Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. április 15.   14:40

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban elképesztő megalománia tört ki az egyre nagyobb állattartó telepek kialakításában. Ezt a hatékonysági verseny indukálja, és nagyon is elgondolkodtató, hogy hová fog vezetni és mi hajtja valójában.

A téma annak kapcsán került elő, hogy az agrarheute a hétvégén arról írt, hogy 50 ezer tehén termel egy szaúdi telepen, a sivatagban. A környezetterhelés is egészen extrém. Naponta 80 millió liter vizet használnak fel egy olyan országban, ahol a talajvízkészletek a végnapjukat élik. A takarmány igény napi 1300 tonna. Ez teljes mennyiségében import, ökológiai lábnyoma hatalmas. Szerintem kevesen tudják, hogy Szaúd-Arábia a ’80-as évek óta élelmiszerexportőr. Az ország ma is exportál gabonát, valamint zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket. De eközben a talajvizük szintje hat méterrel csökkent, és két kilométer mélyről hozzák fel, persze hűteni is kell. Ha a pénz nem is számít, a jövő akkor is kérdéses.

Ha ennek kapcsán ránézünk a világ legnagyobb tejtermelő telepeinek listájára, akkor még elképesztőbb adatokkal találkozunk. Az adatok nem naprakészek, de elgondolkodtatók. A tíz legnagyobb tejfarm fele például Kínában található. A többi Szaúd-Arábiában, Oroszországban és az USÁ-ban működik. A szaúdi az önellátásra való törekvés nyomán jött létre, amely az olajválság idejéből ered. Hasonló az orosz élelmiszergazdaság fejlődésének története, amelyet embargók generáltak, s jutott el a világpiac vevői oldaláról az eladóira. A listában szereplők közös tulajdonsága a kiemelkedő innovációs potenciál, hatékonyság és a csúcstechnológiák alkalmazása, de ökogazdálkodók is vannak köztük.

A legnagyobb tejfarmok tejtermelés (millió t/év) és állatlétszám alapján

Forrás: IFCN

A tejipar a világ egyik leggyorsabban koncentrálódó iparága. E címért az autógyártással és a söriparral van szoros versenyben. A Rabobank, a világ legnagyobb agrárbankja - ahol magam is 8 évet töltöttem - évtizedek óta követi a tejipar akvizícióit. 2023-as top20-as listájuk szerint az akvizíciók, a szerves növekedés és az infláció hajtja a világ legnagyobb tejipari csoportjainak növekedését. A 20 vezető tejipari vállalat együttes forgalma 21 százalékkal nőtt egy év alatt euróban mérve, viszont dollárban mindössze 7 százalékkal. Az immár évek óta a mezőny előtt robogó Lactalis továbbra is felvásárlási lázban ég. A táblázatot átfutva jól érzékelhető, hogy a dobogón vagy annak közelében csak az élénken akviráló csapatok kerülnek. A méret növekedésével a fejlesztések, a fenntarthatósági beruházások terhei jobban kezelhetők. Ez további lendületet fog adni a világban a tejipari felvásárlásoknak az elkövetkező években is.

A világ 20 legnagyobb tejipari csoportja

Forrás: Rabobank

A globalizáció alól - ami a tej értékláncának koncentrálódása mögött is áll - nem lehet kibújni. Az egyre nagyobb kereskedelmi hálózatok egyre kevesebb - de szélesebb palettával bíró - beszállítóval fognak dolgozni. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül tulajdonosi koncentrációt is jelentsen egyben. E cikk üzenete az, hogy az ár-érdek érvényesítő képesség stratégiai együttműködésekkel is növelhető, növelendő. Bizalom – szervezettség – szinergiák – hatékonyság – méretgazdaságosság – fenntarthatóság.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal
VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal

Az ALTEO leányvállalata, az ECO-FIRST tízéves szerződést...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben