Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Mi lesz veled Gombóc Artúr?

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. április 5.   09:50

Miközben a húsvéti csokikat majszoljuk, gondolunk-e arra, hogy a húsvéti nyuszi egy kihaló félben lévő állatfaj? Az erre mutató legkevésbé sem biztató jel a kakaó árának történelmi csúcsdöntése. A 10 ezer dolláros tonnánkénti szintet február 27-én lépte át, és azóta ott oldalazik. Március 26-án 10080 USD/t volt a kakaóban határidős jegyzése New Yorkban. A cukor ára októberi csúcsáról ugyan lefordult, de még nem találja a további irányt.

Ajándék csokinak ne nézd az árát!

A kakaó termelésével kapcsolatos aggodalmak évek óta kísértenek. Az alacsony termés a nagy nyugat-afrikai országokban súlyosbítja a kínálati hiányt, amely már harmadik éve figyelhető meg a piacon. A kakaótermelők alacsony jövedelme a kínálat csökkenéséhez vezethet. Ezen túlmenően a pénzpiaci nyomás fokozódik, mivel a kereskedők határidős ügyleteket adnak el, hogy fedezzék a tényleges készleteket. Az erdőkivágással előállított termékek értékesítésének korlátozását célzó új uniós szabályozás életbe lépése, a 2024 év végén lejáró átmeneti időszakot követően tovább romolhat a helyzet, csökkenhet az EU csokoládégyártóinak kakaó ellátása.

A drasztikus áremelkedések fogyasztókra való hárítása már nem halogatható sokáig. A nagy feldolgozók látva a helyzetet nagy készletekkel dolgoznak, de ezek, a még alacsonyabb áron beszerzett készletek lassan kikopnak.

Az árkilátások szinte egyértelműek

  • A nyugat-afrikai térség a világ fő kakaó termelője. A kakaó háromnegyedét négy afrikai állam termeli. Ezek sorrendben Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun és Nigéria. Kedvezőtlen időjárása és növénybetegségei miatti alacsony a termés, ami miatt csak márciusban 60 százalékkal emelkedtek az árak, év eleje óta pedig több mint a duplájára emelkedtek.
  • El Nino nem teszi kétségessé, hogy a kakaó áremelkedése tartós marad. A mostani mozgásokban a világ második legnagyobb termelőjének számító ghánai finanszírozási problémák hatása érződik. A rossz termés miatt visszaestek bevételeik, ezért az iparági szabályozó, a Cocobod néven ismert Cocoa Board külföldi finanszírozásra támaszkodik a gazdálkodók kifizetésére.
  • A világ legnagyobb termelőjének számító Elefántcsontpart alacsonyabb termelése is a kakaó árának jelentős emelője. Az elefántcsontparti gazdálkodók 1,28 millió tonna kakaót szállítottak a kikötőkbe október 1. és március 24. között, ami 28 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. A szeptemberben véget érő 2023/24-es szezonban az ország kakaótermelése 8 éves mélypontra, 21,5 százalékkal esik vissza.
  • A rekordmagas kakaóárak kezdik visszafogni a globális keresletet. Észak-Amerikában 3, Európában 2,5, Ázsiában 8,5 százalékkal csökkent tavaly a kakaóőrlés. Pedig a csokoládépiac immár három évtizede töretlenül és lendületesen bővült.
  • A csokoládépiacon az árak emelkednek, a termékek mérete csökken, az összetevők aránya változik. Az ízesítések pazar változatossága mögött ez is fellelhető. A tejcsokik tömegének mintegy ötödét adó kakaóvajat jóval olcsóbb növényi olajokkal, leginkább pálmaolajjal kezdik helyettesíteni. S már sorjáznak azt ezt támogató tudományos cikkek is.

Itthon ebből még kevés érzékelhető. Februárban a csokoládé fogyasztói átlagára 12,2, a kakaóporé 7,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Előrejelzésem szerint azonban, a gyártók készleteinek felárazódásával párhuzamosan az árak emelkedése fokozódni fog. Nem véletlen, hogy nagy érdeklődés övezi a kakaómentes csokoládé-fejlesztéseket. A fermentált, pörkölt növényi magvakkal igen jól utánozható a kakaó íze. Egyenesen azt állítják, hogy a jellegzetes ízt sokkal inkább a fermentációnak és a pörkölésnek, s nem a kakaónak köszönhetjük. Ez a vonal fenntarthatósági szempontból is figyelemre méltó.

Forrás: KSH

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben