Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Sikerül-e az OPEC-nek csökkentenie a globális készleteket?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. február 20.   12:22

A globális olajpiac huzavonája, ami már lassan három hónapja tart, tovább folytatódik. Egyrészt jól látszik, hogy az OPEC hatékonyabb, mint valaha: a piac előrejelzések szerint (IEA, OPEC, Argus) a kartell legalább 80%, de egyes becslések szerint 90%-os megfelelést ért el, vagyis ezt a százalékos arány sikerült elérnie az OPEC tagállamoknak összességében a november végén vállalt 1,2 millió hordó/nap kvótacsökkentéshez képest. Ez rekordot jelent, hiszen az OPEC általában nem ennyire egységes, a kezdeti megfelelési mutatók 60% körül voltak a múltban. Az első hónap után erre nem számított a piac, inkább 60-80% közötti megfelelést volt várható. A vezető Szaúd-Arábia ráadásul 10 millió hordó/nap termelés alá csökkentette kihozatalát szemben a 10,07 millió hordó/nap kvótával, vagyis ők 100% felett vannak. A megállapodás egyébként a félév átlagos kitermelésére vonatkozik.

Ezzel ellentétes hatás, viszont ami Észak-Amerikában látunk. A Baker Hughes által követett fúróberendezés szám 597-re nőtt, ami a legtisztább indikációja, hogy az USA olajtermelése növekedni fog, egyes becslések szerint akár 500 ezer hordó/nap mértékben az idei évben. Erre 2014 óta nem volt példa. Ha az OPEC és a nem-OPEC államok nem tudják tartani a beígért csökkentést, akkor a többi nem-OPEC termelő 600-800 ezer hordó/nap termelésnövekedése meggátolja az OPEC célját, vagyis, hogy a rekordmennyiségű, 3 milliárd hordó feletti globális nyersolajkészlet a normálisnak tekinthető 2,6-2,7 milliárd hordós szintre essen.

OPEC megfelelés (%)
Forrás: Bloomberg, IEA

Globális olajkészletek alakulása
Forrás: IEA

Nettó kínálat/kereslet alakulása az olajpiacon (millió hordó/nap)
Forrás: IEA

A harc egyre izgalmasabb lesz az év közepe felé közelítve két okból is. Egyrészt a kereslet bővülése, amire vonatkozó növekedési várakozását IEA 0.1 millió hordó/nap mértékkel 1,4 millió hordó/napra növelte a legutóbbi februári riportjában, a harmadik negyedév felé közelítve szezonális hatások miatt is nő. Másrészt a kínálat a nem-OPEC és OPEC tagországok felől csökkenhet, nemcsak amiatt mert jobban betarthatják a november-decemberi megállapodást, hanem mert a saját fogyasztásuk is nő. Oroszország például januárban 115 ezer hordó/nap mértékben vágta a termelést, ami alatta van az OPEC felé beígért 300 ezer hordó/napos átlagcsökkentésnek. Ők viszont időjárási okok miatt egyébként is csak áprilistól akartak vágni, addig ugyanis a szibériai hideg veszélyessé teszi a leállítást illetve a kutak elfojtását. Szaúd-Arábia a nyáron napi 1 millió hordó olajat használ fel – ennek az oka a nagyobb energiakereslet, ami rendkívül hatékonytalan módon az olaj közvetlen elégetésével biztosítanak. A téli felhasználás ezzel szemben csak párszázezer hordó naponta.

Számomra a fő kérdés, hogy sikerül-e tényleg csökkenteni a globális készleteket. Az IEA szerint ez a folyamat már el is indult, de más házak, például a JBC szerint erre nincs jel. Ha nem jön össze ugyanis a globális készletcsökkentés és elfogy a tagállamok türelme, akkor szinte lehetetlen lesz hosszabbítani a féléves kvótabefagyasztást, és emiatt könnyen összeomolhat a megállapodás és a kartell, ami lejjebb ütheti az árakat. A helyzet tehát fokozódik…

A lenti chart mutatja meg, hogy miként alakult a Brent típusú kőolaj ára és a 12 havi forward ár mínusz közeli határidő különbsége. Nagyon jól látszik, hogy a piac a kontangó eltűnését és a túlkínálat megszűnését várja.

A legkönnyebb módja a WTI megjátszásának az Erste olaj certifikátjai!

1-12 Brent spread és a Brent spot ár (dollár/hordó)
Forrás: Bloomberg

Nettó long pozíciók száma a WTI olajban
Forrás: John Kemp, Reuters


Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben