Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Tovább emelkedhetnek a német kötvényhozamok - Erste Fókusz

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2016. november 21.   13:55
RX1 - short kötvényindex
Belépési pont:  piaci Kiszállási pont:  156 Stop-loss: 162,4

Az RX1 nevű instrumentum a német 7 és 10 éves lejáratú kötvényekből összeállított index. A kötvények árfolyamát ábrázoló termék egy fontos támasz letörését követően jelenleg még nagy esés előtt áll. A 10 éves német hozam csak az utóbbi hetekben kezdett igazán emelkedni, és az inflációs várakozások erősödésével bőven van még tere a hozamemelkedésnek.

Technikai elemzés

Az RX1 index szeptember elején érkezett el egy fordulóponthoz. Az árfolyam ekkor indult zuhanásnak, és azóta már több támasz is elesett. A csúcs- és mélypontokat megvizsgálva már megvolt a trendforduló és kialakult a csökkenő trend. A legutóbbi 161,5-ös támasz törésével ismét nagy tere nyílt a további zuhanásnak, a következő támasz 156-nál található.

Jelenleg kedvező belépési pont kínálkozik short oldalon és úgy tűnik, hogy még csak a hozamemelkedés elején járunk, vagyis az RX1-nek még bőven van tere lefelé. Célárfolyamnak a legközelebbi erősebb támaszt érdemes beállítani 156-nál, stop-loss szintnek pedig a 162,4-es szintet javasolt megadni.

Az amerikai elnökválasztás

Az amerikai elnökválasztás meglepetést hozott. A többséget sokkolta, hogy a Donald Trump legyőzte a Hillary Clintont, így a republikánus jelölt lesz az Egyesült Államok 45. elnöke január 20-i beiktatása után. Trump a választási kampányában számos radikális ötletet vázolt fel, és a hagyományos politikai irányvonalat és kommunikációs tabukat semmibe véve építette fel a kampányát. A Brexit már elindított egyfajta irányváltást, amire az USA állampolgárai is fogékonyak voltak. Ezért nem mondható váratlannak az eredmények kirajzolódása utáni zuhanás a piacon. A meglepetés inkább ezután következett, a piacok hirtelen befékeztek és ugyanolyan lendülettel emelkedésnek indultak, a jó hangulat – kisebb megingásokkal - azóta is tart.

Ennek magyarázata, hogy Trump kommunikációja hirtelen megváltozott. Már a győzelmi beszédében olyan formaságok jelentek meg, amelyek korábban nem voltak jellemzőek, és ami még fontosabb, hogy a honlapjáról több tervezett radikális intézkedés is lekerült. A kezdeti bizonytalanság csökkent, így a piacokról gyorsan eltűnt a kockázatkerülő üzemmód.

Donald Trump győzelme után érdekes mozgások indultak el a kötvénypiacon. Az első reakción – hozamcsökkenésen – gyorsan túljutottak a piacok, majd egy éles fordulat következett, és mind az eurozónás mind a tengerentúli hozamok kilőttek felfelé.

A német hozamok alakulása

Érdemes górcső alá venni a német 10 éves hozam alakulását. Július óta a 0 és a -15 bázispontos szint között oldalazott a 10 éves egészen szeptember végéig és ekkor indult a hozam látványos emelkedése. Tehát már a választások előtt elindult ez a folyamat, amely Trump győzelme után is folytatódott.

forrás: Bloomberg

Az alábbi chart pedig azt mutatja, hogy az egyes lejáratok esetében hogyan alakulnak a hozamok. Jelenleg egészen a 7 éves lejáratig negatívak a hozamok, és a rövid oldalon továbbra sem volt érzékelhető emelkedés a fél évvel ezelőtti szintekhez képest (de a mélyponthoz képest itt is emelkedés látható). A hosszú oldalon azonban markánsabb hozamemelkedés látható, így a hozamgörbe is egyre meredekebb lesz.

forrás: Bloomberg

Növekvő infláció

Trump gazdasági programja alapján a befektetők gyorsabb gazdasági növekedést várnak az új elnök hivatalba lépése után. Egyrészt az infrastrukturális fejlesztésekre szánt összegeknek köszönhetően javulhat a gazdasági növekedés, másrészt az adócsökkentések miatt a fogyasztói kiadások is növekedhetnek, vagyis a Trump által tervezett fiskális expanzió a serkentheti a gazdaságot. Ugyanakkor a kereskedelmi vámok újragondolása is az infláció irányába hat.

Az elmúlt időszakban már megszokhattuk a jegybankok extrém laza monetáris politikáját. Nem lehet azonban csak a jegybankoktól várni a megoldást, a kormányoknak is lépniük kellene a gazdaság talpra állítása tekintetében. Trump jóval lazábbra venné a költségvetési politikát, igaz jövő márciusban kezdődik az adósság-plafonnal kapcsolatos vita, amely gyakori téma lesz még a jövőben. Trump által tervezett intézkedések hatására azonban a hiány is jelentősen nőhet, így a jelenleg 100% feletti GDP arányos hiány még magasabb szintekre kerülhet. (30% pontos növekedés 10 év alatt a választási programja szerint.) Bár a kampányban konkrét számok nem szerepeltek, de például infrastrukturális fejlesztésekre a Clinton által ígért 275 milliárd dollár minimum dupláját fordítaná az új elnök.

A tervezett fiskális intézkedések miatt komolyabb inflációt kezdtek el árazni a piacok (nemcsak az USA-ban). Ez még meglepetésnek sem nevezhető, mert már hetekkel korábban emelkedésnek indult a mutatószám. Ebben azonban szerepet játszott a bázishatás is, vagyis a több mint egy éve alacsonyan tartózkodó kőolaj árak. Trump győzelme után a piac hisz a felpörgő fogyasztásban, ez pedig katalizátort jelent az infláció további emelkedéséhez. Az árak emelkedése pedig a hozamokra is emelkedő hatással van, és ez a folyamat még csak az elején tart.

forrás: Bloomberg

A jegybankok

A piac arra számít, hogy az amerikai jegybank a következő decemberi ülésén tovább emeli 25 bázisponttal az irányadó rátát, a határidős árazások alapján ennek 94%-os a valószínűsége. A gyorsuló infláció miatt agresszívabb kamatemelésre lehet számítani, vagyis az eddiginél meredekebb kamatpályára várható. Itt meg kell említeni azt a kockázatot is, hogy a Fed-nek nem lesz egyszerű dolga, mert a tervezett protekcionista intézkedések miatt gyengülhetnek a növekedési kilátások és ebben az esetben pedig nagy kérdés, hogy mekkora mozgástere lesz a Fed-nek.

Európában még nincs terítéken a kamatemelés, az EKB-nál a jelenleg havi 80 milliárd eurós kötvényvásárlási program jövőjével kapcsolatos kommunikációra érdemes figyelni. A tervek szerint 2017 március végéig tart a program, de a jegybank már korábban is kiemelte, hogy szükség esetén ezen túl is folytatják a vásárlásokat. Három hét múlva lesz az EKB első ülése az elnökválasztás óta, ahol az eszközvásárlások jövője is terítékre kerülhet. Az infláció kilátások emelkedésével pedig a jegybanknak a mozgástere nőhet a program kivezetését illetően, amely a hozamok további emelkedésére is kedvező hatással lehet.

Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben