Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Csökkenő kontangó az olajpiacon - a piac hisz a második féléves egyensúlyban

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. február 13.   12:27

Az olajpiac - hasonlóan a többi nyersanyag piachoz - határidős struktúrája sokat elárul a piaci szereplők jövőbeli várakozásairól. A korábbi látványos kontangó - vagyis, hogy a távoli határidős árak jóval magasabbak a közeli határidőknél - drasztikusan megváltozott a WTI piacán. A korábbi 10 dollár feletti éves kontangó (egyéves forward WTI ár mínusz a legközelebbi WTI határidős jegyzés) alig 2 dollárra esett. A piac ezek alapján 2017. második felében a túlkínálatos helyzetből egyensúlyira változást jósol.

Az első ábra mutatja a NYMEX WTI határidős piac jelenleg helyzetét (2017. február 13, délelőtt 10 óra). Gyakorlatilag jól látszik, hogy a piac az árak stabilizálódására számít idén szeptember-októbertől lényegében évekig (2020-2021-ig). Ez az olvasatomban azt jelenti, hogy a WTI olajpiac a mostani túlkínálatos állapotot követően az idei év második felében a kereslet-kínálat egyensúlyát becsüli. Ha túlkínálat maradna, az az azonnali árakat lenyomná és növelné a kontangót. Van azonban egy tényező, ami a jelenlegi túlkínálatot felszívja és egyensúlyt teremt. Ez nem más, mint az arbitrázs, azaz azok a kereskedők, akik a mostani árakon megveszik a terméket, határidőre eladják és bezsebelik a különbséget. Persze ehhez két költségelemet állniuk kell, ez a tárolás költsége (jellemzően 20-30 dollárcent/hordó havonta) és a termék árának finanszírozási költsége (kb. évi 2% a mostani kamatok mellett).

NYMEX WTI Forward árak, 2017. február 13, délelőtt 10 óra.
Forrás: Bloomberg. Az árak USD/hordóban.

Az arbitrázsnak fizikai és egyéb akadályai vannak: a tárolókapacitások szűkőssége és a finanszírozás elérése. Ezért előfordult az elmúlt években, hogy a nagyon vonzó lehetőség ellenére, a kontangó nem tudott becsukódni. Voltak időszakok, amikor a tengeri hajók bérlése is jó üzlet volt - na nem azért, mert szállítani szerettek volna rajta, hanem a tárolás és az arbitrázs miatt. A globális készletek soha nem látott magasságokba emelkedtek - ezt az USA nyersolaj készletein lehet a legjobban lemérni, mert itt pontos heti adatok vannak. A globális készletek is 3 milliárd hordó fölé nőttek (2-2,5 milliárd a normális mennyiség, ami szükséges az ellátás biztonságához), de az USA készletei is 30-éves csúcson vannak 500 millió hordó körüli mértékkel.

Azonban ha a piac nem számít arra, hogy ez a túlkínálat fennmarad, akkor a görbe kiegyenesedik, hiszen nem lesz olyan rövidtávú nyomás, ami szükségessé teszi a termék tárolását és az arbitrázs kiépítését. A piac úgy véli, hogy az OPEC-nem OPEC megállapodás sikeres lesz, és a mostani 0,8-1 millió hordó/nap túlkínálat megszűnhet a harmadik negyedévre, ami az éven belül a legerősebb negyedév keresleti szempontból, sőt az egyensúly évekig fennállhat, köszönhetően a sikeres akciónak vagy az OPEC későbbi lépéseinek. Hozzá kell tenni, hogy a piac adott esetben úgy is változhat, hogy „backwardation” alakul ki, vagyis a távoli határidős ár alatta maradhat a közeli határidős árnak, főleg akkor, ha a piac túlkeresletes állapotból egyensúly felé halad. Gyakorlatilag 2014 IV. negyedéve előtt ilyen volt a piac, legalább is abban hittek a szereplők, hogy a túlkereslet lesz jellemző.

1 éves forward WTI ár és a legközelebbi ár különbsége dollár/hordóban.
Forrás: Bloomberg

Ez a kontangó eltűnése egyébként jót tesz a vételre spekuláló olajbefektetőknek akár certifikátokon, akár ETF-eken keresztül játsszák meg a piacot. A határidők görgetése miatt ugyanis ezt a kontangót rendszeresen elbukták a befektetők (és megnyerték az arbitrázsőrök), ami némileg lehetetlenné tette a hosszabb trendek megjátszását. Bármennyire is biztos volt a spekuláns abban, hogy a 30 dolláros olajár feljebb fog emelkedni idővel, a vételi pozíció gyakorlatilag a határidős 10-12 dollárral magasabb árról szólt, ami már messze nem volt annyira vonzó. Most viszont nincs ilyen ellenszél, tehát ha hiszünk a WTI olajárak emelkedésben, ennél kevesebb jó alkalom van.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben