Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

USA gázpiac: a hideg tél elmaradt, de a fundamentumok továbbra is erősek

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. március 6.   16:22

A vártnál melegebb idő lejjebb küldte a WTI árfolyamát az elmúlt hetekben. A mélyben lévő fundamentumok azonban nem változtak és tovább erősíthetik az USA gázárait a jövőben. A kereslet dinamikusan növekszik, míg a kínálat rövidtávon nem feltétlenül követi ezt. Az USA exportja lehet a fő hajtóerő.

A legközelebbi lejáratú Henry Hub gázárak a decemberi bőven 3 dollár/MMBTU feletti szintekről egészen 2,6 dollár/MMBtu-ig estek február végén.

A legközelebbi Henry Hub gázárak alakulása (USD/MMBtu).
Forrás: Bloomberg

Ennek a legfőbb oka, hogy az USA időjárása a január végétől februárig tartó időszakban jóval a sokévi átlag felett volt. Ezen kismértékben segített a március elején betörő hidegfront, de a tél javarésze már elmúlt az Egyesült Államokban. Egy jelentős hidegbetörés Észak-Amerikában akár 100 milliárd köbláb többletkeresletet is okozhat a heti fogyasztásban a január-februári átlag 90-100 milliárd köbláb fogyasztáshoz képest.

USA szezononkénti gázfogyasztása 2015-ben (milliárd köbláb/nap). A fekete terület az alapkeresletet mutatja, a piros a fűtési keresletet, a kék pedig a hűtés többletáram igényét.
Forrás: EIA

A melegebb idő egyébként jól látható a gázkészletek alakulásában. Míg december végén-január elején a hideg időnek köszönhetően leesett a gázkészlet az 5-éves átlaghoz, február közepén megint a sokéves átlag fölött volt a készletnagyság köszönhetően a kisebb fűtési keresletnek.

A kinyerhető betárolt földgáz az Egyesült Államokban (milliárd köbláb)
Forrás: US EIA

Az alapvető fundamentumok azonban nem változtak. Az USA-ban tovább folyik a gáz térnyerése a szén-nel vagy a nukleáris energiával szemben az energiatermelésben. 2016-ban 3,9%-kal nőtt az áramtermelésből eredő földgázkereslet, míg 2,6%-kal a vegyipari felhasználás. Ez a trend várhatóan fennmarad 2017-ben is, persze függően az áraktól (nemcsak a gáztól, hanem a kőszéntől is) és Trump politikájától is. A földgáz termelés várhatóan 2017-ben viszont nőni fog (2016-ban 28.300 milliárd köbláb volt a termelés a 2015-ös 28.752 milliárd köblábbal szemben), sőt az évtized végéig dinamikusan emelkedhet a 30 ezer milliárd köbméteres szint felé. Fontos keresleti tényező lehet viszont az USA LNG exportja, ami a vezetékes exporttal együtt akár naponta 14-16 milliárd köblábat (éves szinten akár 5-6 ezer milliárd köblábat) is kitehet 2020-ra, vagyis a kereslet 20%-át adhatja. Ezek a tényezők hosszútávon inkább a gázárak emelkedését indukálják a véleményem szerint. Fontos kiemelni, hogy a megújulók mellé egyre fontosabb lesz a backup kapacitások kiépítése, ha éppen nem fúj a szél vagy nem süt a nap. Erre szintén a földgáz lehet az egyik legesélyesebb.

USA gáz export-import becslés
Forrás: EIA

A Henry Hub gázárakat az Erste Certifikátokon, illetve az amerikai ETF-eken keresztül lehet megjátszani.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben