerepet tölt be az USA piac is. Néhány év alatt az USA-ból származó árbevétel közel 10%-ra emelkedett, míg a skandináv piac is felfutott 3,9%-ra.

A ProSieben Sat1 2016-os számai összességében nem okoztak nagy meglepetést, a vártnak megfelelően alakultak. Az árbevétel 3,8 milliárd eurós értéke 0,2 milliárd euróval múlta felül a várakozásokat, a kamatok és amortizáció előtti üzemi eredmény (EBITDA) 1,018 milliárdos értéke nagyjából az 1,006 milliárdos várakozásoknak megfelelő. Az egy részvényre jutó profit 2,37 eurós értéke hajszálnyival gyengébb a vártnál. A menedzsment és az elemzők is további növekedést várnak a társaságtól idénre.

A társaságnak tavalyelőtt volt egy akvizíciója, amely utólag is jó vételnek tűnik, bár a cég tevékenysége nem igazán illik bele a társaság profiljába. Az Etraveli utazási irodát 2015-ben 235 millió euróért vásárolta meg a ProSiebenSat1, 9,4-es EV/EBITDA mellett. A papír árazása hasonló volt a versenytársakéhoz, amelyek azóta látványosan felértékelődtek. Az Etraveli is rendkívül gyorsan nőtt az elmúlt időszakban, jelenleg már 342 millió euróra értékelhető a társaság (EV/EBITDA alapján), ami 46%-os hozamot jelent 15 hónap leforgása alatt. Az utazás és a tévécsatornák között nehezen lehet szinergiát találni, így az Etraveli eladása teremthet értéket a részvényeseknek.

A november eleji gyors zuhanást az árfolyamban egy tőkeemelés okozta, amely megnövelte a társaság lehetőségeit az akvizíciókat illetően. A befolyt 500 millió euró mellett további 200-300 millió eurót tudna felvásárlásokra elkölteni a társaság, de ha ehhez még hozzáadjuk az Etraveli esetleges eladásából származó összeget, akkor már bőven 1 milliárd euró fölötti összeg állna rendelkezésre.

Optimisták az elemzők

A Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége optimista a papírral kapcsolatban. Az elemzők 77%-a vételre ajánlja a papírt, 23%-uk pedig tartásra javasolja. A 12 hónapos célárfolyamok átlaga 45,5 euró, ami 12%-os felértékelődési potenciált jelent.

Attraktív osztalékot fizet a társaság

Az osztalék miatt is érdemes foglalkozni a papírral, a tavalyi év után 1,9 eurós részvényenkénti osztalékot fizet a társaság, ami 4,7%-os osztalékhozamot jelent. Ráadásul a DAX komponensek közül a ProSiebenSat1 osztalékhozama a legmagasabb (az osztalékfizetés dátuma május 17). A társaság évek óta egyre magasabb osztalékot fizet a részvényeseknek, jövőre már 2,1 eurós osztalékot várnak az elemzők.

Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben