Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Jó pályán az amerikai infláció – kiárazta a további kamatemeléseket a piac

PODCAST
PODCAST2023. június 14.   13:57

Az amerikai infláció májusban kedvezően alakult. Már ami persze a fő inflációs mutatót illeti, az ugyanis 4 százalékra mérséklődött éves szinten. Az energiaáraktól szűrt maginfláció már nem mutat olyan kedvező képet, 5,3 százalékon állt az elmúlt hónapban. A fogyasztói árindex jó pályán halad a tengerentúlon, ugyanakkor az amerikai jegybank még nem dőlhet hátra.

Az amerikai infláció a vártnál nagyobb mértékben csökkent éves alapon májusban, 4 százalékra. A maginfláció ugyanakkor a vártnál magasabb szinten, 5,3 százalékon ragadt. A két adat közötti különbséget elsősorban az energiaárak magyarázzák. „2020 óta nem volt példa olyanra, hogy az energiaárak egy százalékponttal, ilyen nagymértékben mérsékelték volna az inflációt” – mondta az Erste Befektetési Zrt. vezető stratégája a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Miró József hozzátette: a szolgáltatásokban, és az élelmiszerárakban is csökkenést lehetett tapasztalni májusban. A húsz vizsgált termék 32 százaléka drágult már kettő százaléknál, vagyis a jegybanki célnál kisebb mértékben. Ez egy hónappal ezelőtt még csak 20 százalék volt. A tendencia bíztató, és a piaci szereplők már azt árazzák, amire Jerome Powell jegybankelnök is korábban utalt már, nevezetesen, hogy csak akkor emelnek kamatot, ha azt egy gazdasági adatközlés szükségessé teszi. Az alapforgatókönyv szerint tehát sem ma, sem júliusban nem várható további monetáris szigorítás.

A jegybanknak ugyanakkor még bőven akad feladata, hogy az inflációt visszaterelje a kettő százalékos célsávba. Ez elsősorban a kamattartás mentén valósulhat meg – tette hozzá Miró József. A jelenlegi 5-5,25 százalék közötti irányadó ráta pedig nemhogy év végéig, hanem a jövő év elejéig is kitarthat. A jelenlegi konszenzus 2024 februárjában árazza az első kamatcsökkentést az Egyesült Államokban.

„Bár elég sok amerikai vállalat fixálta a kölcsöneit, a hitelek megújításánál gondot jelenthet a magasabb kamatszint. Ugyanakkor jelenlég még elég jónak mondhatók a kamatmarzsok, így vélhetően átvészelik az amerikai cégek ezt az időszakot” – mondta az Erste Befektetési Zrt. stratégája.

Miró József arra sem számít, hogy a téli fűtési szezon felé közeledve egy újabb energiaválság nagymértékben felboríthatja a jelenlegi inflációs trendeket. Erre enged következetni az is, hogy az Egyesült Államokban most az egyik legolcsóbb a földgáz (az európai ennek az 5-6-szorosa), illetve a vártnál gyengébben teljesítő kínai gazdaság sem valószínű, hogy olyan nagy keresletet támasztana a világpiacon az energiahordozók iránt. A lanyhább kereslet pedig megakadályozhatja, hogy az energiaárak a tavalyihoz hasonlóan, meredeken emelkedjenek.

A műsor második felében Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője volt a vendégünk. A beszélgetésben szóba került, hogy:

  • miért lettek kockázatvállalóbbak a befektetők?
  • túlzottan avatkozik be a magyar kormány az állampapírpiacba?
  • hogyan alakulnak most a kötvényhozamok Európában?

A műsor első felében Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája, majd Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője volt a vendégünk. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege
WEBINÁRIUM

20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege

A két évtizedes tagság mérlege 20 év távlatában: meddig jutottunk?

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben