Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az olajcégek közül a MOL a favorit

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. szeptember 17.   09:33

Eljött a kamatdöntés napja. A piac egységes, sem az elemzők sem a piaci szereplők, és mi sem várunk kamatemelést. Ha mégis ilyen lépésre szánná el magát a Fed, az nyilván komoly piaci turbulenciákat okozna. Ugyanakkor a szinten tartás hozhatna kis örömöt a piacokra. Ugyanis az látszik, hogy a részvénypiacok félnek a ma esti döntéstől. Persze ebben valószínűleg más...

Eljött a kamatdöntés napja. A piac egységes, sem az elemzők sem a piaci szereplők, és mi sem várunk kamatemelést. Ha mégis ilyen lépésre szánná el magát a Fed, az nyilván komoly piaci turbulenciákat okozna. Ugyanakkor a szinten tartás hozhatna kis örömöt a piacokra. Ugyanis az látszik, hogy a részvénypiacok félnek a ma esti döntéstől. Persze ebben valószínűleg más félelmek is benne vannak, vagyis valószínű, hogy csak közép-rövid távú örömöt láthatunk majd, ha az emelés elmarad.

Ma jelent meg az Erste olajipari elemzőjének szektor elemzése, amely alapján a követett szektortagok közül a favorit a MOL. Ha a csoportot nézzük, akkor a MOL az egyértelműen legolcsóbb részvény mind a P/E mind az EV/EBITDA ráta alapján. Ugyanis erős eredményre számítunk, amelynek az oka a továbbra is fennmaradó erős finomítói marzsok. Így nem meglepő, hogy a PKN-t is szeretjük. Ha a MOL grafikonra nézünk, akkor azt látjuk, hogy jelenleg egy támasz szintnél áll (rés) és elvileg innen fordulhat újra észak felé az árfolyam, de erre utaló jelet eddig nem sokat adott. A mai napon oldalazó piacra számítunk mind a BUX-ban, mind a DAX indexben, ami a Fed döntés előtti kivárással magyarázható.
Piaci áttekintés
- Az Apple térképszoftver céget venne
- Svájci kamatdöntés a fókuszban
- Hatalmas emelkedés a WTI árában, az arany is emelkedni tudott
- Oldalaznak a devizapárok a Fed döntése előtt
- Leminősítették Japánt
- 17.900 forintra emeltük MOL célárunkat, ajánlásunk továbbra is Vétel
- A Moody’s rontotta az FHB hosszú lejáratú betéteinek besorolását
- Oldalazásra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Folytatódott tegnap az emelkedés a tengerentúlon, és a kereskedés végéig felfelé araszoltak az árfolyamok (Dow 0,84%, Nasdaq 0,59%, S&P500 0,85%).
- Tegnap érkeztek az augusztusi inflációs számok. Az áremelkedés éves üteme a vártnak megfelelően 0,2% lett, a maginfláció pedig 1,8%-on stagnált, miközben az elemzők 1,9%-ot vártak. Ezek az adatok kulcsfontosságúak a mai Fed döntés előtt, és inkább arról árulkodnak, hogy a jegybank várjon még a kamatemeléssel.
- Fontos makrogazdasági adatok érkeznek ma a tengerentúlról, a Fed kamatdöntő ülése 20 órakor ér majd véget, az elemzők többsége nem számít kamatemelésre. Délután érkeznek a szokásos friss segélykérelmek, illetve lakáspiaci adatokat is publikálnak.
- Újra előveheti a piac a Microsoft-Salesforce akvizíciót, amit négy hónapja már megszellőztettek. Akkor arról lehetett hallani, hogy a Microsoft 55 milliárd dollárt fizetett volna, míg a Salesforce 70 milliárdban gondolkodott. Utóbbi érték komoly prémiumot jelentene, ugyanis a cég piaci kapitalizációja 47,9 milliárd dollárra rúg jelen pillanatban.
- Az Apple 25-30 millió dollár közötti összegért veheti meg a Mapsense névre keresztelt, térképszoftverekkel foglalkozó start-up-ot.
- Az Oracle negyedéves eredménye megverte az elemzői várakozásokat profit soron, míg a bevételek kismértékben elmaradtak a várttól. A cég eladásai 8,45 milliárd dollárra rúgtak a várt 8,53 milliárd helyett, miközben az EPS 1 centtel haladta meg a várt 52 centes eredményt. A Salesforce térhódítása miatt azonban a felhő alapú szolgáltatások bevételei csupán 611 millió dollárt értek el a 630 millió dolláros prognózis helyett.
Európa
- Ellentétes mozgásokat láthattunk az európai börzéken. A FTSE 100 és a CAC 40 index a napközbeni mínuszok után a nap végére 1,5%-os illetve 1,7%-os pluszba lendült, míg a DAX index a folyamatos lecsorgás után 0,4%-os pluszban nyugtázta a napot.
- A Prorata felmérése szerint a Szíriza 28%-os, az ND pedig 24%-os szavazati aránnyal áll a vasárnapi görög választások előtt. Az UoM ezzel szemben azt jelzi elő, hogy az ND vezet 30%-kal a Szíriza 29,5%-os szavazati arányával szemben.
- Az eurózóna augusztusi inflációs adata a várt 0,2%-os érték helyett 0,1% lett. A mai napon a svájci kamatdöntő ülésre lesz érdemes figyelni.
Olaj, arany
- A WTI 47 dollárra ugrott, miután 2,1 millió hordóval csökkent az USA nyersolaj készlete a piac által várt 2 millió hordó bővüléssel szemben. Az USA így is mintegy 80 millió hordóval több nyersolaj készletet (455,9 millió hordó) tart fenn, mint a 10 éves átlag, a kínálat továbbra is bőséges. Az EIA becslése szerint az USA nyersolaj termelése idén áprilisban érte el a csúcsát 9,6 millió hordóval, ez 8,6 millió hordóra eshet jövő augusztusra.
- Az arany 1.120 dollárra emelkedett. A növekedéshez hozzájárult a legutóbbi inflációs jelentés, ami azt mutatja, hogy az Egyesült Államok fogyasztói árainak növekedése továbbra is alacsony, ami a kamatemelések elhalasztását sugallhatja a döntéshozók körében. A piac a ma esti Fed döntésre koncentrál leginkább, magyar idő szerint este 8 órakor jelenik meg a Fed döntése a piacon.
Devizák
- Az EUR/HUF árfolyama 311,5 környékén stabilizálódott a tegnapi kereskedésben, egy nagyon szűk sávban zajlott a kereskedés a devizapárban. A reggeli órákban enyhe forintgyengülést láthattunk, az árfolyam 312-ig emelkedett.
- Napok óta a Fed kamatdöntő ülése tartja lázban a piacokat, a tegnapi kereskedésben és a ma hajnali órákban is szűk sávban oldalazott az EUR/USD devizapár 1,13 környékén. Ma estig nagy elmozdulásra nem számítunk.
Távol-Kelet
- Alapvetően visszafogott forgalom mellett enyhe optimizmus jellemezte a mai ázsiai kereskedést. A befektetők inkább kivárnak a Fed kamatdöntését megelőzően. A Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng 0,9%- ot, a Shanghai index 0,6%-ot emelkedett.
- Augusztusban a japán export a várt 4,3% helyett csak 3,1%-kal bővült. Az export lassulását elsősorban a kínai növekedési félelmek vetették vissza, és ezzel összhangban 4,6%-kal csökkent a Kínába irányuló külkereskedelem volumene is. Az import esetében a vártnál nagyobb volt a visszaesés. Az import 3,1%-kal esett vissza, míg a piac 2,5%-os csökkenésre számított.
- Az S&P a japán államadósság besorolását a korábbi AA- besorolásról A+ minősítésre rontotta stabil kilátások megfogalmazása mellett. Az elemzőház pesszimista a kormány növekedést serkentő és deflációt elkerülni szándékozó intézkedéseivel kapcsolatban. A leminősítésnek nem volt érezhető hatása az USDJPY piacán.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma megjelent angol nyelvű olaj szektor elemzésünkben 17.400 forintról 17.900 forintra emeltük MOL célárunkat. Ajánlásunk továbbra is Vétel.
- A Moody’s egy fokozattal B3-ról Caa1-re rontotta az FHB hosszú lejáratú betéteinek a hitelbesorolását. Az FHB Counterparty Risk (CR) ratingje B2(cr)-re módosult a korábbi B1(cr)-ről. A hosszú lejáratú betétek kilátásait a Moody’s stabilra javította a korábbi negatívról.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben