Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Miként alakult a kiskereskedelmi bruttó üzemanyag árrés az elmúlt években?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. szeptember 1.   14:01

A lenti ábra azt mutatja, hogy miként alakul a magyar üzemanyagpiacon az együttes kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árrés (=kiskereskedelmi ár – ÁFA - jövedéki adó - CIF Mediterrán termék ár), vagyis a bruttó árrés forint/literben, havi bontásban, 2019 januárja óta a dízel és 95-ös benzin üzemanyag termékre.

 


A bruttó üzemanyag árrés alakulása (=kiskereskedelmi ár – ÁFA - jövedéki adó - CIF Mediterrán termék ár) forint/literben, havi bontásban, 2019 január – 2023 augusztus
Forrás: KSH, MNB, holtankoljak.hu, Reuters

A következő megállapításokat vontam le:

1) A vizsgált időszakban nőtt a termékek bruttó árrése. Míg 2019-ben ez jellemzően 50-60 forint volt literenként, 2023-ban már 130 forint az átlag árrés.
2) Ez persze nem feltétlenül jelent nettó szinten magasabb nyereséget a szereplőknek. A kérdéses időszakban ugyanis nőtt a) a rezsi és a fuvarköltség a magasabb energiaárak és infláció miatt b) a bér a bérinfláció miatt c) az adótartalom, mivel a kormány bevezette, majd megemelte a kiskereskedelmi különadót, maradt a Robin Hood adó, illetve megjelent az EKR.
3) A magasabb árrést magyarázza a magas elvárt hozam is, ami köszönhető a) magasabb kockázatmentes hozamoknak b) a magasabb elvárt hozamnak a kormány beavatkozásai miatt. Mondhatnánk úgyis, hogy a csökkenő verseny és a magasabb elvárt hozam eredménye is a magasabb bruttó árrés.
4) Érdekes, hogy volt egy jelentős megugrás 2022 júliusa körül az árrésekben – ekkor zárta ki a kormány a hatósági ár alól az egyes szereplőket, mint a nagyfuvarozókat vagy a külföldieket. A 2021. november 15 és 2022. július 1-ei kiskereskedelmi árak fiktívek, mivel ebben az időszakban lényegében szinte mindenki hatósági áron (480 forint/liter) tankolhatott a magyar kiskereskedelemben. Ahogy ez az árplafon megszűnt, a kereskedők jóval magasabbra kezdtek árazni, mint ami korábban indokolt volt a fenti tényezők miatt.

S mi az ábra tanulsága? Az, hogy előbb-utóbb a fogyasztó fizeti meg a magasabb adók és költségek árát. Egy piacgazdaságban csak ideig-óráig lehet eltorzítani a viszonyokat. Utána az inga visszaleng és akár egy rosszabb egyensúly is kialakulhat. Ma ott tartunk, hogy 70-80 forinttal (átlag 50 literes tankolás esetén 3.500-4.000 forinttal) többet fizetünk literenként az üzemanyagért, mint 4 éve csak azért, mert magasabb az adó, nagyobb a kockázati felár és nőttek a költségek. A piaci önszabályozásnál nincsen hatékonyabb. Egy állami szabályozás akkor optimális, ha minél kevesebbszer és kevésbé meglepetésszerűen nyúl bele a hatóság a rendszerbe, azt is inkább a szereplőkkel egyeztetve és felmérve a következményeket.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben