Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyon erős MOL negyedév

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. augusztus 5.   09:22

Van egy kiváló MOL eredményünk, megemelt menedzsment előrejelzéssel. Most már nem 2 milliárd, hanem 2,2 milliárd dolláros EBITDA-t vár idénre a cég vezetése, annak ellenére, hogy az idei évben gyenge maradhat az olajár, és a finomítói marzsok sem lesznek olyan erősek, mint az év első felében voltak. Egy szó mint száz, egy konzervatív megközelítésben is jobb eredményt...

Van egy kiváló MOL eredményünk, megemelt menedzsment előrejelzéssel. Most már nem 2 milliárd, hanem 2,2 milliárd dolláros EBITDA-t vár idénre a cég vezetése, annak ellenére, hogy az idei évben gyenge maradhat az olajár, és a finomítói marzsok sem lesznek olyan erősek, mint az év első felében voltak. Egy szó mint száz, egy konzervatív megközelítésben is jobb eredményt várnak mint eddig. Ez pedig 10 százalékkal haladja meg a piaci várakozásokat is, azaz sok elemzőháznál jöhet fölfelé mutató revízió az eredményekben, és várhatóan a részvényárban is.

Mindeközben a korábbi 4.575 forintról 5.190 forintra emeltük meg a Richterre vonatkozó célárunkat. Az eredmény előrejelzésünk pedig jelentősen módosult. Most már idénre majdnem 50 milliárd forint nettó profittal, jövőre pedig 57 milliárdos eredménnyel számolunk. Az utóbbi már közelíti minden idők legmagasabb profitját (64,5 milliárd), amelyet 2010-ben láthattunk.

A DAX komponensek közül a Beiersdorf publikálta ma az eredményét, amelynek hatására 1 százalékos emelkedéssel kezdte a napot a papír. Ugyanakkor a súlya az indexben 0,8 százalék, ami nagyon pici. Mindenestre a hangulat pozitív, így emelkedésre számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében.
Piaci áttekintés
- Kiszerettek a befektetők az Apple-ből
- Egyre jobban haladnak a görög tárgyalások
- Korrigál az olaj a készletadatokra, nem változott az arany ára
- Magasabb fokozatra kapcsolt a dollár
- Még nem döntött a jüanról az IMF
- MOL: nagyon erős II. negyedév, csak a magas nyereségadó okozott negatív meglepetést
- Ma zárás után jelent a Magyar Telekom
- 5.190 forintra emeltük Richter célárunkat
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Ismét eséssel zártak az amerikai börzék. Bár nyitás után még némi pluszban voltak a főbb indexek, a hangulat gyorsan elromlott, és zárásig már nem enyhült az eladói nyomás (Dow -0,27%, Nasdaq
- 0,18%, S&P500 -0,24%).
- Az ISM New York index 63,1 pontról 68,8 pontra emelkedett júliusban, a gépipari megrendelések pedig a várt 1,8%-kal bővültek júniusban.
- Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy támogatja a kamatemelést a következő szeptemberi Fed ülésen.
- Délután 14:15-kor az ADP publikálja a foglalkoztattak változását júliusra vonatkozóan. A piac 215 ezer fős bővülésre számít.
- Kiszerettek a befektetők az Apple részvényeiből, legalábbis a részvény grafikonja ezt mutatja. A társassággal kapcsolatos hír, hogy Kínában a harmadik helyre csúszott a cég az értékesítések tekintetében. A legnagyobb szeletet a Xiaomi hasítja ki 15,9%-kal, második a Huawei 15,7%-kal (48%-os növekedés év/év alapon), míg az Apple 12,2%-ot ért el. Továbbá attól is megijedhettek a befektetők, hogy a cég cáfolta azokat a pletykákat, miszerint közvetlen szolgáltatásokat (MVNO) nyújtanának az okostelefon felhasználóiknak, ezzel kikerülve az AT&T, a Deutsche Telekom vagy éppen a China Mobile-lal kötött megállapodásokat.
- A Disney árbevétel soron alul-, míg profit soron felülmúlta az elemzői várakozásokat. A bevételek 5%-kal 13,1 milliárd dollárra emelkedtek (várakozás: 13,23 milliárd dollár), míg az egy részvényre jutó nettó profit 13%-kal 1,45 dollárra nőtt (várakozás 1,45 dollár). A médiahálózatok üzletág kábel részlegének működési profitja 7%-kal emelkedett, ugyanakkor a műsorszolgáltatások rész eredménye 15%-kal esett a magasabb munkaerő- és működési költségek, valamint az alacsonyabb hirdetési bevételek miatt. A menedzsment emiatt figyelmeztette a befektetőket, hogy alacsonyabb profittal kell számolni ezen a területen. A részvény árfolyama a hírre több mint 6%-ot esett.
Európa
- Minimális elmozdulást láthattunk az európai indexektől tegnap. A CAC 40 index 0,16%-os mínuszban, a DAX index 0,11%-os pluszban zárt, míg a FTSE 100 index nullában fejezte be a kereskedést.
- A görög pénzügyminiszter szerint közeledtek az álláspontok a hitelezőkkel folytatott tárgyalások során. Brüsszeli források szerint jó irányba haladnak, és folyamatosak az egyeztetések.
Olaj, arany
- A WTI 46,2 dollárra korrigált, mivel a piac a mai készletadatokra koncentrál. A várakozás 1,6 millió hordós készletcsökkenés. A líbiai hatóságok ismét meg kívánják nyitni az ország két legnagyobb olajkikötőjét, ami a líbiai export felfutását eredményezheti. Líbia jelenleg 400 ezer hordó olajat termel, de a kapacitások alapján 1 millió hordóig simán felfuthat a termelés
- Az arany 1.087 dolláron stagnált ma reggel. A piac az arany mellett más nemesfémekre, elsősorban a platinára figyelt, ami 6 éves mélypontra zuhant a bőséges kínálat és a gyenge kínai kereslet miatt. A kínai számok egyre nagyobb bizonytalanságot mutatnak, ami jelentős visszaeséssel fenyeget. A piac továbbra is esést vár az aranytól is.
Devizák
- Tegnap sikerült az EUR/HUF-nak elrugaszkodnia a 306,8-as támaszról, és nagy emelkedéssel zárta a kereskedést. A forint a 310-nél húzódó 20 napos mozgóátlagot is megérintette tegnap, majd zárásra némileg korrigált, de így is két forintnyi gyengülést láthattunk tegnap. Körvonalazódik a dupla mélypont alakzat, a további gyengülést a 312 forintos ellenállás állíthatja meg.
- Délután beindította a rakétákat a dollár. Az atlantai Fed elnök szavai is segítették a dollár erősödését, az EUR/USD kurzusa 1,088-ig csökkent zárásra. A reggeli kereskedésben is folytatódik a dollár erősödése, hamarosan elérheti a kurzus az 1,08-as támaszt.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng index 0,2%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 1%-ot esett.
- 11 hónapos csúcsra, 53,8 pontra emelkedett a Caixin szolgáltató szektorra vonatkozó PMI értéke, ami éles kontrasztban van az iparban látható jelentős visszaeséssel.
- Az IMF kitolja az 5 évente esedékes devizakosár felülvizsgálatát 2016 szeptemberéig, így várhatóan majd csak jövő év második felében dőlhet el, hogy a kínai jüan bekerülhet-e az IMF által alkalmazott devizakosárba.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- Ma zárás után teszi közzé II. negyedéves eredményét a Magyar Telekom.
- A MOL II. negyedéve nagyon erős lett, a 179,5 milliárd forintos tisztított EBITDA meghaladja a 167,3 milliárd forintos konszenzust. Főleg a feldolgozás-kereskedelem üzletág emelkedett ki: a magas finomítói árréseknek, petrolkémiai marzsoknak és a jelentős volumenbővülésnek (Magyarország + 10% év/év, Szlovákia +4% év/év) köszönhetően a tisztított EBITDA 127.4 milliárd forint lett, amire 2007 óta nem volt példa. A kutatás-termelés 53,5 milliárd forintos eredménye megfelelt a vártnak, a MOL az alacsonyabb gáz- és olajárak, valamint a rosszabb szabályozói környezet miatt panaszkodott. Az egyetlen negatív meglepetés a rendkívül magas, közel 40 milliárd forintos vállalati nyereségadó lett: a cég Magyarországon 51%-os adót fizet. A menedzsment is 2,2 milliárd dollár éves tiszta EBITDA-t vár a csoporttól, ami mintegy 10%-kal van a piaci becslés felett. Várható, hogy a MOL részvényekre élénkebb kereslet lesz ma a hírek hatására.
- Ma megjelent angol nyelvű cégelemzésünkben a korábbi 4.575 forintról 5.190 forintra emeltük 12 hónapos Richter célárunkat. Ajánlásunk továbbra is Felhalmozás. A legfontosabb változás, hogy a 2015- ös és a 2016-os várakozásokat (árbevétel, üzemi eredmény, nettó eredmény) is felfelé módosítottuk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben