Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fontos döntésre készül ma este az MSCI

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. június 9.   09:18

Csúnyán elbántak tegnap a török részvénypiaccal. A befektetők mindennél jobban gyűlölik a bizonytalanságot, az pedig most épp van elég Törökországban. A török líra 3,4%-kal gyengült a dollárral szemben és a török részvényindex is 5%-ot zuhant. A negatív hangulat pedig az európai kereskedésre is jócskán rányomta bélyegét. Ma este fontos döntésre...

Csúnyán elbántak tegnap a török részvénypiaccal. A befektetők mindennél jobban gyűlölik a bizonytalanságot, az pedig most épp van elég Törökországban. A török líra 3,4%-kal gyengült a dollárral szemben és a török részvényindex is 5%-ot zuhant. A negatív hangulat pedig az európai kereskedésre is jócskán rányomta bélyegét.

Ma este fontos döntésre készül az MSCI, hiszen az indexszolgáltatónál ma éjjel döntenek arról, hogy a shanghai „A” sorozatú részvények bekerülhetnek-e az MSCI Emerging Market indexcsaládba. Ez a döntés nem csak a kínai részvénypiacoknak fontos, de az összes feltörekvő piac számára is, hiszen egy pozitív döntés esetén helyet kéne csinálni az indexben az új kínai részvényeknek, vagyis minden más piacnak csökkenne a súlya.

A magyar hozamgörbe az MNB döntése óta szinte napról napra meredekebbé válik, ahogy a rövid oldalon 5 éves futamidő alatt folyamatosan nyomja le a hozamokat az extra mesterséges állampapír kereslet, a hosszú oldalon viszont nem igazán tapasztalhatunk hasonló folyamatokat.

A mai kereskedésben is maradhat a feszült hangulat, így további csökkenésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Zenei lehet füleinknek az Apple újítása
- Továbbra sincs megállapodás a görögökkel
- Süllyed a WTI, stabilizálódott az arany ára
- Hirtelen gyengülni kezdett a forint
- Hatalmas leépítés a HSBC-nél
- További esésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Rossz hangulatban telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon. Makroadatok hiányában a görög fejlemények és a törökországi választások eredménye hatott negatívan az árfolyamokra (Dow -0,46%, Nasdaq -0,92%, S&P500 -0,66%).
- Makrogazdasági adatok ma sem érkeznek a tengerentúlról.
- A San Fransiscó-i fejlesztői konferencián az Apple bemutatta új operációs rendszerét. A régóta rebesgetett zeneszolgáltatás június végén 100 országban indul el, és havi 10 dollárba kerül majd, míg a családi csomag (6 tag) 15 dollár lesz. Az Apple okosórához pedig tömegével gyártják majd az appokat a fejlesztők, így már e-mailekre is tudunk rajta keresztül válaszolni.
- A McDonald’s közzétette utolsó havi értékesítési statisztikáját, ami szerint a legalább 1 éve nyitva lévő boltok eladásai 0,3%-kal estek májusban, a várt 0,9%-os visszaesés helyett, ugyanakkor az amerikai piacon 2,2%-os mínuszt láthattunk az 1,7%-os csökkenés helyett.
- A FedEx 25%-kal 25 centre emelte meg a negyedéves osztalék mértékét, amit július 2-án fizet ki a cég.
Európa
- Lefelé vették az irányt az európai indexek. A FTSE 100 index 0,2%-ot, a DAX index 1,2%-ot, míg a CAC 40 index 1,3%-ot esett.
- Angela Merkel arra figyelmeztette a görögöket tegnap, hogy lassan kifutnak az időből, úgyhogy nem ártana átgondolni a reformcsomag részleteit. Az ügyhöz közel álló források szerint a hitelezők hajlandóak lennének tárgyalásokat folytatni arról, hogy 2016 március végéig hosszabbítsák meg a jelenleg futó mentőprogramot. Az egyeztetések a holnapi brüsszeli csúcson folytatódhatnak.
- Angela Merkel szerint elítélendő az ukrajnai Krím-félsziget bekebelezése, és készen állnak arra, hogy szigorítsák a jelenlegi büntető intézkedéseket.
- Makrofronton egyedül az első negyedéves euró zónás GDP adatra kell figyelnünk.
Olaj, arany
- A WTI 58,5 dollárig süllyedt tegnap, mivel ismét erősödik a félelem, hogy a globális túlkínálat az árak eséséhez vezet. A piac arra spekulál, hogy miként alakul majd az amerikai nem-konvencionális kínálat és a kereslet. A 60 dollár feletti WTI egyébként egyes cégeket már arra késztet, hogy újraindítsák fúrási és repesztési tevékenységüket. Az EOG, az iparág legnagyobbika például jelezte ilyen irányú szándékát.
- Az arany 1.177 dolláron stagnált, miután korábban 1.162 dollárig süllyedt. A piac stabilizálódásra számít, mivel a Fed kamatemeléssel kapcsolatban kezdenek konszenzusra jutni a befektetők. Az arany idén 0,6%-kal esett dollárban.
Devizák
- Erőteljes forintgyengülés volt tegnap, az EUR/HUF árfolyama 314,2-ig emelkedett napon belül, ami új lokális maximumot jelent. Zárásra 313,5-ig zuhant az árfolyam, de a reggeli kereskedésben ismét elindult felfelé (a többi régiós devizához hasonlóan) az EUR/HUF. A következő ellenállás 317,1-nél húzódik.
- A pénteki dollárerősödés rövid életűnek bizonyult, mert tegnap az EUR/USD árfolyama nagy lendülettel emelkedni kezdett, és elérte az 1,13-nál húzódó emelkedő trendvonalat. A reggeli kereskedésben tovább emelkedett a devizapár, a következő ellenállás 1,15-nél húzódik.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index 1%-ot esett.
- A HSBC bejelentette, hogy a korábbi pletykáknak megfelelően 25 ezer fővel csökkenti az alkalmazotti létszámot, aminek hatására 2 éven belül 5 milliárd dolláros költségcsökkentést tervez. Ezen túlmenően 290 milliárd dollár értékben csökkenti kockázattal súlyozott eszközállományát a bank. A tervezet nem tartalmazza a brazil és török egység értékesítését, ami további 25 ezer főt érint majd. A jövőben sokkal inkább az ázsiai piacokra fog koncentrálni a bank. A bankcsoport új ROE célt is kitűzött, ami 10%-nál magasabb tőkearányos nyereség elérése 2017-re. Korábban 2016-ra 12% és 15% közötti megtérülést irányoztak elő.
- A májusi kínai infláció a várt 1,3%-hoz képest csak 1,2% lett, azonban a tegnapi gyenge importadat után ez nem számít igazán nagy meglepetésnek. A gyengébb inflációs adat megjelenését követően ismét több elemzőház kifejtette véleményét, miszerint további monetáris és fiskális lazításra van szükség.
- A japán kormány tisztségviselője szerint az állami nyugdíjalap, a GPIF várhatóan egy, de legfeljebb 2 éven belül befejezi az alap átsúlyozását, melynek során jelentősen megnövelik a japán részvények arányát a portfolión belül. Ezidő alatt pedig folyamatos keresletet fog biztosítani a részvények iránt.
- Ma este dönt az MSCI arról, hogy a Shanghai „A” sorozatú részvények bekerülhetnek-e az MSCI Emerging indexcsaládba.
- A kínai értékpapír felügyelet mérlegeli annak a lehetőségét, hogy lehetővé tegye, hogy tovább görgessék a margin és a short szerződéseket. Ezt jelenleg nem engedik meg a szabályok, de az új szabályozás 1-2 alkalommal lehetővé tenné 6 hónapos futamidőre.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek pluszban voltak, míg a főbb európai határidős piacok mínuszosak voltak ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben