Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

4.575 forintra emeltük Richter célárunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. április 10.   09:18

Görögország a tegnapi kötvényaukcióból befolyt összegből kifizette az IMF-nek az esedékes 460 millió eurós törlesztőrészletet. Hátradőlni még nem lehet, ugyanis áprilisban 2,4 milliárd eurónyi kincstárjegy jár le, és 1,7 milliárd eurót kell kifizetnie a kormánynak bérekre és nyugdíjra. Ha nem érkezik meg a számlára a 7,2 milliárd eurós utolsó hitelrészlet az EU/IMF...

Görögország a tegnapi kötvényaukcióból befolyt összegből kifizette az IMF-nek az esedékes 460 millió eurós törlesztőrészletet. Hátradőlni még nem lehet, ugyanis áprilisban 2,4 milliárd eurónyi kincstárjegy jár le, és 1,7 milliárd eurót kell kifizetnie a kormánynak bérekre és nyugdíjra. Ha nem érkezik meg a számlára a 7,2 milliárd eurós utolsó hitelrészlet az EU/IMF párostól, aminek feltétele egy elfogadható reformcsomag benyújtása, akkor a hellének minden bizonnyal mennek a levesbe.

A tengerentúli piacok iránykeresése a mai napon folytatódhat, hiszen érdemi makroadat nem lát napvilágot. Izgalomba maximum az Apple befektetői jöhetnek, miután a mai naptól lehet leadni az előrendelést a cég okosóráira.

A hongkongi tőzsdén megemelik a napi kvótát, azaz nagyobb mennyiségű tranzakciót bonyolíthatnak le a shanghai és a hongkongi tőzsde között az ügyfelek. A forgalom megugrása mögött elsősorban a margin hitelek emelkedése áll.
Piaci áttekintés
- Az év második felében valósulhat meg a PayPal leválasztása
- Görögország törlesztett az IMF-nek
- Süllyed a WTI, stagnált az arany kurzusa
- 300 felé araszol a forint
- Tovább liberalizálja tőkepiacát Kína
- 4.575 forintra emeltük Richter célárunkat
- A kormány a vállalati nyereségadó csökkentésére készül 2016-tól
- Oldalazásra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Amerikában az iránykereséssel telt a nap. A vezető tengerentúli indexektől 0,3-0,5% közötti pluszt láthattunk.
- A munkaerő-piaci adatok a várakozásoknál jobban szerepeltek. Az előző héten 14 ezer fővel 281 ezerre nőtt az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma a várt 18 ezer fős bővülés helyett.
- Még március 27-én röppent fel a hír, hogy az Intel megvenné az Altera nevű vállalatot. A tegnapi napon már arról lehetett hallani, hogy megszakadnak a tárgyalások, azonban a kereskedés második felében 3%-ot emelkedett a papír. Az ügyhöz közelálló források szerint az 50 dolláros szintek alsó felére kellene lőnie az Intelnek, ha komolyan gondolja a dolgot (tegnapi záróár 43,33 dollár volt).
- Az eBay bejelentése szerint az év második felében kerülhet sor a PayPal leválasztására, de ennél konkrétabb részleteket egyelőre nem árult el a cég. A következő öt évben is az eBay kifizetések 80%- a kell, hogy PayPal-on keresztül történjen, ha ez az érték kisebb lesz, akkor az eBaynek kompenzációt kell fizetnie a PayPal számára.
- Sydneytől Tokióig hosszú sorokra kell számítani az Apple boltok előtt, ugyanis a mai naptól lehet leadni az előrendelési kérelmet az Apple Watch-ra, ami április 24-én kerül a boltokba.
- Az IDC adatai szerint 6,7%-kal csökkentek a PC eladások 2015 első negyedévében, ami 2009 óta a leggyengébb érték. Az előző negyedévekben látott fellendülés úgy látszik megtört, már csak az a kérdés a chipgyártók számára, hogy ez a hatás átmeneti, vagy újra csökkenő értékesítésekkel kell majd számolniuk.
Európa
- Jó napot zártak tegnap az európai tőzsdék, miután a DAX index 1,08%-ot, a FTSE 100 index 1,12%ot, a CAC 40 index pedig 1,40%-ot emelkedett.
- Görögország képes volt kifizetni a 460 millió eurós törlesztőrészletet az IMF-nek, ami talán nem meglepő az egy nappal korábbi kötvénykibocsátás során beszedett 1,1 milliárd eurós összeg láttán. A pénzügyminiszter továbbá bejelentette, hogy újraindítják a privatizációs programot.
- A Bank of England nem változtatott az irányadó ráta és az eszközvásárlási program mértékén sem tegnap.
- Közel 200%-ot emelkedett az U.K. Oil & Gas Investment Plc árfolyama a londoni tőzsdén, miután 100 milliárd hordós olajtalálatról számolt be a menedzsment. A dolog szépséghibája, hogy ennek egy része nem termelhető ki.
Olaj, arany
- A WTI 50,6 dolláron állt ma reggel, ami további enyhe süllyedést jelent a tegnapi árakhoz képest. Ezzel együtt az olaj ára már a negyedik hete emelkedik, mivel a piac szkeptikussá vált az iráni megegyezés sikerében. Másrészt a piac szerint májusban csúcsra futhat az USA nyersolajtermelése is, ezt követően az erős kereslet és a süllyedő kínálat ismét emelkedő pályára teheti a WTI-t. A heti USA nyersolaj készlet adata viszont egyelőre inkább a hatalmas kínálatot mutatja, mivel a 10 millió hordó feletti készletbővülés felette van a piac által várt 3,3 millió hordós emelkedésnek. A tegnapi hír, mely szerint az angliai Gatwick reptér térségében hatalmas olaj lelőhely van, valószínűleg nem mozgatja meg az árakat, mivel csekély esélye van, hogy a sűrűn lakott és meglehetősen módos területen iparszerű olajkitermelés kezdődjön.
- Az arany 1.195 dollár körül stagnált az elmúlt hetek emelkedése után. A pihenőre elsősorban a bizonytalan Fed kommentárok miatt került sor, mivel a piac egyelőre nem tudja eldönteni, hogy milyen hamar kerül sor a kamatok emelésére. Az erős dollár tegnap szintén visszavetette az árfolyamot, ami más nyersanyagok, például az ezüst esetében is mintegy 4,3%-os heti esést okozott. Rövidtávon valószínűleg a dollár lesz továbbra is meghatározó.
Devizák
- Tegnap a lengyel zlotyi és a forint is gyengült az euróval szemben, így az EURHUF árfolyam ismét 298 fölé emelkedett 296 környékéről. Felülről továbbra is a 300-as lélektani árfolyam limitálja a forint mozgását.
- A rövidtávú csökkenő trend eltörését követően tovább erősödött a dollár az euróval szemben, így a devizapár ismét az 1,05-ös lokális minimumot veheti célba.
- Az elmúlt napokban a javuló orosz megítélés hatására a rubel erősödése felgyorsult a főbb devizákkal szemben. Az EURRUB árfolyam a hét elején törte el a 200 napos mozgóátlagot, míg a dollár esetében erre még nem került sor, de már megközelítettük a hosszútávú mozgóátlagot.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 1,6%-ot emelkedett a hét utolsó kereskedési napján. A Nikkei értéke változatlanul a lélektani 20 ezer pont körül imbolyog.
- A márciusi kínai infláció 1,4% lett, így nem következett be az elemzők által várt enyhe csökkenés a februári 1,4%-ról a várt 1,3%-ra. Ennek ellenére az infláció jelenlegi értéke lehetőséget ad a további lazító intézkedések bevezetésére. A stabilan maradó infláció ellenére a termelői árak 4,6%-kal csökkentek.
- A hongkongi tőzsde bejelentette, hogy megemelik a napi kvótát a shanghai és a hongkongi tőzsde összeköttetésénél, vagyis nagyobb mennyiségű tranzakció lesz bonyolítható a tőzsdék között. A bejelentésre azután került sor, hogy két egymást követő nap is a napi limitet jelentő 10,5 milliárd jüan értékben bonyolítottak le tranzakciót a két értékpapírpiac között. A részleteket egyelőre nem árulták el, azonban azt nyilatkozták, hogy jelentős lesz, és nem egy 20-30%-os bővítésben kell gondolkodni. Így véleményünk szerint a limit megduplázása is szóba jöhet. A még nagyobb átjárhatóság pedig pozitívan hat a részvénypiaci értékeltségre is.
- A kínai Xiaomi mindössze 12 óra alatt 2,11 millió darab telefont értékesített, összesen 335 millió dollár értékben. A rendkívül erős értékesítési adat arra utal, hogy komoly versenytárssal kell megküzdenie a többi mobiltelefon gyártónak, melyek ma akár eladói nyomás alá is kerülhetnek.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel. EUR/HUF (napi felbontás)
Vállalati hírek
- Ma megjelent angol nyelvű elemzésünkben a korábbi 4.320 forintról 4.575 forintra emeltük Richter célárunkat. Ajánlásunk továbbra is Felhalmozás. Bár a 2015-ös és a 2016-os árbevétel és nettó profit előrejelzésünket is lefelé módosítottuk, az alacsonyabb kockázatmentes hozam és a csökkenő kockázati felár miatt a DCF modell mintegy 6%-kal magasabb célárat eredményezett. Jelenleg közel 12%-os felértékelődési lehetőséget látunk a részvényben.
- A kormány a jövő heti ülésén dönthet a vállalati nyereségadó 19%-ról 10%-ra történő csökkentéséről 2016-tól. Jelenleg az adó 19%, de 500 millió forint árbevétel alatt 10%. A vállalati nyereségadó a GDP 1.1%-át teszi ki. A hír elsősorban az OTP és a MOL számára fontos. Az OTP évente 10-20 milliárd forinttal kisebb nyereségadót fizethet, függően a nyereségtől. A MOL esetében ez a lépés évente 20-30 milliárd forintot is jelenthet, ami akár 1.500-2.000 forinttal is növelheti a cég részvényárát. A Magyar Telekom mindössze 300-500 millió forint közötti vállalati nyereségadót fizet a fejlesztések utáni adókedvezmény miatt. Hasonló a helyzet a Richter esetében is, mivel a fejlesztés költségeit leírhatja az adóalapból. Az FHB még sokáig nem lesz nyereséges, ezért a hír nem igazán hat ki az árazásra.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben