Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Agrárolló: Ez az olló tényleg kiveszi a foltot

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. április 2.   14:57

A langyos ecetes olló ironikus folteltávolító hatásáról szóló mondás a mezőgazdaságban tényleg működik, ez az olló vág. Az agrárolló - ami ugye a termelői és a ráfordítások árindex hányadosa – utoljára 2008-ban volt olyan mélységben, mint tavaly. Magyarul, a költségek nőttek, a termelői árak csökkentek. Ennek azért súlyos következményei vannak.

A 2023. évi agrárpiaci helyzet jó mutatója az agrárolló. A KSH adatai szerint, a mezőgazdasági termelői árak 2023-ban 16 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 28 százalékkal elmaradt a megelőző évitől, az állatok és állati termékeké pedig 12 százalékkal nőtt. A ráfordítási árak 1,1 százalékos mérséklődéséhez főként a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 2,5 százalékos csökkenése járult hozzá, míg a mezőgazdasági beruházások árszínvonala 10 százalékkal emelkedett. Az agrárolló értéke 85%-os volt.

Ez persze egy nagy átlag, de valahol mégis ez a lényeg. Mondhatnánk: Hol a lóvé? Amíg bőségben volt, kevesebbet foglalkoztunk vele. De most, amikor a termelők jelentős része már második éve nem lát nyereséget, hiányzik, fáj. Ez a fájdalom hozza el azt a nyitottságot, amely a változtatáshoz elengedhetetlen. Nevezzük nyugodtan kényszernek.

Forrás: KSH

Lessünk be a gyatra agrárolló mögé!

  • Tavaly a gabonafélék ára 39, az ipari növényeké pedig 41 százalékkal csökkent.
  • A gyümölcsök ára 13, a zöldségféléké 15 százalékkal nőtt 2023-ban, az utóbbi termékcsoportnál a sárgarépa ára 42, a vöröshagymáé pedig 48 százalékkal emelkedett, a paradicsom mérsékelten, 5,8 százalékkal drágult. A burgonya ára jelentősen, 34 százalékkal nőtt.
  • Az élő állatok ára 15 százalékkal nőtt 2023-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A vágócsirke felvásárlási ára két és fél évig folyamatosan emelkedett. A vágósertés ára a 2023. évben 21 százalékkal emelkedett.
  • A 2023. évi mezőgazdasági ráfordítási áraknak a megelőző évhez viszonyított 1,1 százalékos mérséklődése a folyó termelőfelhasználás árainak 2,5 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 10 százalékos emelkedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás legtöbb összetevője drágult 2023-ban. A legnagyobb mértékben, 21 százalékkal az energia ára nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül az üzemanyagoké 29 százalék, a fűtőanyagoké 11 százalékkal.
  • A műtrágyák ára 37 százalékkal volt alacsonyabb 2023-ban a megelőző évi csúcshoz képest, és a két évvel korábbi szintre esett vissza.
  • A takarmányok ára 8,0 százalékkal elmaradt a megelőző évhez viszonyítva,
  • A növényvédő szerek 20, az állatgyógyászati készítmények 14 százalékkal drágultak 2022-höz képest.
  • A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 15, a gépberuházásoké 5,7 százalékkal emelkedett.

A figyelmeztető jelekre azért érdemes ügyelni:

  • 2023-ban a mezőgazdasági beruházások folyó áron 6 százalékkal maradtak el az előző évi csúcstól. Hatéves trend tört meg.
  • Az új gépek vásárlása tavaly 25 százalékkal esett vissza, az alkatrészek piaca 6 százalékkal nőtt, így együtt 20 százalékos a visszaesés, amivel itt is egy hatéves dinamikus emelkedési trend tört meg. A gépeladások mennyiségi visszaesése ennél jóval magasabb arányú volt.
  • Az AKI adatai szerint, a műtrágya-forgalmazók 1,08 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2023-ban. Az értékesített mennyiség 18,8 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva 2023-ban a teljes műtrágya-értékesítés volumene végfelhasználók felé 36 százalékkal csökkent.
  • Bár az egész éves agrár hitelpiacról még nincsenek adatok, kalkulációink szerint itt is megtört tavaly az emelkedő tendencia.

Mi lesz ebből?

  • Ahhoz, hogy ezek a folyamatok kedvező fordulatot vegyenek, nem csak az új pályázati ciklusra, hanem a jövedelemtermelő képesség javulására is szükség lesz. Előrejelzésünk szerint erre leghamarabb 2025-ben számíthatunk, amikor az idén beadott pályázatok megvalósítása szakaszba érnek.
  • A világpiaci és a hazai élelmiszerárak csökkenése ebben az évben folytatódik, de lassuló ütemben. Az agrárolló ebben az évben – várakozásaim szerint – a tavalyinál kisebb mértékben, de 100 alatt marad.

A jövedelmezőség csökkenése lendületet ad a koncentráció növekedésének a mezőgazdaságban. Ezt minden üzemméretben érzékelni fogjuk.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben