Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkenti EBITDA várakozásait a Magyar Telekom

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 28.   09:37

Megint megnyugtatta a piacokat a Fed, hiszen három jegybankár is megszólalt a mennyiségi lazítás védelmében. Azon túlmenően, hogy hangsúlyozták, a piac félreértette a Fed elnökét és még hosszú az út a rövid hozamok megemeléséig, az egyik kormányzó egyenesen a megvadult disznókhoz hasonlította a befektetőket. Közben az S&P500 és a Dow Jones is megérkezett a 20 napos...

Megint megnyugtatta a piacokat a Fed, hiszen három jegybankár is megszólalt a mennyiségi lazítás védelmében. Azon túlmenően, hogy hangsúlyozták, a piac félreértette a Fed elnökét és még hosszú az út a rövid hozamok megemeléséig, az egyik kormányzó egyenesen a megvadult disznókhoz hasonlította a befektetőket. Közben az S&P500 és a Dow Jones is megérkezett a 20 napos mozgóátlaghoz, ahonnan vissza is szédült egy kicsit. A japán Nikkei-nek viszont elég komoly erővel sikerült áttörni a 30 napos mozgóátlagot is, s így messze maga mögött hagyta a 20 naposat. Arra számíthatunk, hogy valami hasonló fog lezajlani az USA-ban és Európában is, vagyis kíváncsian lessük majd az Dow Jones-t és az S&P500-at, hogy sikerül-e ma vagy holnap áttörni a 20 napos mozgóátlagot (és a környéken levő rést), míg Európában a DAX mehet neki a 8.100 pont környékén levő résnek, s a fölötte levő 20 napos mozgóátlagnak. A BUX pedig újra próbálkozhat a tegnap még sikertelen 200 napos mozgóátlag áttörésével.
Piaci áttekintés
- Tovább emelkedik a tengerentúli piac
- Megállíthatatlanul esik az arany árfolyama
- 1,3-as árfolyamról pattant vissza az EUR/USD
- Tomboló optimizmus a Távol-Keleten
- Csökkenti EBITDA várakozásait a Magyar Telekom
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Folytatódott az emelkedés a tengerentúli börzéken (Dow 0,76%, Nasdaq 0,76%, S&P500 0,61%).
- A Dow Jones tagjai közül a Hewlett Packard (3,1%) volt a legerősebb, de a Boeing (2,4%) és a Bank of America (1,9%), illetve a legtöbb pénzügyi cég is jól teljesített.
- A New-York-i Fed elnöke nyilatkozta tegnap, hogy az eszközvásárlási program emeléséről illetve csökkentéséről is dönthet a jegybank a gazdasági kilátások függvényében, és nem a naptár befolyásolja a döntéseket. A Fed kormányzója, Jerome Powell is hasonlóan vélekedett.
- A friss segélykérelmek száma múlt héten 9 ezerrel 346 ezerre csökkent, ami megfelelt a várakozásoknak. A személyi kiadások 0,3%-kal bővültek májusban, ami szintén megfelelt a várakozásoknak.
- Ma a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének júniusi értéke, és a Chicago-i beszerzési menedzser index szintén júniusi értéke jelenik meg.
Európa
- Az európai börzék erős hegymenetet mutattak tegnap (FTSE100 1,26%, DAX 0,63%, CAC40 0,97%).
- A német munkanélküliségi ráta pozitív meglepetést okozott, a várt 6,9% helyett 6,8%-os júniusi munkanélküliséget publikáltak, így májushoz képest nem nőtt a munkanélküliek száma.
- Olaszországban 5 milliárd euró értékben adtak el 5 és 10 éves kötvényeket, a hozam 40-50 bázisponttal emelkedett.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama továbbra is csökkenő trendben mozog és ma reggel 1.181 dolláros mélyponttal beeset az 1.200 dolláros támaszszint alá is, onnan azonban emelkedésnek indult és jelenleg ismételten a szint fölött, 1.210 dolláron kereskednek vele.
- Még egy emelkedő napot tudhat a háta mögött az olaj árfolyama, már 97,12 dollár a WTI típusú olaj ára. Az emelkedés hátterében elsősorban a javuló növekedési kilátások állnak.
Devizák
- Az EUR/USD árfolyam az 1,3-as szintről visszapattant, majd ezt követően visszatesztelte a 200 napos mozgóátlagot, és továbbra is ennek környékén kereskednek a devizapárral, 1,3070-es árfolyam mellett.
- A tegnapi kereskedés során a pozitív hangulatban a forint megpróbálkozott a 295-ös támaszszint áttörésével, azonban nem járt sikerrel, így az EUR/USD árfolyama 296 környékére emelkedett vissza, azonban ma reggel ismételten forinterősödés látszik kialakulni.
Távol-Kelet
- A kedvező japán makroadatok és a gyengülő jen hatására a Nikkei index kilőtt, és 3,67%-ot emelkedett a reggeli órákban. A Hang Seng és a Shanghai index is az emelkedők táborát növelte, az előbbi 1,23%-os, míg utóbbi 0,67%-os emelkedést tudott felmutatni.
- Ma számos makroadat jelent meg Japánban, melyek pozitív képet festettek a gazdaságról. A PMI értéke 51,5 pontról 52,3 pontra emelkedett, a várakozásokkal ellentétben a munkanélküliség nem csökkent, maradt 4,1%-on. A kiskereskedelmi forgalom év/év alapon 0,8%-kal növekedett, az infláció pedig a vártnál magasabb, -0,3% lett. Az ipari termelés az előző hónaphoz képest 2%-kal emelkedett a várt 0,2%-os növekedés helyett, ugyanakkor év/év alapon még így is 1%-os csökkenést jelent, ami felülteljesítette a várakozásokat.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom számításai szerint az üzleti előfizetők által kezdeményezett hívások után fizetendő megemelt távközlési adó további 5 milliárd forint terhet jelenthet 2013-ban. Ezzel összhangban a cég az idei EBITDA tervszámait a -4% és -7% közötti tartományból -9% és -12% közöttire viszi le. Ez megegyezik legutóbbi elemzésünkben publikált várakozásunkkal (-11,8%). Az árbevételi és a beruházási tervek változatlanok maradtak. Az Európai Bíróság Franciaországnak adott igazat az Európai Bizottsággal szemben egy, az elektronikus hírközlési szolgáltatókra kivetett különadó uniós joggal való összeegyeztethetőségéről folyó vitában. A döntés véleményünk szerint kedvező lehet a bíróság előtt lévő magyar távközlési különadó ügye szempontjából is. Bár eddig sem számoltunk azzal, hogy a cég visszakapja a befizetett adót, a mostani döntés azt valószínűsíti, hogy ezzel nem is szabad számolni.
- MOL: a márciusban aláírt 480 millió dollár keretösszegű rulírozó hitel összege 545 millió dollárra emelkedett új bankok bevonásával. Árfolyamhatásra nem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben