Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Brutálisan jó lett a Richter eredménye

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. július 30.   09:42

A görögöknél zajlik az élet. Ciprasz előrehozott parlamenti választásokkal fenyegetőzik pártja kongresszusa előtt, mert „hittársai” jelentős része nem ért vele egyet a megszorítások tekintetében. Ugyanezek az emberek persze hangsúlyozzák, hogy más kérdésekben együtt mozognak a kormányfővel. Ez a nyilatkozat kissé növeli a bizonytalanságot egy kicsit pozitív...

A görögöknél zajlik az élet. Ciprasz előrehozott parlamenti választásokkal fenyegetőzik pártja kongresszusa előtt, mert „hittársai” jelentős része nem ért vele egyet a megszorítások tekintetében. Ugyanezek az emberek persze hangsúlyozzák, hogy más kérdésekben együtt mozognak a kormányfővel. Ez a nyilatkozat kissé növeli a bizonytalanságot egy kicsit pozitív hangulatbúb piacon, így jelentősebb hatásra sem számítunk.

Tegnap a Fed is nyitva hagyta a kaput. Miközben a munkaerőpiac és a gazdaság javulásáról beszélt, azt is megjegyezte, hogy azért kockázatokat is lát, és további adatokra van szükség ahhoz, hogy világosabban lássanak. Vagyis akár szeptember, de december is lehet az első kamatemelés dátuma. Ezzel igazándiból nem változott a korábbi kép. A hírnek alapvetően örültek a befektetők.

Itthon jött a Richter eredménye, amely „brutálisan” jó lett. Jó orosz, kínai és amerikai értékesítési számok repítették az üzemi és nettó profitot messze az elemzői várakozások számai fölé. Ráadásul a költségkontrol is működött, és a negyedév végi rubelerősödés is hozott a konyhára pár milliárdot a pénzügyi soron. Így a cég két negyedév során 5 milliárd forint híján megtermelte az elemzők által egész évre várt profitot. Ez pedig azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ceruzát ragadnak a kollégák a mai napon, és újraszámolják modelljeiket, amelyekben valószínűleg méretes pozitív korrekciót hajtanak végre. Így a jelenlegi átlagosan semleges ajánlás és persze a célár is módosulhat, hiszen a piaci átlag jelenleg 4.000 forint. vagyis a jelentős áremelkedés elvárt a papírtól az eredmények láttán.

A jó Richter eredménynek és a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően emelkedést várunk a BUX indexben a mai napon. A DAX esetében további emelkedésre számítunk, ugyanis a Deutsche Bank eredménye háromszorozódott (igaz a vártnak megfelelően), a Lufthansa is több mint duplázta az üzemi eredményét. Mindeközben a Siemens is jobb eredményt jelentett, miközben az éves céljait megerősítette, akár csak a Lufthansa. Igaz az Infineon gyenge számokkal és kilátással lepte meg a befektetőket, de a teljes képet összességében pozitívnak ítéljük meg.
Piaci áttekintés
- Elszabadultak a költségek a Facebooknál
- Az orosz jegybank leállt a dollár és az euró vásárlásokkal
- Korrigált a WTI a készletadatokra, az arany ismét lefelé indult
- Dollárerősödést hozott a Fed döntés
- Kihívásokkal teli második félévről beszélt a Samsung vezetése
- Brutálisan jó lett a Richter eredménye
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, az este 8 órakor megjelent Fed döntés sem törte meg az emelkedést (Dow 0,68%, Nasdaq 0,45%, S&P500 0,75%).
- A Fed Nyíltpiaci Bizottsága a várakozásoknak megfelelően az alapkamat szinten tartása mellett döntött. A nyilatkozatban konkrét iránymutatás továbbra sem szerepel a kamatemeléssel kapcsolatban. A Fed szerint azonban tovább javult a munkaerőpiac, és a gazdaság is „mérsékelt ütemben” növekszik. A nyilatkozatban az is szerepel, hogy a Fed akkor fogja elkezdeni a kamatemeléseket, ha „némi” javulást lát a munkaerőpiacon, és meggyőződik arról, hogy az infláció eléri a 2%-os célszintet.
- A függőben lévő lakásértékesítések havi alapon 1,8%-os visszaesést mutattak júniusban, ami lényegesen alulmúlja az 1%-os elemzői várakozásokat.
- Második negyedéves előzetes GDP adat érkezik ma a tengerentúlról, illetve a szokásos heti friss munkanélküli segélykérelmek számát publikálják.
- A vártnál kedvezőbb számokat publikált a Facebook, mégis zárás után 3,3%-os mínuszban zárt a papír. A bevételek 39%-kal 4,4 milliárd dollárra emelkedtek, miközben az elemzők 4 milliárdos értéket vártak. A mobil hirdetések immáron a teljes árbevétel 76%-át adják az előző negyedéves 73% után. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény 50 cent lett, ami 3 centtel több a piaci prognózisok medián értékénél. A felhasználói létszám az előző negyedévben látott 1,44 milliárd főről 1,49 milliárd főre gyarapodott. A problémát az elszálló költségek okozták, ugyanis a cég által korábban bejelentett 65%-os növekedés helyett 82%-kal ugrott meg a kiadási oldal a K+F miatt. Ráadásul a cég a jövőben elkezdi megosztani a hirdetési bevételeit a videó készítőkkel, hogy minél jobb minőségű anyagok kerüljenek fel az idővonalakra.
- Elon Musk, a Tesla vezére formabontó módon jutalmazná vásárlóit. Amennyiben a jelenlegi Tesla tulajdonosok új vásárlót szereznek a cégnek, akkor 1.000 dolláros kedvezményt kapnának (szerviz szolgáltatás, új autó vásárlás), de ezt a kedvezményt az így érkező új vevők is megkapnák. Egy tulajdonos maximum 10 embert „szervezhet be a láncba”. A 10 főt leggyorsabban összegyűjtő ügyfél ingyen kapja meg a Model X-et.
- Ma is számos gyorsjelentés érkezik a tengerentúlról.
Európa
- Az európai piacok közül a FTSE 100 index 1,16%-ot, a CAC 40 index 0,81%-ot, míg a német DAX index 0,34%-ot emelkedett tegnap.
- Christine Lagarde, az IMF vezetője szerint a globális növekedési kilátások kicsit lagymatagnak tűnnek, és számos lefelé mutató kockázattal kell még szembenéznie a piacoknak a közeljövőben. Kínával kapcsolatban azt mondta, hogy az ország elég erős és rugalmas ahhoz, hogy a „zajoknak” ellenálljon.
- Az orosz jegybank beszámolója szerint kedden felfüggesztették a dollárvásárlásokat, miután a rubel öt hónapos mélypontra esett, ez pedig hamarosan lecsapódhat az inflációs számokban is.
- A német munkanélküliségi ráta mellett eurózónás üzleti és fogyasztói bizalmi index adatra, valamint a júliusi német inflációs statisztikára lesz érdemes odafigyelnünk.
Olaj, arany
- A WTI a csökkenő USA nyersolaj készleteknek köszönhetően 49 dollár fölé nőtt. A múlt héten 4,2 millió hordóval 459,7 millió hordóra csökkent a tartalék. Ez mindenképpen kedvezőbb, mint amire a piac számított, mivel inkább készletemelkedést várt a piac. Az USA termelése is 145 ezer hordóval napi 9,41 millió hordóra mérséklődött.
- Az arany süllyedésbe kezdett a tegnapi Fed ülés után, és ma reggel 1.087 dolláron kereskedtek a nemesfémmel. Bár tegnap a Fed nem utalt arra, hogy mikor lesz az első kamatemelés, a munkaerőpiaci adatokra vonatkozva kifejtette a jegybank, hogy az adatok masszívak, ami közelebb hozza a kamatok emelését. Az arany napokig tartotta az 1.100 dollár körüli szintet, most úgy tűnik, hogy tartósan lefelé tarthat az árfolyam.
Devizák
- Nem volt tegnap izgalom a forint piacán, az euróval szemben 309 forint környékén oldalazott az árfolyam. Közeledik a 200 napos mozgóátlaghoz (308 forint) a devizapár, amely megakaszthatja a forint mérsékelt erősödő tendenciáját
- Erősödött a dollár a Fed tegnap esti kamatdöntő ülése után, így megerősítést nyert a sávtetőről történt lefordulás. Tegnap már sikerült a 20 napos mozgóátlag alatt, 1,098-nál zárnia az EUR/USD devizapárnak, amelyet a ma reggeli kereskedésben további dollárerősödés követett. A következő támasz 1,081-nél húzódik.
- A japán jennel szemben szintén erősödni tudott a dollár, harmadik napja tart az emelkedő tendencia az USD/JPY devizapárban. A hajnali kereskedésben már 124,2-ig kapaszkodott a kurzus, a következő szint pedig 125,8-nál húzódik.
Távol-Kelet
- Végre nem a mínuszokat kellett néznünk Ázsiában. A japán Nikkei 225 index 1,1%-ot, a Hang Seng index 0,2%-ot míg a Shanghai Composite index 0,7%-ot emelkedett.
- A Samsung működési eredménye 4%-kal 6900 milliárd wonra csökkent, ami megegyezett az elemzői becslésekkel. A mobiltelefon divízió profitja az első negyedéves 2740 milliárd wonról 2760 milliárd wonra nőtt a Galaxy S6 keresletének köszönhetően. Mindezek ellenére a cég globális értékesítései 18,9%-kal estek éves bázison. A menedzsment szerint a második félév kihívásokkal teli lesz, de megpróbálják javítani az eredményeket.
- A Standard & Poor’s szerint a kínai ingatlanpiac negatívan hathat a hitelező bankok teljesítményére. A tartalékráta csökkentése és a kamatcsökkentések hatása még inkább felerősíti az amerikai cég félelmeit.
Határidős piacok
- A Dow és az S&P mínuszban, míg a Nasdaq és a DAX pluszban volt ma reggel.
Vállalati hírek
- A Richter ma hajnalban közzétett II: negyedéves eredménye messze felülmúlta még a legoptimistább várakozásokat is. A cég árbevétele 11,4%-kal lett magasabb, míg üzemi eredménye megduplázódott, nettó profitja pedig 62,6%-kal ugrott meg. A negyedévet stabilizálódó működési környezet jellemezte. A hazai piac stagnált, de az export piacok jól szerepeltek. Az USA mellett Latin Amerika és Kína is tovább bővült, az orosz értékesítések pedig ismét beindultak, míg Ukrajna részben a devizahtaás miatt továbbra is csökkenő piacot jelent. A bruttó marzs 59,6%-ról 63,7%-ra nőtt, és mivel a működési költségeket sikerült kontrol alatt tartani, ez az üzemi eredmény drasztikus emelkedését hozta magával. Az üzemi eredményhányad 10,4%-ról 18,5%-ra ugrott. Az időszak végén erősödött a rubel, így a realizált tételeken 3,1 milliárdos pozitív pénzügyi eredmény keletkezett, szemben az egy évvel korábbi 150 milliós plusszal. A pénzügyi sorokon összesen 5,7 milliárdos eredményt hozott cég. A nettó eredmény a növekvő adóteher ellenére is 62,6%-kal tudott nőni.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben