Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Mercedes: Hosszú távon érdekesnek, rövid távon túlvettnek tűnik

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MININagy AndrásRészvényelemző2024. március 11.   15:46

Alacsony értékeltséggel és magas osztalékhozammal jellemezhető a Mercedes, ami érdekessé teheti a részvényt a hosszú távú befektetők számára. Főként, hogy az elektromosautó-gyártók megítélésében változás következett be,...

Alacsony értékeltséggel és magas osztalékhozammal jellemezhető a Mercedes, ami érdekessé teheti a részvényt a hosszú távú befektetők számára. Főként, hogy az elektromosautó-gyártók megítélésében változás következett be, ami előtérbe állíthatja a hagyományos autógyártókat. A technikai kép ugyanakkor túlvettséget mutat az MACD indikátor alapján, így kapkodni valószínűleg nem érdekes.

Az értékeltség húzta az árfolyamot

Az elmúlt hónapokban a Mercedes EPS eredményvárakozásai stagnáltak, ahogy az a lenti ábrán is látható. Ebben a társaság negyedik negyedéves eredménye sem hozott változást.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az árfolyam ennek ellenére — főleg február folyamán — emelkedett, ami az értékeltség növekedésének a hatása. Az elmúlt pár hónapban a szélsőségesen alacsony értékeltségi szint emelkedett, azonban ahogy a későbbiek során látni fogjuk, még mindig nem tűnik drágának sem a szektor egésze, sem a Mercedes. A 2023-2025-ös P/E értékeltség változását mutatja a lenti ábra. Az értékeltség emelkedését a javuló befektetői megítélésnek tulajdonítjuk, mely során az elektromosautó-gyártóktól a hagyományos autógyártók felé fordultak inkább a befektetők.

A Mercedes P/E értékeltségének alakulása az elmúlt 1 évben

Forrás: Bloomberg, Erste

Szektoron belül is alacsony értékeltség

A hagyományos autógyártók eleve meglehetősen nyomott értékeltségen forognak, hiszen a 2023-2025-ös eredményekkel kalkulálva is stabilan 6 körüli P/E ráta és 2,5 körüli EV/EBITDA szorzószám jellemzi a szektort.

Ebből az eleve alacsony értékeltségű szektorból a Mercedes lefelé lóg ki, főként EV/EBITDA alapon, hiszen 2 körüli előretekintő értékeltséggel rendelkezik, bár a várakozások szerint a cég EBITDA-ja enyhén csökkenni fog a következő években. Az alacsonyabb értékeltség már csak azért is meglepő, mert prémium gyártóról van szó, ami ellenállóbb a gazdasági ciklusokkal szemben, s ezen tulajdonsága miatt árazási prémium lenne inkább indokolt.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az idei évben a Mercedes 5,3 eurós osztalékot fog fizetni részvényenként, ami 7,3%-os osztalékhozamnak felel meg. Ez kimondottan magasnak számít az európai cégek között, sőt, várhatóan a legmagasabb osztalékhozam lesz a DAX komponensek között.

Technikailag túlvett

A technikai kép alapján túlvettnek tűnik a részvény. A 76,1 eurós ellenállás elérése előtt lefordult az árfolyam, ráadásul az MACD indikátor még csak most készül eladási jelzést adni. Ez alapján a következő időszakban az árfolyam csökkenésére érdemes felkészülni.

Az első komolyabb támaszt a február végén, az eredmény közzétételekor hagyott rés jelenti, amikor a befektetők megörültek annak, hogy a társaság 3 milliárd eurós sajátrészvény-visszavásárlási programot jelentett be. A rés alja 68,66 eurónál húzódik.

Forrás: Bloomberg, Erste

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben