Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Várakozásoknak megfelelő a MOL eredménye

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. augusztus 13.   09:12

Ma gyorsjelentés dömpinggel találkozhatunk. Itthon a MOL tette közzé a számait, a cég üzemi szinten a vártnak megfelelően, míg nettó szinten a várt fölött teljesített. Az OMV és a Lotos is jelentett. A sógorok olajcége üzemi szinten (mind tisztított, mind publikált) és nettó profit szinten is jobb eredményt hozott, a finomítói üzletág várakozásoknál jobb...

Ma gyorsjelentés dömpinggel találkozhatunk. Itthon a MOL tette közzé a számait, a cég üzemi szinten a vártnak megfelelően, míg nettó szinten a várt fölött teljesített. Az OMV és a Lotos is jelentett. A sógorok olajcége üzemi szinten (mind tisztított, mind publikált) és nettó profit szinten is jobb eredményt hozott, a finomítói üzletág várakozásoknál jobb teljesítményei miatt, ugyanis a kihasználtság 94 százalékra emelkedett. Az E.ON is ma tett közzé számait, amelyek jelentős csökkenést mutatnak, de a valóság az, hogy a bezárt kapacitásoknak köszönhetően a költségek jelentősen csökkenhetnek, miközben az árbevétel nem változik számottevően. Az eredményből egyértelműen látszik (nem változott jelentősen az árbevétel a csökkenő áram árak ellenére), hogy kihasználatlan kapacitásokat épített le a cég. Így nem meglepő, hogy a nyitás előtti kereskedésben 3,8 százalékkal emelkedett a részvény. Ráadásul Japánban a termelő gép beruházások jobbak lettek a vártnál, miközben az is kiderült, hogy a háztartások adóemelése mellett a vállalati adókat csökkenteni fogják. Így Ázsiában jó volt a hangulat, amely kiegészülve a jó európai vállalati hírekkel az öreg kontinensen is emelkedést hozhat ma. Ezt különben a technikai formációk (DAX) is kezdenek megerősíteni. A két napos csökkenés/stagnálás után a BUX is elindulhat a 200 napos mozgóátlag környékéről fölfelé.
Piaci áttekintés
- Vegyes mozgások a tengerentúlon
- Az 1.300 dolláros ellenállás állította meg az aranyat
- Tovább tart a dollár korrekciója
- Japán vezette az emelkedést
- Várakozásoknak megfelelő a MOL eredménye
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Makroadatok és vállalati jelentések hiányában nulla környékén mozogtak tegnap a vezető tengerentúli indexek (Dow -0,04%, Nasdaq 0,27%, S&P500 -0,14%).
- Közel 4%-ot esett a Tesla árfolyama, miután a Lazard Capital Markets LLC elemzője leminősítette a vállalatot.
- Az Apple megnyert egy szabadalmi csatát a Samsunggal szemben, emiatt közel 3%-ot emelkedett zárásra az árfolyam. Ráadásul sajtóértesülések szerint szeptember 10-ére tűzte ki a társaság az új iPhone bemutatásának időpontját.
- A BlackBerry árfolyama is szépen teljesített, több mint 10%-kal erősödött a kurzus, miután a vállalat felállított egy bizottságot, amelynek feladata a stratégiai lehetőségek vizsgálata, és akár a cég eladása is szóba jöhet.
Európa
- A nyugat-európai piacokon is minimális mozgások voltak tegnap (FTSE100 -0,14%, DAX 0,25%, CAC40 -0,11%).
- 11 órakor az eurózónára vonatkozó ipari termelési adat érkezik.
Olaj, arany
- Nem mutatott nagy mozgást tegnap a kőolaj, 105,3-106,6 dollár között mozgott a kurzus. A reggeli órákban is egy nagyon szűk sávban mozog az árfolyam.
- Napok óta meredeken emelkedik az arany kurzusa, és tegnap megközelítette az 1.300 dolláros ellenállást. Az emelkedés főként short zárásoknak köszönhető, ezért elképzelhető, hogy az 1.300 dolláros szint környékén már elfogy az erő az aranyban, és ismét lefelé indul a kurzus.
Devizák
- Tovább folytatódott az EUR/USD devizapárban az 1,34-es ellenállásról indult korrekció. Az árfolyam a tegnap kereskedés során 1,3339-ről 1,3300-ra csökkent zárásra. Ma reggel egyelőre még nem tapasztalható érdemi elmozdulás.
- A 30 napos mozgóátlagról pattant felfelé az EUR/HUF árfolyam: 296,17-ről 297,43-ig. A tegnapi emelkedést ma reggel egy csökkenés követte, melynek során az árfolyam visszatesztelte a 20 napos mozgóátlagot. Reggel 8 órakor 297 környékén kereskednek a forinttal.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,3%-ot emelkedett, ami a legjobbnak számított ma reggel az ázsiai kereskedésben. Az emelkedéshez nagymértékben hozzájárult, hogy olyan terv látott napvilágot, hogy csökkenthetik a vállalkozásokat terhelő adók nagyságát, amennyiben a pénzügyminiszter terveinek megfelelően sor kerül a kétlépcsős fogyasztási adók emelésére.
- A gépipari megrendelések 4,9%-kal emelkedtek júniusban év/év alapon, ami meghaladta a várakozásokat, ami 2,6%-os bővüléssel kalkulált.
- A Hang Seng 0,9%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,1%-kal csökkent.
Határidős piacok
- Alapvetően pozitív képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL ma reggel a várakozásoknak megfelelő számokat közölt. A cég tiszta működési eredménye értékcsökkenés előtt (EBITDA) 111,5 milliárd forint szemben a 111,3 milliárd forintos várakozással, míg a tiszta működési eredmény 38,9 milliárd forint lett szemben a 39,8 milliárd forint várakozással. A divíziók közül a kutatás-termelés 79,6 milliárd forintos EBITDA-ja megfelelt a várakozásoknak hasonlóan a gáz- és energia 14 milliárd forintos eredményéhez. Kellemes meglepetést okozott a feldolgozás-kereskedelem 42 milliárd forintos EBITDA-ja, míg a központi költségek magasabbak lettek a vártnál. A cég pénzügyi eredménye jobb lett, mint a várakozás, ami hozzájárult, hogy a tiszta nettó eredmény 24,4 milliárd forint lett, felette a piaci becslésnek.
- A MOL bejelentette azt is, hogy eladja az oroszországi ZMB mezőjének 50%-át. Az árat nem közölték. A MOL árulja a mezőhöz szorosan kapcsolódó Surgut-7 kutatási blokkot is. A ZMB a legutóbbi időben már csak napi 7 ezer hordó termelést mutatott a MOL felé szemben a 2005-ös csúcshoz képest, amikor ez 25 ezer hordó volt a napi kitermelt mennyiség. A mező 33,3 millió hordó 2P tartalékkal rendelkezik. A vételárat mi 120-150 millió dollárra becsüljük, 4-5 dollár/készlet alapján árazva a Surgut-7-tel együtt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben