Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

United Airlines: A gyenge évkezdés kedvező vételi lehetőséget hozott

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIPéntek ÁdámRészvényelemző2024. január 29.   17:01

 

United Airlines - long légitársaság
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 54,1 Stop-loss: 37,2
Elemző: Péntek Ádám

A légitársaságok izgalmas időszakot tudhatnak maguk mögött. A 2023-as év a normalizálódás éve volt, a koronavírus járvány lecsengése után visszatért az emberek utazási kedve, és a szektor nagyobb vállalatai ismét nyereségesen tudtak...

A légitársaságok izgalmas időszakot tudhatnak maguk mögött. A 2023-as év a normalizálódás éve volt, a koronavírus járvány lecsengése után visszatért az emberek utazási kedve, és a szektor nagyobb vállalatai ismét nyereségesen tudtak működni.

Az év második felében azonban felerősödtek a félelmek a jövőbeli kilátásokat illetően. Az OPEC kitermeléscsökkentései miatt meglódult az olajár, és a piaci szereplők már 100 dollár fölötti árakat vizionáltak. Mivel a légitársaságok költségeinek jelentős részét az üzemanyag teszi ki, az olaj drágulása a profit rovására mehet.

Emellett a magas jegybanki kamatok a recesszió kockázatát vetítették előre, ami a légiközlekedés iránti kereslet csökkenésével járhat. Úgy tűnt, hogy alacsonyabb bevételből kellene kigazdálkodni a megugró költségeket, ami nem éppen jó kombináció. Az elemzők elkezdték csökkenteni az eredményvárakozásaikat, és a légitársaságok is óvatos előrejelzéseket tettek közzé, aminek hatására a befektetők elbizonytalanodtak, és az árfolyamok csökkenni kezdtek.

A várakozásokkal ellentétben azonban az olajárak nem lépték át a 100 dolláros szintet, sőt, hamarosan csökkenésnek indultak, és jelenleg ismét a 2023-as év eleji szinten, 70 és 80 dollár között mozognak. A repülés iránti kereslet pedig tartósnak bizonyult, az emberek a nehéz gazdasági körülmények és az emelkedő jegyárak ellenére továbbra is hajlandók voltak erre költeni.

Turbulenciát okoztak a negyedéves jelentések

A légitársaságok közül az aktuális gyorsjelentési szezonban a Delta tette közzé elsőként negyedéves számait, ami eladási hullámot indított a szektoron belül. Hiába a 20%-os éves profitbővülés és a rekordnyereség, a vezetőség a magasabb költségekre, illetve a geopolitikai és gazdasági kockázatokra hivatkozva csökkentette a 2024-es éves nyereségre vonatkozó várakozását, és ezt a befektetők rosszul fogadták, a négy nagy amerikai légitársaság árfolyama egyaránt 10% körüli esést szenvedett el január 12-én.

A szektor másik meghatározó vállalata, a United Airlines január 22-én számolt be a tavalyi negyedik negyedéves teljesítményéről. A 13,63 milliárd dolláros bevétel és a 2 dolláros egy részvényre jutó nyereség egyaránt meghaladta az elemzők várakozásait.

Bár az idei első negyedévben a vártnál rosszabb eredmény jöhet a Boeing gépeit érintő műszaki hibák miatt, az év további része jelentős javulást hozhat. A vezetőség idén 9 és 11 dollár közötti részvényenkénti nyereségre számít. A konszenzus 9,5 dollár, ami az előrejelzett sáv alsó feléhez van közel, így a tényleges nyereség könnyen felülmúlhatja az elemzői várakozásokat. A kedvező hírre ismét emelkedni kezdett a United Airlines árfolyama.

Rég nem látott alacsony értékeltség

A jelenlegi értékeltsége alapján egyáltalán nem nevezhető drágának a négy nagy amerikai légitársaság. Közülük is kiemelkedik azonban a United Airlines, mely az elkövetkező évek várt eredményeit alapul véve a szektor alacsony értékeltségéhez képest is rendkívül olcsónak tűnik.

Forrás: Erste, Bloomberg

A United idei évre várt 9,5 dolláros részvényenkénti nyereségével és a jelenlegi árfolyammal számolva 4,4-es P/E rátát kapunk, miközben a peer-group mediánja 8,9. A következő évekre is a nagy mértékű diszkont jellemző, ugyanis a 2025-re várt eredményekkel a P/E ráta 3,7-re, 2026-ban pedig 3,1-re csökken, szemben a szektor 6,9-es illetve 5-ös medián értékével.

Az EV/EBITDA mutató is hasonló képet fest. A United esetén ennek az értéke idén 4,3, 2025-ben 3,9, 2026-ban pedig 3,3, miközben a peer-group mediánja 5,8, 5,1 illetve 4. Ez is azt mutatja, hogy a United Airlines értékeltsége a peer-groupon belül a legalacsonyabb.

A United Airlines helyzetét a Boeing 737 Max 9 típusú repülőinél észlelt meghibásodás is nehezítette a közelmúltban. A légitársaság flottája 944 gépből áll, amiből 79 érintett, így ezek a kivizsgálás ideje alatt nem szállhatnak fel. Öröm az ürömben, hogy a január hagyományosan azt egyik leggyengébb hónap a légiközlekedésben, így a kényszerpihenő miatti bevételkiesés kevésbé jelentős.

Technikai kép

A tavaly október végi 34 dollár körüli szintről januárban 45 dollár közelébe emelkedett a United Airlines árfolyama, amikor jött a feketeleves, a Delta gyorsjelentése. Meredek lefordulás következett, de ez átmenetinek bizonyulhat, mivel a United negyedéves jelentését pozitívan fogadta a piac a vártnál nagyobb 2024-es profitelőrejelzésnek köszönhetően. A United árfolyama ismét a 40,4 dolláros szint fölött tudott zárni, majd áttörte a 20 és 30 napos mozgóátlagot, közben az MACD indikátor vételi jelzést adott. Ezt követően a 200 napos mozgóátlag jelenthet ellenállást 45 dollár körül, mely után megnyílhat az út 50 dollár fölé.

Az árfolyam közelmúltbeli gyengélkedése kedvező vételi lehetőséget teremtett. A célárunkat az 54,5 dollárnál húzódó ellenállás alá, 54,1 dollárhoz helyezzük el. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop-loss megbízást 37,7 dolláros szint alá, 37,2 dollárhoz helyezzük. A pozíció hozam-kockázat aránya így meghaladja a 2:1-et.

Forrás: Erste, Bloomberg

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben