Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

17.400 forintos célár mellett Vételre minősítettük fel a MOL-t

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. április 8.   09:15

Olajipari elemzőnk ma reggel publikált riportjában jelentősen, 17.400 forintra megemelte a MOL részvényekre vonatkozó célárát. Az elsődleges ok az emelkedő finomítói árrés, amely a MOL esetében még a piaci átlagot is meghaladja a magasabb finomítói hatékonyság és a jó petrokémiai marzsok miatt. Ráadásul a nemrég meghirdetett újabb optimalizálási program 2017-re újabb...

Olajipari elemzőnk ma reggel publikált riportjában jelentősen, 17.400 forintra megemelte a MOL részvényekre vonatkozó célárát. Az elsődleges ok az emelkedő finomítói árrés, amely a MOL esetében még a piaci átlagot is meghaladja a magasabb finomítói hatékonyság és a jó petrokémiai marzsok miatt. Ráadásul a nemrég meghirdetett újabb optimalizálási program 2017-re újabb 500 millió dollárt fog hozzáadni az eredményhez (EBITDA). Ugyanakkor az alacsonyabb olajár ugyan csökkenti a kitermelési profitot, de lehetőséget is teremt a MOL számára, hogy olajmezőket akviráljon, amire mintegy 4 milliárd eurót tud költeni a cég.

A Minneapolis-i Fed elnök szerint 2016 második feléig nem kellene kamatot emelni. Ez a markáns, az átlagos piaci várakozástól nagyon eltérő vélemény sem segített az amerikai piacoknak. Ebben nyilván az is közrejátszott, hogy az úriember idén nem szavazó Fed tag, jövőre pedig nyugdíjba vonul. Azaz a piac kevésbé ad a véleményére. Mindenesetre ez közelebb van a mi véleményünkhöz, miszerint idén év vége, jövő év eleje lehet az első kamatemelés ideje.

A mai nappal elindul a gyorsjelentési szezon az USA-ban. A hagyomány szerint az Alcoa eredménye a szezonnyitó, még akkor is, ha már nem Dow Jones (de S&P500) tag. Az alumíniumipari óriás a várakozások szerint 26 centes profitot hozhat az idei első negyedévben, ami szignifikáns javulás az egy évvel ezelőtti 7 centhez képest, de csökkenés lenne az előző negyedévi 33 centes egy részvényre jutó profithoz képest. Persze a fontos információ a cég által megfigyelt globális alumínium iránti kereslet, amelyet a befektetők árgus szemmel fognak figyelni, mint konjunktúra indikátort. Az adatokat az amerikai piacok zárása után tudhatjuk meg.

Mindenesetre az amerikai piacok egyelőre nem igazán tudnak kijönni a csökkenő trendből. Tegnap a vezető indexek a 30 napos mozgóátlagokról fordultak le annak ellenére, hogy a dinamikus indikátorok alapján már akár egy vételi hullám is kialakulhatna. Ez pedig nem a legjobb jel a folytatás tekintetében. A német piacra tekintve továbbra is az erő az úr, annak ellenére, hogy technikailag egy korrekciós periódusban vagyunk, melynek során az árfolyam inkább oldalazik, és azon belül néha pattan egyet a 20 napos mozgóátlagról. Egyelőre itt tartunk, és akár tovább is emelkedhet ma az index.

Mindeközben a BUX újra lokális csúcsra szaladt, amely még mindig az ellenállás tartományban van, de annak erősen a felső részében. Az elmúlt napok áremelkedését elsősorban a MOL száguldása hozta, amelyhez felzárkózott a Richter és az Mtel is. Ugyanakkor hamarosan, 13.600 forint környékén megállhat a MOL száguldása, ahol egy ellenállás szint látható. Azaz az első roham lassan véget ér, de ne keseredjünk el, az elkövetkező hónapokban újabbakra számítunk. A BUX index esetében a mai napon összességében oldalazásra számítunk, amely a nap végére negatív is lehet.
Piaci áttekintés
- Felvásárolhatják a Twittert
- Minimálbért emelnének a görögök
- Nagy ralli után lejjebb esett az olaj, 1.210 dolláron stagnál az arany
- A forint és a dollár is erősödött tegnap az euróval szemben
- Nem lépett a japán jegybank
- 17.400 forintos célár mellett Vételre minősítettük fel a MOL-t
- Alapvetően oldalazásra számítunk ma, de zárásra negatívba fordulhat az index
Nemzetközi hírek
USA
- A tengerentúli börzéken jó hangulatban indult a kereskedés, napközben is tartották magukat a piacok, de zárás előtt mélyrepülés indult, így a negatív tartományba süllyedtek az indexek (Dow -0,03%, Nasdaq -0,15%, S&P500 -0,22%).
- Nem érkezett tegnap fontosabb makrogazdasági adat a tengerentúlról, a mai kereskedésben a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére figyelhetnek a befektetők.
- Narayana Kocherlakota, a Minneapolis-i Fed elnök tegnapi beszédében azt fejtette ki, hogy a jegybanknak egészen 2016 második feléig nem kellene az alapkamatot emelnie, mert a munkaerő- piacnak további erősödésre van szüksége.
- A Wal-Mart mexikói egysége két év óta a legerősebb értékesítési adatot publikálta. A január-március közötti időszakban 9,3%-os növekedést láthattunk év/év alapon, az elemzők 2,9%-ot vártak. Ráadásul az átlagos vásárlónkénti költés 6,2%-kal emelkedett.
- A Twitter közel 4%-ot emelkedett arra a pletykára, miszerint a Facebook vagy a Google a közeljövőben felvásárlási ajánlatot tehet a cégre.
- Kanada megválna a General Motors-ban lévő részesedésétől. A tranzakció során 73,4 millió darab részvényt adnának el, a vevő nagy valószínűséggel a Goldman Sachs lesz.
- Piaczárás után érkezik az Alcoa első negyedéves eredménye, amivel elindul a tengerentúli gyorsjelentési szezon. A bevételektől 5,94 milliárd dollárt várnak az elemzők (bázis 5,45 milliárd, előző negyedév 6,38 milliárd dollár), míg az EPS 26 centet tehet ki.
Európa
- A görög munkaügyi miniszter tegnapi bejelentése szerint október 1-jétől 650 euróra emelik a jelenlegi 586 eurós havi minimálbért, egyben eltörlik a 25 év alattiak 511 eurós minimálbérét. Kérdés, hogy ezt mennyire nézik jó szemmel a hitelezők.
- Egy Moszkvában zajló banki konferencián a jegybank részéről Elvira Nabiullina elmondta, hogy idén több kamatcsökkentésre és intervencióra is sor kerülhet. Utóbbi lépéssel a rubel árfolyamának stabilizálását szeretnék elérni.
- A Royal Dutch Shell 46 milliárd dolláros ajánlattal állhat elő a brit BG Group Plc-ért. A 383 pennys vételár mellé fél darab „B” kategóriás Shell részvényt is kapnának a BG Group részvényesei. Az ügylet során a Shell a BG Group 12 milliárd dolláros nettó adósságállományát is megörökölné.
Olaj, arany
- A WTI egy hajszállal 53 dollár alatt volt ma reggel, miután tegnap 54 dollár felett is kereskedtek a termékkel. A piac elsősorban a megugró készletadatok miatt aggódik, a várakozások szerint 3,25 millió hordóval nőttek az USA készletei. A tegnapi emelkedés részben abból adódott, hogy a várakozások szerint Irán csak 2016-ban jelenhet meg többlet olajjal a piacon. Szintén fontos változás, hogy az OPEC vezető állama, Szaúd-Arábia nem indítványozza az OPEC kínálatának csökkentését, ami szintén alacsonyan tarthatja az olaj árát.
- Az arany ára 1.210 dolláron stagnál, egyelőre jelentős változás nem következett be a kamatok alakulására vonatkozó várakozásokban. Az Minneapolis-i Fed elnök szerint jövő év közepéig nem szabadna kamatot emelni. A dollár erősödése szintén visszavett a nemesfém korábbi lendületéből.
Devizák
- A dollár tegnap tovább erősödött az euróval szemben, az árfolyam 1,092-ről 1,081-ig zuhant. Az itt húzódó támasz törésével pedig az 1,05-ös szintet is visszatesztelheti az árfolyam. A mai Fed jegyzőkönyvben szereplő információk akár újabb irányt adhatnak a devizapárnak.
- A gyengülő euró segítette a forint jó teljesítményét, a hazai fizetőeszköz 15 hónapos csúcsra kapaszkodott, és a reggeli kereskedésben már 298 alatt jár a forint. A csökkenő trend továbbra is kitart, és nagyon úgy tűnik, hogy rövidtávon van még tere a forint erősödésének.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 3%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot emelkedett. A hongkongi tőzsdeindex látványos emelkedése annak tudható be, hogy a többi ázsiai piactól eltérően az elmúlt napokban zárva tartott.
- A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az eszközvásárlási programján a japán jegybank, így az továbbra is 80 ezermilliárd jen. A bejelentést követően a jen enyhén erősödött a dollárral szemben.
- A japán folyó fizetési mérleg többlete a vártnál lényegesen magasabb lett. A többlet fő oka a szűkülő külkereskedelmi hiány és a külföldről érkező, jenben számított jövedelmek növekedése.
- Mark Mobius véleménye szerint egy 20%-os visszaesés nagyon valószínű a kínai részvénypiac esetében, mert az elmúlt hónapokban túl gyorsan emelkedtek a részvényárak. Azonban elsősorban csak egy rövid, átmeneti korrekcióra számít, mivel a részvénypiaci emelkedéssel párhuzamosan az alkalmazott tőkeáttételek is jelentősen nőttek.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodik a főbb határidős piacokon ma reggel. EUR/HUF (napi felbontás)
Vállalati hírek
- A MOL ajánlásunkat a korábbi tartásról vételre minősítettük fel, célárunkat pedig 17.400 forintra emeltük. Az ajánlás a következő okok miatt változott:
- A MOL feldolgozás-kereskedelem üzletága lényegesen jobb feltételek mellett dolgozik, mint korábban: a finomítói marzsok szétnyíltak az alacsony olajár, a finomítói leállások és a megugró kereslet hatására, a dollár erősödik, a petrolkémia szintén jelentős profit emelkedést mutat.
- A cég NXDSP programja 500 millió dollár növekedést hozhat a kutatás-termelés üzletágban 2017-re (mi 400 millió dollárral számoltunk), ami ellensúlyozza a marzsok 2017-től várt gyengülését.
- A kutatás-termelés üzletág lényegesen ellenállóbb a csökkenő olajárral szemben, mint korábban vártuk köszönhetően a 2/3-nyi gázkitermelésnek. Mi 20,7 dollár/hordó EBITDA eredményt becsülünk 55 dolláros Brent ár mellett.
- Az országkockázat csökken, a menedzsment és Magyarország még mindig fekete bárány a befektetők szemében, de a kockázatéhség és a magyar kormány mostani politikája jóval befektető- barátabb. Ez segíti csökkenteni a kockázatot.
- Horvátországban nem várunk megállapodást idén, mivel választások lesznek. Jövőre ennek több esélye van. Jelenleg az INA készpénz termelő, mivel a beruházások is alacsony szinten vannak. A piac a legrosszabb forgatókönyvet árazza, ezért bármilyen javulás vagy esély a megállapodásra részvényár emelő lehet.
- A cég értékelése kedvező: a 3.5x 2015-ös EV/EBITDA bőven alatta van a versenytársaknak. A DCF és a SOTP értékelés is alulárazást mutat még jelentős menedzsment és országdiszkont figyelembe vételével is.
- Összességében jó esélyt adunk arra, hogy a MOL részvényárra megugorjon és átértékelődjön a piacon. A következő negyedévek eredményei tovább emelhetik a részvényárat.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben