Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: Gyenge negyedév várható a rosszabb fundamentumok és a különadók miatt

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. július 31.   15:04

A MOL augusztus 4-én piacnyitás előtt hozza nyilvánosságra második negyedéves számait. Gyenge eredményre számítunk, részben a romló fundamentumok, részben a jelentős különadó kötelezettségek miatt. A kutatás-termelés üzletágban a...

A MOL augusztus 4-én piacnyitás előtt hozza nyilvánosságra második negyedéves számait.

Gyenge eredményre számítunk, részben a romló fundamentumok, részben a jelentős különadó kötelezettségek miatt.

A kutatás-termelés üzletágban a társaság csökkenő árakkal szembesült: a Brent átlagár 78 dollár volt hordónként a második negyedévben, míg az előző időszakban 81,4 dollár. A következő havi TTF gáz átlagár is 34,8 euró/MWh szintre esett az előző negyedévi 52,9 euróról. A MOL összkitermelése várhatóan napi 85-87 ezer hordóegyenértékes szintre eshetett az első negyedév 95,9 hordóegyenértékeséről. Ennek két oka van. Egyrészt ilyenkor vannak a szokásos nyári karbantartások, másrészt a központi és a kurdisztáni kormány közti vita miatt március végén leállt az észak-iraki Shaikan mező termelése. A MOL által is birtokolt mező azóta sem indult újra. A szegmensben közel 37 milliárd forint különadó is elszámolásra került: a 2022-es év hazai árbevétele után ugyanis a cég 2,8%-os különadót fizet, amit ebben a negyedévben számolhattak el. Az adóteher egyharmadát a kutatás-termelés, kétharmadát a feldolgozás-kereskedelem üzletág viseli. Mi 33 milliárd forint tisztított EBITDA eredményre számítunk a kutatás-termelés üzletágtól.

A feldolgozás-kereskedelem szegmens kisebb finomítói marzsokkal szembesült az időszakban: az Ural Med Complex Reuters marzs 23,9 dollárra esett hordónként az előző negyedévi 32,7 dollárról. A dízel árrések különösen nagyot csökkentek. A petrolkémiai nyereségráták is nagyon gyengék voltak a bezuhanó európai kereslet miatt. Fontos, hogy Magyarország kormánya április 1-től megváltoztatta a különadózás mértékét: az állam hordónként 7,5 dollárral kisebb alapra veti ki a 95%-os adót az Ural/Brent különbségre. A Barátság és az Adria vezeték díjszabása is nő. Becslésünk szerint a MOL 73 milliárd forint befizetést számol el a tavalyi év hazai árbevételére kivetett elvonásra. Mi 27 milliárd forint CCS alapú EBITDA-t várunk ettől a negyedévtől.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág viszont erős negyedévet tud maga mögött. A tavalyi ársapka kivezetése óta nagyot emelkedtek az árrések, a divíziót sújtó 4,5%-os árbevétel arányos adókötelezettséget a cég tovább tudja hárítani a vevőkre. Mi 60 milliárd forintos EBITDA eredmény elérését tartjuk reálisnak.

A gázüzletág 14 milliárd forintos eredménye a nagyobb tranzit volumennek köszönhető. A pénzügyi sorok valószínűleg 20 milliárd forint nyereséget tartalmaznak a dollár és az euró leértékelődése miatt, ez ugyanis jelentős átértékelési nyereséget okoz. A mi nettó eredményvárakozásunk 13 milliárd forint.

Összességében elmondható, hogy a második negyedév gyenge lesz, tavalyhoz képest jelentősen romlottak a külső iparági fundamentumok. A MOL a teljes tavalyi évre vonatkozó 110 milliárd forintnyi különadó kötelezettséget ebben a negyedévben számolja el. Ezt a vállalat a hazai árbevétel után fizeti, mértéke 2,8%. Emiatt nullszaldó közelébe kerülhet a működési eredmény. Kedvező hír ugyanakkor, hogy a fundamentumok júliustól javulni kezdtek, így a harmadik negyedéves kilátások jobbak. A cég várhatóan már nem számol el akkora különadó befizetéseket, mint a megelőző időszakban tette. Így talán ez a második negyedév lehetett a mélypont a vállalat profitabilitásában.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben