Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az európai gázárak lassan beérik a békeidők jegyzésárait

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. január 23.   15:14

Az európai gázárak csökkenése olyan mértékű, hogy lassan visszatérünk a 2010 és 2019 közötti időszak jellemző árszintjére.

Az európai gázárak alakulása 2024-ben és a 2010-2019 közötti ársáv

Forrás: Bloomberg

A fenti ábra azt mutatja, hogy miként alakult idén év elejétől mostanáig az egyhónapos holland tőzsdei gázár (TTF). Az ábrán ezt a jegyzésárat vetettem össze a 2010 és 2019 közötti időszak tőzsdei áralakulásával (a 2010 és 2019 közti időszak minimumával, maximumával és átlagárával). Jól látható, hogy a mostani európai gázár alig 1-2 euróval van a békebeli sáv felett! Tehát Európa visszatért a békebeli árakhoz nagyarányú orosz vezetékes földgáz vásárlás nélkül. 2020 előtt a vezetékes orosz földgáz európia piaci részesedése 40% körül volt, ezt 2023-ra 6-7%-ra redukálta a kontinens. Igaz, közben az importált LNG aránya 40% körüli szintre ugrott fel. Tehát az orosz vezetékesgáz-függést kvázi felcseréltük tengeri cseppfolyós importfüggésre. Ez annyiban egyébként jobb, hogy nem egy vevőtől, az orosz Gazpromtól vásárolunk, hanem tucatnyi különböző országból származó (egyesült államokbeli, katari, egyiptomi, orosz, algériai, nigériai, stb.) vagy éppen multinacionális vállalattól, vagyis nem egyetlen szereplő jóakaratától függ az ellátás biztonsága.

A gázárak csökkenése az európai földgázfogyasztás 20% körüli visszaesésének és a növekvő LNG kínálatnak tudható be. Jó hír, hogy ez a mostani árszint többé-kevésbé fenntarthatónak tűnik, főleg a bőséges és növekvő kínálatnak köszönhetően. Észak-amerikai vállalatok a tervek szerint 2027-ig több mint megduplázzák a mostani LNG kapacitásukat, így bőven juthat termék a felvevőpiacokra. Európa és Németország gazdasági bajainak fő forrása ezért véleményem szerint egyre kevésbe az energia költsége, hanem sokkal inkább belső strukturális gondok, melyek a kontinens gazdasági stagnálását okozzák. Németországban elsősorban a munkaerő elégtelenségét, a gyenge képzettséget, a bürokráciát és a nem átgondolt szabályozást említik a szakértők. De gond van az infrastruktúrával, a bevándorlók integrálásával és a digitalizációval is. Jó hír, hogy Németországban egyre többet beszélnek a kérdésről, így reméljük végre hozzákezdenek az ország racionális alapon történő átalakításához.

Észak-Amerika éves LNG exportkapacitás-bővülése projektek szerint (2016-2027)

Forrás: EIA

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben