Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Nagyot profitálhat a hozamemelkedésből a Bank of America

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2017. február 15.   16:00
Bank of America bankszektor
Belépési pont:  Piaci Kiszállási pont:  27,98 Stop-loss:  22,39

 

A Trump rally első felvonását követően hosszabb oldalazásba kezdtek a tengerentúli részvényindexek. Nem volt ez máshogy a bankszektorban sem, azonban az elmúlt napokban újabb impulzusok érték a piacokat, amik egy része kifejezetten a szektor malmára hajtja a vizet. Mivel a Bank of America részvénye profitált a legtöbbet az amerikai nagy hitelintézetek közül Trump megválasztásából, érdemes kitartani a relatíve legerősebbnek tűnő bankrészvény mellett.

Technikai kép

December közepe óta egy emelkedő ék formájában korrigált az árfolyam, míg a tegnapi napon az átlagot meghaladó forgalommal tört ki a kialakult szűk zónából. Amennyiben abból indulunk ki, hogy az amerikai választásokat követően a 18 dolláros szintet áttörve egészen 23,5 dollárig ment az árfolyam, egy újabb hasonló mértékű emelkedés 28 dollárig tartana. Mivel a stop megbízást a kialakult szűk bázis aljához 22,4 dollárhoz tudjuk helyezni, nagyjából 2-es hozam/kockázat aránnyal nyitható meg a pozíció.

Forrás: Bloomberg, Erste

 

Negyedéves jelentés

A költségcsökkentéseknek köszönhetően sikerült pozitívan meglepnie az elemzőket a banknak a negyedik negyedévben. A teljes árbevétel 20 milliárd dollárt tett ki, ami kicsit elmaradt a 20,8 milliárd dolláros elemzői várakozásoktól. Ez főként annak volt köszönhető, hogy a vállalat a kötvénykereskedési szegmensben elmaradt a várakozásoktól, illetve a nettó kamatbevétele is a vártnál kisebb lett. A következő negyedévben, a nettó kamatmarzsra már pozitív hatással lehet a Fed 25 bázispontos decemberi kamatemelése. Az egy részvényre jutó profit 0,40 dollár lett az egy évvel ezelőtti 0,27 dollár után, míg az elemzők 0,38 dollárt vártak. Ezt a vállalat annak köszönhette, hogy a személyi jellegű ráfordítások 2,6%-kal csökkentek, többet, mint amit az elemzők vártak. A teljes 2016-os évet tekintve a bank árbevétele 1%-kal, míg a nettó eredménye 13%-kal nőtt 2015-höz képest.

Fed kamatemelés

Janet Yellen tegnapi szenátusi meghallgatásán azt nyilatkozta, hogy inkább előbb, mint később kéne emelni a kamatokon, mert akkor el lehetne kerülni, hogy a jövőben hirtelen, nagyobb lépésben emeljen a jegybank. Szerinte ha a Fed továbbra is fokozatosan emelkedő inflációval és javuló munkaerőpiaccal szembesül, úgy az alapkamat további emelése a helyes út. Beszédét követően a márciusi kamatemelés esélye 28%-ról 34%-ra nőtt, míg a piac véleménye arról, hogy mikor lehet az idei első kamatemelés egy hónappal előbbre, májusra tolódott.

Emellett több regionális Fed elnök is úgy nyilatkozott az elmúlt időben, hogy nem kizárt egy márciusi kamatemelés, amire a kifejezetten erős munkaerőpiaci és inflációs adatok után tovább nőhet az esély.

A Bank of America kamatbevételei az egyik legérzékenyebbek az amerikai bankok közül a hozamemelkedésre, emellett teljes bevételeinek nagyjából felét ez a tétel teszi ki. Egy 100 bázispontos párhuzamos elmozdulás a hozamgörbén 3,4 milliárd dollárral növelné a bank nettó kamatbevételét, ami a 2016-os érték 8%-át, míg az adóval csökkentett érték az éves profit 12%-át tenné ki. Ennek ¾ része a rövid hozamok emelkedéséből származna.

Dereguláció

Trump nemrégiben aláírta azt az elnöki rendeletét, ami a gazdasági válság után kialakult szigorú pénzügyi szabályozások (Dodd-Frank Act) reformját segíti elő. A rendelet értelmében a pénzügyminisztérium felülvizsgálja a szabályozást, azonban annak módosítása csak a Szenátus jóváhagyásával lehetséges. A szabályozások reformját az is megkönnyítheti, hogy nemrégiben lemondott posztjáról Daniel Tarullo, Fed kormányzó, akinek a vezetésével létrejöttek a pénzügyi rendszer stabilitását szolgáló intézkedések. Emellett most már hivatalosan is megvan az új pénzügyminisztere a Trump kormánynak Steven Mnuchin, ex-bankár személyében, aki szintén egyik fő prioritásának tekinti a Dodd-Frank törvény reformját. A Bank of America a szabályozási reformokból főként a hitelezési kondíciók enyhülésén keresztül profitálna.

Versenytársak

Az amerikai elnökválasztások után felgyorsuló hozamemelkedés, a pénzügyi szabályozások reformja, illetve a várható adóreformok az egész bankszektorra pozitívan hatottak, azonban a Bank of America részvényei emelkedtek leginkább ezekre a hírekre. Amennyiben a Fed valóban tartaná a decemberben jósolt három kamatemelését 2017-ben, az leginkább a Bank of America malmára hajtaná a vizet, ezzel a részvény továbbra is felülteljesítő lehetne a szektorban.

Főbb bankrészvények teljesítménye Trump megválasztása óta (%)

Forrás: Bloomberg, Erste

 

Az utóbbi hónapok felülteljesítése mellett a papír továbbra sem számít felülértékeltnek a többi nagy amerikai bankhoz képest, hiszen a szektor esetében használatos könyvszerinti értékeltsége többnyire alacsonyabb a szektortársakéhoz képest. Emiatt első ránézésre olcsónak tűnhet a papír, azonban ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy relatíve alacsonyabb jövedelmezőséget várnak az elemzők a jövőben a banktól, azt értékeltség az átlagnak megfelelő. Amennyiben abból indulunk ki, hogy egy +100 bázispontos párhuzamos elmozdulás a hozamgörbén 3,4 milliárd dollárral növelné a vállalat kamatbevételét, akkor ennek az adóval csökkentett értéke nagyjából 2,21 milliárd dollár lenne. Ez 0,8 százalékponttal, 8,5%-ra növelné a vállalat ROE-jét, amihez a jelenlegi 0,95-ös P/B értékeltség helyett hozzávetőlegesen egy 1,1-es fair P/B érték párosulna minden egyéb tényező változatlansága mellett. Így ez egy 16%-os felértékelődési potenciált rejt magában, ami nagyjából megfelel a technikai elemzésben vázolt célárfolyamnak.

Forrás: Bloomberg, Erste 

 

Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben