Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Biztosítás a jegybanki szigor ellen

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MININagy AndrásRészvényelemző2023. október 2.   15:02

A részvénypiacok szempontjából jelenleg az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a jegybankok a vártnál szigorúbbak lesznek és a jelenlegi relatíve magas kamatokat a vártnál tovább tartják fent, főleg, ha esetleg még további emelésre is kényszerülnek....

A részvénypiacok szempontjából jelenleg az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a jegybankok a vártnál szigorúbbak lesznek és a jelenlegi relatíve magas kamatokat a vártnál tovább tartják fent, főleg, ha esetleg még további emelésre is kényszerülnek. Ezért érdemes olyan befektetésekben gondolkodni, amik képesek lehetnek profitálni az emelkedő hozamokból, így adott esetben kvázi hedge jelleggel működni.

A biztosítók számára az egyik legfontosabb jövedelemforrás a befektetési tevékenység eredménye, mely részben kamatbevételből, részben pedig a kereskedési tevékenység eredményéből tevődik össze. A kamatrész elég stabil, hosszú átárazódási időszakkal, az emelkedő hozamkörnyezet szépen lassan, de növeli ezt a bevételi sort. Ezen keresztül a magasabb kamatkörnyezet növeli a biztosítók eredményét, akárcsak a bankokét.

A vártnál később jöhet a kamatvágás?

A gyors kamatemeléseket követően a piac arra számít, hogy a jegybankok meglehetősen gyorsan megkezdik a kamatcsökkentési ciklust, azaz rövid lesz az úgynevezett plató időszak. A Fed és az EKB esetében is azt tükrözik a jelenlegi árazások, hogy jövő nyáron már megkezdik a kamatcsökkentési ciklust, pedig a Fed esetében még abban sem lehetünk biztosak, hogy a kamatemelési ciklus véget ért. Ezen várakozások kitolódása a piac egésze szempontjából negatív, de például a biztositok szempontjából pozitív lenne, ahogy azt az előbb említettük.

Fed kamatvárakozások

Forrás Bloomberg

EKB kamatvárakozások

Forrás Bloomberg

Munkaerőpiac mint fő veszélyforrás

Az inflációval kapcsolatos bizonytalanság elsősorban az ár-bér spirál kialakulásának veszélyéből adódik. Vagyis bár az infláció mindenhol csökkenő pályára állt, közben a munkaerőpiac rendkívül feszes maradt. Ahogy a lenti ábrán is láthatjuk, az Eurózónában 30 éves mélyponton, az USA-ban 30 éves mélypont közelében van a munkanélküliségi ráta, és nem mellesleg Magyarországon is rendkívül alacsonynak számít a jelenlegi 4,0%-os szint. Ez pedig meglehetősen szokatlan helyzetet eredményez, hiszen a gazdasági válságok tipikusan a munkanélküliség emelkedésével szoktak járni, ami nagymértékben hozzájárul a gazdaság kiigazodási folyamatához. Ez azonban a mostani inflációs válság esetében elmaradt. A feszült munkaerőpiaci helyzetben pedig bármikor könnyen újra felpattanhat az infláció, azt eredményezve, hogy a jegybankoknak fent kell tartania szigorú monetáris politikájukat. Nem véletlen, hogy az inflációs adatok mellett a munkanélküliségi adatokat figyelik leginkább a befektetők.

Forrás: Bloomberg, Erste

Gondolkodjunk indexben

Mivel egy szektor egészét meghatározó trendről van szó, így egyedi részvények helyett jó választás lehet egy index megvétele, mondjuk ETF-en vagy szektor fókuszú befektetési alapon keresztül. Ezzel nagyrészt kiküszöbölhetővé vállnak az egyedi részvénykockázatok. Mi például a STOXX Europe 600 biztosítási alindexét követő iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF-et (ISIN: DE000A0H08K7) ismertetjük most. Ez a termék Európa 31 legnagyobb, tőzsdén jegyzett biztosító társaságát fedi le. Az index, illetve az ETF összetételét a következő ábra szemlélteti, melyen jól látható, hogy a kitettség felét 4 nagy részvény, az Allianz, a Zurich Insurance Group, az AXA és a Muenchener RE adja.

Forrás: Bloomberg, Erste

Javuló eredményvárakozások

Az indexre kalkulált eredményvárakozások a következő években emelkedhetnek. Az EPS a tavalyi gyenge, kötvényátértékeléssel sújtott eredményszintről idén 35%-kal emelkedhet. Jövőre további 11%, 2025-ben pedig további 6% lehet a növekedési ütem. Éven belül meglehetősen stabilan alakultak az eredményvárakozások, bár nyáron volt némi visszaesés, valószínűleg a hosszú kötvényhozamok emelkedése miatt.

Forrás: Bloomberg, Erste

Nem számít drágának a szektor

A biztosítási szektor egyike azon érték alapú szektoroknak, melyek meglehetősen nyomott árazással rendelkeznek. A Bloomberg alapján az idei évi eredményvárakozásokkal kalkulálva 10,4-es, a jövő évivel kalkulálva már csak 9,4-es előretekintő P/E rátán forog az index.

A többi értékeltségi mutató alapján is kedvező a helyzet, idén 5,6%-os, jövőre pedig 6%-os osztalékhozam várható az indextől, ami várhatóan pozitív reálhozamot jelent. Az ETF az osztalékot negyedévente fizeti ki.

Az indexet alkotó biztosítók átlagosan 15%-os saját tőke arányos jövedelmezőséget képesek elérni, amihez 1,6-os P/BV tartozik. Figyelembe véve a növekedési lehetőségeket és az átlagos 11% körüli tőkeköltséget, ezt fair értékeltségnek tartjuk.

Emelkedő trendben

Ha a STOXX Europe 600 Insurance indexet technikai szemmel nézzük, akkor rövidtávon az árfolyam oldalazása látható, míg hosszabb távon egy ékelődés figyelhető meg. Ennek tetővonala 342 eurónál húzódik, alsó, emelkedő (az ábrán zölddel jelölt) éléről pedig a napokban indult emelkedésnek az index.

Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben