Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkenő kockázat viszi az OTP-t!?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. május 3.   12:49

Erste kommentár Kissé meglepő, de a piacnak megint sikerült furcsa arcát mutatnia. Múlt hét szerdán, két nappal az igazságügyi reform tervezet csomag, azaz az EU források egy részének felszabadítását...

Erste kommentár

Kissé meglepő, de a piacnak megint sikerült furcsa arcát mutatnia. Múlt hét szerdán, két nappal az igazságügyi reform tervezet csomag, azaz az EU források egy részének felszabadítását lehetővé tevő intézkedések EU általi elfogadása után, s egy nappal az MNB egynapos hitelrátájának drasztikus csökkentését követően az OTP árfolyama beesett a 200 napos mozgóátlag alá. Pedig még a módosuló idei adóbefizetés is kedvező az OTP számára, hiszen néhány 10 milliárd forinttal is kisebb lehet a korábbi számnál. Majd Johannes Hahn uniós költségvetési biztos „pozitív” nyilatkozatára, na meg amúgy is a 200 napos mozgóátlagról elrugaszkodva nagyot emelkedett másnap az OTP árfolyama, s egy hét alatt több mint 13 százalékot száguldott. Kezdetben kis forgalommal, de aztán növekvő érdeklődés közepette, ahogy a Morgan Stanley elemzői is rákaptak a sztorira. Nevezetesen arra, hogy az EU-s alapok esetében 13 milliárd euró kiszabadulhat, s így csökkenhet a kockázati prémium, na meg az infláció csökkenésével a hozamok is. Ugyanakkor ez inkább csak egy kereskedési nézőpont, vagyis sem az OTP célárfolyamán (12.500 forint), sem a „tartás” ajánlásán nem változtatott az elemző. Viszont – minden jel szerint – ez most betalált a külföldi befektetőknél, legalábbis a forgalom megugrása erre utal.


Mind az MNB lépése, mind az EU-s alapok kapcsán a korábban vártnak megfelelően zajlanak a dolgok. Igaz, kis időbeli csúszással. Az OTP esetében az idei évre várt egy részvényre jutó eredmény a Bloomberg konszenzusa szerint 1.946 forint, miközben az egy részvényre jutó saját tőke december végén 11.865 forintra rúgott. Vagyis idén 16,4 százalék lehet a tőke megtérülése. Mindeközben a bank tőkeköltsége jelenleg 17,4 százalékon áll, ami 11.183 forintos fair részvény értéket sugall. Ha a kockázati prémium csökken, akkor mind a jelenlegi 7,65 százalékos 10 éves — mint kockázat mentes — hozam csökkenhet, bár szerintünk csak limitált mértékben, mind pedig a jelenlegi 7,2 százalékos kockázati prémium. Persze az utóbbihoz az Erste metodológia szerint nem ártana az S&P részéről valamiféle felminősítés. Ez pedig hosszabb időt vesz igénybe. Egy szó, mint száz, várjuk mi is a javulást, amihez még számos intézkedésre van szükség. Vagyis ez nem lesz túl gyors folyamat. Erőteljesebb fair érték növekedés pedig akkor következhet be, ha az extra terhek számottevően csökkenek például a jövő évtől. Ugyanis ezek jelentősen növelhetik a tőkemegtérülést, s ezen keresztül a fair értéket. Máskülönben az EU-s források újbóli áramlása Magyarország felé növeli a külön terhek csökkentésének valószínűségét is.


A tegnapi (nem várt) támaszszintre esés után ma emelkedik a DAX index. A BUX is emelkedik az OTP-ben látható erőteljes vételi kedvnek köszönhetően.

Rekord negyedév után célt emelt az UniCredit

Az UniCredit 2,06 milliárd eurós adózott eredményt ért el az első negyedévben, ami új történelmi rekord, jócskán felülteljesítve az 1,37 milliárd eurós piaci konszenzust. Lényegében minden soron felülmúta az eredmény a várakozást, a nettó kamatjövedelem, a díj- és jutalékbevétel és a kereskedési tevékenység eredménye is meghaladta a várakozást, miközben a céltartalékképzés és a működési költség is a vártnál alacsonyabb lett. Az erős negyedévet követően a társaság az idei évre vonatkozó korrigált adózott eredményvárakozását 6,5 milliárd euró fölé emelte, a korábbi 5,2 milliárd euró fölöttiről. Különösen a nettó kamatjövedelemre vonatkozó kilátások javultak, és ez indokolta a cél megemelését. Nemcsak az eredmény előrejelzést, de a részvényesi juttatásokat (osztalék és saját részvény vásárlás összege) is megemelte a társaság, a 2023-as évi eredményből korábban 5,25 milliárd eurót terveztek erre fordítani, most ezt 5,75 milliárd euróra növelték. Összehasonlításképpen a társaság piaci kapitalizációja 34,2 milliárd euró. Az első negyedévben 12,5 milliárd eurós nettó betétbeáramlás történt a bankcsoportba, likviditás fedezeti mutatója pedig 163%-on állt a negyedév végén. CET1 tőkemegfelelése 16,1% volt.

A 2019-es eredmény visszatérését várja a Lufthansa, de ez sem biztos, hogy elég

Az első negyedévben 40%-kal 7 milliárd euróra bővült a Lufthansa árbevétele az előző év azonos időszakához képest, de így is elmaradt a 7,5 milliárd eurós várakozástól. A korrigált EBIT 273 millió eurós veszteséget mutatott, némileg nagyobbat, mint a várt 239 millió eurós várt veszteség. Az adózott eredmény -467 millió euró lett, ami szintén nagyobb veszteséget jelent, mint a várt 234 millió euró. A várakozásoktól elmaradó évkezdet ellenére a Lufthansa azt várja, hogy a második negyedévben már a 2019-es második negyedévi 754 millió eurós korrigált EBIT-nél magasabb profitot fognak tudni elérni, mivel rendkívül erős nyári időszakra számítanak. Azonban még ennél is magasabb, 1023 millió euró az elemzői várakozás, így a Lufthansa előrejelzése inkább csalódást keltőnek nevezhető.

Erős árbevétel a Stellantisnél

A Stellantis csoport árbevétele 14%-kal 47,2 milliárd euróra emelkedett az első negyedévben, felülmúlva a 45,8 milliárd eurós várakozást. Az árbevételt elsősorban a RAM pick-up-ok és a Fiat személygépkocsik értékesítése befolyásolta kedvezően. A társaság negyedévkor csak a bevételt teszi közzé, eredményszámokat csak félévente közöl.

Egyedi tétel duzzasztotta a BNP eredményét

A BNP Paribas, az euróövezet legnagyobb bankja, az első negyedévben több mint kétszeresére, 4,44 milliárd euróra növelte a nyereségét az egy évvel korábbihoz képest, amit főként az amerikai kiskereskedelmi üzletágának eladása támogatott. A valamivel több, mint 12 milliárd eurós bevétel 1,4 százalékos növekedést jelent éves szinten, és egybeesik a konszenzussal.

Egyelőre nem pörgött fel kellően az AMD

Közzétette első negyedéves eredményét az AMD. A chipgyártó bevétele 9,1 százalékkal 5,35 milliárd dollárra esett vissza (vs 5,31 milliárdos várakozás), miután a PC-k iránti kereslet továbbra sem érte el a pandémia előtti szinteket. A cég nyeresége 47 százalékkal 60 centre esett vissza részvényenként, de meghaladta az 57 centes elemzői várakozást. A vállalat 5-5,6 milliárd dollár bevételt vízionál a jelenlegi negyedévre, mely sávnak a közepe nem éri el az elemzők 5,51 milliárd dolláros becslését. Az AMD papírjai több, mint 6 százalékot csökkentek a zárás óta.

Jó negyedévet zárt a Ford, de mégsem elégedettek az elemzők

Tegnapi piaczárást követően a Ford is közzétette első negyedéves számait. Az autógyártó éves szinten 20 százalékkal 41,5 milliárd dollárra tudta növelni bevételét, míg részvényenkénti profitja 63 cent lett a várt 42 cent ellenében. A jó eredmény elsősorban a meglepően erős autó eladási számoknak volt köszönhető az első negyedévben. A vállalat az egész évre vonatkozóan 9-11 milliárd közötti EBIT-eredményt vár, illetve 6 milliárd dolláros free cash flow-t, ahogyan ezt korábban is jelezte. Az elemzők nem elégedettek, hogy a Ford a General Motors-szal ellentétben nem növelte várakozását az idei évre, így valamelyest egy százalék feletti esésben az autógyártó részvényei.

Kedvezőtlen uniós hírek miatt gyengült a forint

Kedden folytatódni látszódott a forint menetelése a nap jelentős részében: már a 371-es szintet ostromolta a magyar deviza az euró ellenében. Ugyanakkor délután az uniós biztossal történő egyeztetéseket követően kedvezőtlen fejlemények láttak napvilágot: a jelek szerint a tegnapi tárgyalás nem hozta közelebb a feleket a források lehívásához. Ennek hatására 375-ig gyengült a forint. Ma reggel 374 körül mozog az EURHUF jegyzése.

A Fed-re várva

A keddi nap a dollár erősödésével indult a nemzetközi devizapiacon, azonban a délutáni órákban jelentős fordulat történt, melynek hatására ismét 1,10 felett jár az EURUSD jegyzése. Ennek hátterében a vártnál gyengébb tengerentúli konjunktúra adatok állhatnak. Ma a Fed-re figyelünk, magyar idő szerint este érkezik az amerikai központi bank közleménye, ami várhatóan 25 pontos emelést hoz majd, lezárva ezzel a mostani szigorítási ciklust.

Nagyot esett az olaj ára

Annak ellenére, hogy az API készletezési adatai szerint az olaj készletek 3,9 millió hordóval csökkentek, a Fed kamatemeléstől való félelem (sic!) és a kínai beszerzési menedzser indexek által mutatott gyengébb fellendülés, sőt az ipari kontrakciót sugalló 50 pont alatti index érték miatt nagyot esett tegnap a Brent és a WTI ára is. Az előbbi a tegnapi 5 százalékos zuhanást követően, 75,2 dolláron áll, míg az amerikai könnyű olaj 5,3 százalékos csökkenést követően 71,5 dolláron forog. Pedig a készletek már ötödik hete csökkennek, s az április  21-i héten az amerikai olaj termelés is csökkent 100.000 hordóval 12,2 millió hordóra, s már 900.000 hordóval marad el a 2020 márciusi csúcstól. Ma a DOE közli adatait, s az alapján az elmúlt héten mintegy félmillió hordóval csökkenhettek a kőolaj készletek, miközben a finomítók kihasználtsága növekedhetett az elmúlt héten.

Ismét 2000 dollár fölé ugrott az arany

Tegnap 1,7%-ot emelkedett az arany árfolyama és 2017 dollárt kellett már adni egy uncia aranyért, ezért a 20 és a 30 napos mozgóátlagot is áttörte a nemesfém árfolyama. Az arany a menedékeszközök iránti kereslet növekedéséből profitált miután csökkent az USA-ban a munkaerőkereslet és az amerikai regionális bankok részvényei továbbra is eladói nyomás alatt állnak. Február vége óta már 10%-ot emelkedett az arany jegyzése.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben