Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Ajtók és beléptetőrendszerek, minden épületben ezzel találkozunk először - Allegion

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIKerekes TamásRészvényelemző2024. március 20.   17:43
Allegion - Long Iparvállalat
Belépési pont: piaci Kiszállási pont: 148 Stop-loss: 125,4

 

Elemző: Kerekes Tamás

Gyors bemutató Az Allegion az Ingersoll Rand-ból vált ki 2013 végén és működik önálló, dublini székhelyű biztonságtechnikai vállalatként. A cég piaci kapitalizációja körülbelül 11,5 milliárd amerikai dollár és tagja...

Gyors bemutató

Az Allegion az Ingersoll Rand-ból vált ki 2013 végén és működik önálló, dublini székhelyű biztonságtechnikai vállalatként. A cég piaci kapitalizációja körülbelül 11,5 milliárd amerikai dollár és tagja az S&P 500 indexnek.

Termékköre és szolgáltatásai jellemzően mechanikus és elektronikus biztonsági eszközök gyártását, illetve ilyen jellegű alkalmazások szolgáltatását takarják. A gyakorlatban ez elsősorban ajtóvezérlőket, be- és kiléptető rendszereket, zárakat, lakatokat, kulcsrendszereket, valamint ajtókat és egyéb tartozékokat jelent. Szolgáltatás oldalról beléptetési vezérlő szoftverek tervezését, integrációját, ellenőrzését, karbantartását és javítását is vállalják, valamint nyújtanak telepítési tanácsadást is.

1. ábra: Az Allegion 2022-es évi bevételének megoszlása szegmensek, végfelhasználók és építkezési ciklus szerint. Forrás: https://investor.allegion.com/

Végfelhasználók tekintetében szerepelnek oktatásügyi, egészségügyi, kormányzati, vendéglátóipari, kiskereskedelemi, irodai épületek és lakókomplexumok.

A tavalyi év sikere után hova tovább?

A cég negyedik negyedéve sikerült a leggyengébbre 2023-ban, a bevétel 4,2 százalékkal (év/év) 897 millió dollárra nőtt, míg a korrigált EPS egy centtel 1,68 dollárra esett vissza. A korrigált eredmény éves szinten 10,4 százalékkal 197 millió dollárra emelkedett.

A negyedik negyedéves növekedés elmaradt az egész éves teljesítménytől, amely a bevételt tekintve 11,6 százalékkal nőtt 3,65 milliárd dollárra, míg az eredményt tekintve 16,2 százalékkal 615 millió dollárra.

EPS tekintetében a 2022-es egész éves korrigált részvényenkénti profit 5,99 dollár volt, amely 2023-ban 6,96 dollárra nőtt, ebből 1,03 dollárt tett ki az általános működésből származó bővülés, valamint 25 centet a felvásárlások adta többlet (31 cent volt a negatív hatása a megnövekedett adó és egyéb terheknek). A működési marzs 160 bázisponttal 22,1 százalékra emelkedett a 2022-es éviről.

A tavalyi év erős eredményét leginkább a nem-lakossági területen felhasznált elektronikai és szoftver megoldások hajtották, amelyen a vállalat közel 30 százalékos működési marzsot ért el. Ebben a szegmensben ugyanis jelentős volt a kereslet a cég biztonságtechnikai alkalmazásai iránt, amely támogatta az Allegion árképzését.

Irány a szoftver, valamint a technológia

Az Allegion nem fél a felvásárlásoktól, a cég egyik kifejezett célja folyamatosan beépíteni a legfejlettebb technológiákat a portfóliójába. Létrehozták az Allegion Ventures kockázati tőkealapot, amellyel folyamatosan újabb és újabb innováció után kutatva végeznek el aktív befektetéseket. Céljuk adatelemzés alapú technológiák, IoT és adatbiztonsági rendszerek, valamint építkezés és épületkarbantartási rendszerfejlesztést segítő technológiák akvirációja, ugyanis a vállalat legmagasabb haszonkulcsát az elektronikai és szoftver alkalmazásokkal éri el.

Növekedési stratégiája arra épül, hogy a beléptető rendszerek hardverszolgáltatója és specifikálója legyen, nagy hangsúlyt fektetve az intézményi és kereskedelmi ügyfelekre. Ebbe az irányba is két korábbi felvásárlással (Stanley Access Technologies, Plano) kötelezték el magukat, amellyel nagyjából megkétszerezve, éves szinten 40 milliárd dollárosra növelték a vállalat által elérhető piac nagyságát. Legutóbb az elektromechanikus beléptetőrendszer megoldásokat kínáló spanyol Dorcas-t és a komplett ajtómegoldásokat (ajtócsukók, kilincsek, automata működtetők stb.) kínáló skót Boss Door Controls-t adták hozzá a cégcsaládhoz.

A 2024-es év lassulást hozhat a korábbi nagyszerű növekedés ütemében, a lakossági szegmens már tavaly is szerényebben teljesített, azonban idén a nem-lakossági szegmens is visszaeshet. Az Amerikai Építész Intézet (AIA) szerint az építési kiadások növekedési üteme a tavalyi tíz százalékról öt százalékra mérséklődhet. Az Allegion is szerényebb növekedést becsült legutóbbi gyorsjelentésekor a 2024-es évre, amely szerint a bevétel organikus növekedése mindössze 1-3 százalékos lehet, míg az EPS 7-7,15 dollár lehet (0,5-2,5 százalékos növekedés) az egész évet tekintve.

Bizakodásra okot adó technikai kép, olcsó értékeltség

2. ábra: Az Allegion részvényárfolyamának technikai képe. Forrás: Bloomberg, Erste

Érdekes, hogy az árfolyam az MACD-indikátor alapján január eleje óta korrekcióban van, amikor is körülbelül 125 dollár volt az árfolyam, míg jelenleg közel 135 dolláron van a részvény. Ez alapján elég erősnek mutatkozik a papír, ugyanis az még korrekció közben is emelkedni tudott. Az árfolyamot megtámaszthatják a 128 és 125 dollárnál húzódó szintek, illetve a 20 és 30 napos mozgóátlagok is. Ellenállás a 2021 novembere óta mért csúcspontnál, 136,95-nél lehet, illetve a történelmi csúcspontnál, 148,7-nél.

Az árfolyam 2023 július és az idei év februárja között egy elég nagy fülescsésze alakzatot rajzolt ki a kurzus, amelynek az alja 95,94 dollárnál, teteje pedig 128,36 dollárnál található. A csészefüle, a korrekciót követően 117,17 dollárig jött le, melyből azt kapjuk, hogy az árfolyam akár egészen 149 dollár fölé is emelkedhet.

3. ábra: Az Allegion és szektortársainak előremutató P/E, valamint EV/EBITDA rátái. Forrás: Bloomberg

A 2024-es várható eredmény alapján jelenleg 18,8 az Allegion előremutató P/E értéke, amely kedvezőbb a szektortársak 21,9-es átlagánál. A peer-group-ot olyan cégekből válogattuk össze, amelyek részben, vagy egészében épületbiztonsággal foglalkoznak. Ugyanez az előremutató P/E ráta a 2025-ös eredményvárakozással számolva 17,5 vs 19,1, 2026-os eredménnyel pedig 16,0 vs 16,8.

4. ábra: A peer-group részvényeinek összevetése értékeltség és növekedés alapján. Forrás: Bloomberg, Erste

Az elkövetkező három év átlagos EPS növekedését figyelembe véve, a profitbővülés és a P/E ráta közötti összefüggést egy lineáris (regressziós) egyenessel vizsgálva, azt találjuk, hogy az Allegion a vonal alatt helyezkedik el, ami általában azt jelenti, hogy a részvény olcsónak tekinthető. Az alacsonyabb értékeltséget okozhatja az épületbiztonsági eszközöket gyártó cégekkel kapcsolatos ellenszenv például HVAC-ra specializálódott gyártókkal szemben.

Meddig emelkedhet?

5. ábra: Az Allegion 12 hónapos előremutató P/E rátájának historikus alakulása. Forrás: Bloomberg

Az Allegion papírja körüli hangulat pozitívnak mondható és várakozásunk szerint hamarosan folytathatja emelkedését. Felmerül a kérdés: Meddig? A következő 12 hónap előremutató P/E rátája 2022 eleje óta nem járt 21-es érték „magasságában”, azonban a korábbi tapasztalatok alapján egyáltalán nem elképzelhetetlen egy nagyobb rali esetén. Ha a cég becslésének konzervatív oldalával, 7 dolláros 2024-es részvényenkénti profittal számolunk, akkor az 21-es P/E mellett 147 dolláros árfolyamot eredményezne, amely a technikai képből kiindulva teljesíthető.

Összegezve, az Allegion egy stabil alapokon fekvő és transzformáció alatt lévő épületbiztonsági termékeket, illetve alkalmazásokat szolgáltató vállalat, amelynek célja, hogy egyre inkább a nagyobb haszonnal kecsegtető szoftveres alkalmazások irányába terelődjön a vállalat fókusza. A részvényének árfolyama remek időszakon van keresztül, azonban várakozásunk szerint a jelenlegi korrekciót követően ismét emelkedésnek indulhat a részvény. Számításunk szerint az előremutató P/E érték alapján további körülbelül 10 százalékos emelkedés lehet a papírban.

A célárat érdemes a mindenkori csúcspont alá, 148 dollárhoz meghúzni, míg a stop-loss szintet a 125,78 dolláros szint alá 125,4-hez. Ezzel a hozam-kockázati arány valamivel 2:1 alatti.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben