Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Ukrajna már ki is merítette cukorkvótáját

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. június 6.   14:21

Annak kapcsán, hogy Ukrajna öt hónap alatt kimerítette az EU importkvótáját, érdemes kitekinteni, és a csökkenő ár trendek tartósságát firtatni. Hullámok hátán ugyan, de a tőzsdei cukorárak tavaly október óta lefelé ereszkednek. Jelenleg ötödükkel alacsonyabbak, mint voltak egy évvel korábban. E mögött az a globális többlet húzódik meg, amely bőséges kínálatot jelez a piacnak. Ugyanakkor ezeken az árakon már lelkesen vásárolnak a nagy importőrök, például Kína, ami viszont valószínűleg a görbe mélypontját hozza el.

Nálunk a piaci beavatkozás - a 2022 februárjától 2023 július végéig működő ársapka – vége óta a kiskereskedelmi cukorárak lefelé araszolnak. Éppen ötödükkel vannak a csúcsuk alatt. Hogy meddig csökkennek - az erős importfüggőségünk miatt - nem csak az európai, hanem a globális tendenciáktól is függ.


Forrás: KSH

Cukorimportunk éppen tíz évvel ezelőtt, 2014-ben érte el a csúcsát. Az akkori 359 ezer tonnához képest tavaly „már csak” 262 ezer tonnát hoztunk be, ami 27 százalékos mérséklődés. 2023 után idén az első két hónapban is csökken az import, ami a belső termelés élénkülésével is mutat összefüggést. A belső kereslet ugyanis továbbra is masszív.

Rövid világpiaci körkép

A 2023/24-es szezonban a globális cukortermelés az előrejelzések szerint 2,5 millió tonnával, 186,0 millió tonnára nő. Brazília alacsonyabb termelését messze ellensúlyozza a többlet Thaiföldön, Indiában, Kínában és Mexikóban. A fogyasztás várhatóan új rekordra emelkedik az olyan piacok növekedésével, mint India és Pakisztán. Az export várhatóan alacsonyabb lesz Brazíliából, Indiából és Thaiföldről. A készletek várhatóan csökkennek. Ennek ellenére – véleményem szerint - az elkövetkező hónapokban még az árak csökkenése marad a cukorpiacon a meghatározó trend.  Az Európai Unióban ebben a szezonban kevesebbet importál, mint tavaly, de Ukrajna szerepe egyre meghatározóbb.

Az EU cukormérlege (ezer tonna)


Forrás: Eurostat

Ukrajna kimerítette kvótáját

Alig öt hónapra volt szüksége az ukrán cukorgyártóknak ahhoz, hogy kimerítsék az EU-ba irányuló cukorszállítás éves kvótáját. Az exportpotenciál azonban hozzávetőlegesen 1 millió tonna, ezért új vevőket kell keresni, főleg, hogy a gazdák jelentősen növelték a cukorrépa vetésterületét. Ebben az évben Ukrajna 283 ezer tonna cukrot szállított az EU-ba 262 ezer tonnás kvótával szemben. A kvóta túllépése miatt az Ukrán Cukortermelők Országos Szövetsége felszólította a Miniszteri Kabinetet, hogy 2024-re határozzon meg nulla kvótát, hogy az ország eleget tegyen az EU-val kötött kereskedelmi megállapodásban vállalt kötelezettségeinek.

Az ukrán nyomás, a cégek összehangolatlan exportja miatt, az európai árak összeestek, ami jogos felháborodást váltott ki az EU-ban. Eközben az ukrán cukoripar azt szeretné, ha 2025-re legalább 350-450 ezer tonnás kvótát állapítanának meg számukra. Persze az sem ártana, ha a kvótát leosztanák, így nem fordulhatna elő ismét a jelenlegi helyzet.

2023/24-ben Ukrajna 1,8 millió tonna cukrot állított elő. Saját fogyasztásra legfeljebb 1 millió tonnára van szüksége az országnak. 2024-ben az ukrán gazdák 21 százalékkal növelték a cukorrépa vetésterületét, mivel a gabonatermesztés jövedelmezősége meredeken csökkent. Ezért a gyárak kételkedni kezdenek abban, hogy képesek lesznek-e az idén megtermelt összes répát feldolgozni. Ennek fényében 2024-ben cukortöbblettel kell számolnunk a világban és Ukrajnában, és ennek eredményeként az árak csökkenésével, különösen a brazíliai erős verseny miatt.

Az európai piac mind az ár, mind a logisztikai költségek szempontjából érdekes az ukrán exportőrök számára, így a kvóták kimerülése után is folytatódik a szállítás az Európai Unión kívüli országokba, különösen Montenegróba, Macedóniába, Bosznia-Hercegovinába. Az európai országok mellett az ukrán cukor fő értékesítési területei a Földközi-tenger és Nyugat-Afrika országai.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben