Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Ubisoft: Csalódások után jönnek a fontos premierek

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MININagy AndrásRészvényelemző2023. június 28.   13:51

Az elmúlt hónapokban több rossz hír is érkezett az Ubisoft háza tájáról. Gyenge pénzügyi eredmény, késések a fejlesztéseknél és a befektetők számára kedvezőtlen tulajdonosi átrendeződés. Bizonyos értelemben azonban még előttünk...

Az elmúlt hónapokban több rossz hír is érkezett az Ubisoft háza tájáról. Gyenge pénzügyi eredmény, késések a fejlesztéseknél és a befektetők számára kedvezőtlen tulajdonosi átrendeződés. Bizonyos értelemben azonban még előttünk áll a mozgalmas időszak, az év második felében érkeznek ugyanis a játékgyártók leginkább várt fejlesztései, melyek sikere vagy éppen kudarca jelentősen kihathat majd a társaság pénzügyi eredményére és ezen keresztül a részvények árfolyamára is.

Sorozatos gyenge eredmények

Nagy pofont kapott év elején az Ubisoft árfolyama, amikor a társaság január közepén a korábbi 400 millió eurós nyereségről 500 millió eurós veszteségre módosította a 2023-as pénzügyi év (márciustól - márciusig) operatív eredményére vonatkozó előrejelzését. Ennek okai:

  • a gyenge decemberi játékértékesítés (a felmérések szerint decemberben 13%-kal csökkent szektorszinten a játékértékesítés az előző évhez képest),
  • a tovább csúszó játékokhoz kapcsolódó veszteségek (a kutatás és fejlesztési költségek kapitalizálásra kerülnek a fejlesztés alatt és nem folyó költségként kerülnek elszámolásra, ezekre kellett leírást végrehajtani a késés és a csökkenő kereslet miatt), illetve
  • a cég három kezdeti fázisban lévő, korábban meg nem nevezett játéktervet is törölt. Ezzel együtt már összesen hét játékot töröltek a projektlistáról a romló makrogazdasági környezetben csökkenő fogyasztói költési hajlandóságra hivatkozva az elmúlt 12 hónap során.

Eddig is jellemző trend volt, hogy a lenagyobb márkákra és húzó nevekre összpontosultak a játékfejlesztések. Ez a csökkenő kereslet mellett még inkább igaz lehet, melyhez az Ubisoft-nak is alkalmazkodnia kell, akár a portfolió tisztítás árán is.

Májusban a januári profitwarning-nak megfelelő eredményről számolt be a társaság a márciusban zárult 2023-as pénzügyi évre vonatkozóan. Egyúttal 240 millió eurós megrendelésről számolt be az UbiSoft 2024 első negyedévére, ami elmarad a 332 millió eurós várakozástól. 2024 egészére viszont továbbra is 400 millió eurós operatív eredményvárakozással kalkulál a társaság, ami meghaladja az elemzők 340 milliós előrejelzését.

Kilátások és értékeltség

Idén év vége felé (a 2024-es pénzügyi évben) jöhetnek a nagy dobások. Ugyanis ekkor tervezik bemutatni a Skull and Bones, az Avatar és az új Assassin’s Creed játékot is. Ezek várhatóan jelentősen hozzájárulnak majd a cég teljesítményéhez, azonban az esetleges késések kockázatot jelentenek egy ennyire zsúfolt megjelenési terv esetében. Látszik is némi pesszimizmus az elemzői várakozásokban, hiszen a menedzsment előrejelzésétől 15%-kal marad el a piaci konszenzus.

A 2024-es és 2025-ös pénzügyi év eredményvárakozásaival számolva az Ubisoft előremutató P/E értékeltsége a szektor mediánja körül van, attól némileg elmarad. A kiugróan magas értékeltségek miatt az átlag felfelé torzít, így azt jelen esetben nem tartjuk relevánsnak.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az előretekintő EPS eredményvárakozásokban is jól látszik a januári profitwarning hatása. A 2023-as eredményelőrejelzés drasztikusan visszaesett az egyszeri leírások miatt. De a globálisan visszaeső kereslet és a korai szakaszban lezárt fejlesztési projektek hatására a hosszabb távú eredményelőrejelzések is visszaestek. Nagyjából azt lehet mondani, hogy a 2025-ös, de lehet, hogy csak a 2026-os pénzügyi évben fogja a társaság azt az egy részvényre jutó eredményt elérni, amit decemberben még a 2023-as pénzügyi évtől vártak a társaságot követő elemzők.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az átlagos elemzői célár 29,3 euró. Az elemzők meglehetősen megosztottak a részvény megítélésével kapcsolatban. 11-en javasolják vételre, 10-en tartásra, 4-en pedig eladásra. Ezzel összhangban a célárak is rendkívül széles skálán mozognak, csak a nagy elemzőházakat nézve is 16,8 euró (SocGen) és 45 euró (Citi) közti célárak láthatók.

Nem várható a társaság felvásárlása

A játékiparban jelentős konszolidáció zajlott le az elmúlt néhány év során. A konszolidálódó piacon mostanra az Ubisoft maradt az egyetlen jelentősebb önálló játékfejlesztő. Így korábban jelentős spekuláció indult a cég esetleges felvásárlásával kapcsolatban.

Ezek a felvásárlási remények foszlottak szét tavaly szeptemberben a Tencent tulajdonszerzésével. A kínai tech cég 49,9%-os részesedést szerzett az Ubisoft alapítók, a Guillemot család holdingcégében, mely a részvények 15%-át birtokolja. A megállapodás további részeként a Tencent a korábbi 4,5%-ról 10%-ra növelte közvetlen tulajdonrészét az Ubisoftban. A Tencent részesedésének növelésével a blokkoló kisebbség kialakulásával valószínűvé vált, hogy az Ubisoft más számára már nem felvásárolható, egy felvásárlási harc kizárható. Sőt, az elsősorban közvetve megvalósuló részesedés növelés alapján rövid távon a kínai tech óriás részéről sem várható felvásárlási ajánlat., így az erre irányuló várakozások kiárazódtak.

Technikai kép

A januári mélyponttól egy emelkedő trendcsatorna alakult ki a részvénynél, melynek eredményeként a mélyponthoz képest csaknem 60%-ot emelkedett a részvény a júniusi lokális csúcsig. Azóta viszont inkább korrekciós mozgás tapasztalható.

Az elmúlt hetekben csak oldalazott az árfolyam a 200 napos mozgóátlag fölött, melynek eredményeként épp a napokban sérült-sérül az emelkedő trendcsatorna alsó éle. Mindeközben az átlagos napi forgalom csökken, ami a befektetői érdeklődés csökkenéséről árulkodik.

Forrás: Bloomberg, Erste

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben