Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Aggodalmak a banán jövőjével kapcsolatban

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. március 12.   16:20

Újra fellángoltak azok az aggodalmak, amelyek szerint - a betegségek terjedése miatt - a világ banántermelése egyre nagyobb veszélyben van. Az Erste agrárelemzőinek véleménye szerint a helyzet számos élelmiszernél hasonló, ezért érdemes megvizsgálni a kilátásokat.

Aktuálisan, a banán hazai kiskereskedelmi átlagára 9 százalékkal alacsonyabb, míg az almáé ugyanennyivel magasabb volt februárban, mint egy évvel korábban. A két gyümölcs ára 2020 végén még egy szinten volt. Azóta azonban a banán jóval nagyobb drágulást szenvedett el. A banán látványos átárazódása azzal járt, hogy a fogyasztók széles rétege csökkentette fogyasztását, illetve akcióvadásszá vált. Értelmezésünkben a banán sokak számára máris luxuscikk.

Forrás: KSH

A kilátások a további drágulás felé mutatnak. Ezt meglátásunk szerint több, egymással szorosan összefüggő tendencia vezérli.

1. A betegségek terjedése miatt a banántermelés jelentősen visszaeshet az elkövetkező években. Ennek sebessége a megelőzés és beavatkozás sikerétől függ.

2. A globális felmelegedés nem csak a betegségek terjedését segíti, hanem bővíti a termelés potenciális területét is. Ahogy az alacsony költségen termelő körzetek felől igen lassan, de elkezd északra húzódni a termelés, úgy fog drágulni, és szűkülni a kínálat. Ebben kulcsszerepe van és lesz a kiskereskedelmi hálózatok árpolitikájának.

3. A fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése emeli a banán termelésének és forgalmazásának költségét.

4. A globális banánpiac rendkívül koncentrált, jól szervezett, hatékony. Az utóbbi években a korábban a nagy banánkereskedő világcégek által kézben tartott piacon a kereskedelmi láncok közvetlen termelőktől való beszerzéssel fokozták befolyásukat. Az erősödő negatív kommunikáció hullámán a fogyasztói árak emelkedése nem várat sokat magára. Fékként a fizetőképes kereslet alakulását, illetve az alternatív gyümölcsfélék – nálunk leginkább az alma – árának alakulását lehet emlegetni.

Az EU a világ legnagyobb importőre. Alig 10-11 százalékban önellátó. A belső termelés spanyol, francia, portugál szigetekről érkezik. A piac háromnegyedét latin-amerikai, 15 százalékát afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) államokból származó banán foglalja el.

Az EU Környezetvédelmi Bizottsága január végén szűk többséggel megszavazta az új nemesítési technikákat az Európai Unió tagállamaiban. Ez érintheti a banánt is. Jó példa a Fülöp-szigeteki banán, amely nem barnul meg. Így csökkentheti az élelmiszer-pazarlást és a szén-dioxid-kibocsátást.

A banán iránit kereslet tartósan emelkedik hosszú évtizedek óta. Az előttünk álló években sem lesz másként. Évente átlagosan 1,5-2,0 százalékkal bővül a piac. A globális banánpiac mögött azonban mindig is voltak politikai törekvések. Emlékezhetünk a banánháborúkra, amelyek során nagy gyümölcskereskedő cégek részt vettek egyes közép-amerikai országokban a politikai változások generálásában. Napjainkban a leglátványosabb átrendeződési lépés Oroszország India felé fordulása a banánimport terén. Korábban Ecuador volt a nagy beszállítója az egyik legnagyobb importőrnek számító országának, de Ukrajnai fegyverszállításai miatt (egyébként polifág kórokozó legyekkel való fertőzöttségre hivatkozva) kitiltotta és indiaival cserélte le. Mivel India az orosz olajért – egyébként a nemzeti valutaszabályozása miatt – nem tud fizeni, banánnal és egyéb gyümölcsökkel kezdett fizetni. Az első szállítmányok januárban útnak is indultak Oroszország felé.

A globális banánpiac fenntarthatósági gondjai évről-évre növekszenek. A termelést elbizonytalanító, leginkább zsugorító környezeti feltételek, a fogyasztók fenntarthatósági elvárásai, a szállítási nehézségek és kockázatok, mind arra mutatnak, hogy a banán is belép azon élelmiszerek csoportjába, ahol például a kávé, a kakaó is van. Az ellátási lánc szakadások mentén pedig egész országok szegényedhetnek el, és indulhatnak el népvándorlási hullámok. Ezeknek az országoknak most van szükségük segítségre e helyzetek megelőzése érdekében. Technológiai, genetikai fejlesztések kellenek a betegségekkel és az időjárási szélsőségekkel szemben ellenálló ültetvények kialakítása érdekében.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben