Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Változik a banki extraprofit-adó

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 25.   11:34

Erste kommentár Változik a bankok extraprofit-adója az idei adóévre vonatkozóan, amit a tavalyi eredmények alapján kell fizetni. Egyrészt az eredetihez képest a felére csökken az árbevétel alapján fizetett...

Erste kommentár

Változik a bankok extraprofit-adója az idei adóévre vonatkozóan, amit a tavalyi eredmények alapján kell fizetni. Egyrészt az eredetihez képest a felére csökken az árbevétel alapján fizetett adó alapja, s annak 8 százalékát kell befizetni. Másrészt az adó másik fele a módosított tavalyi adózás előtti eredmény alapján számítandó ki. A módosított adózás előtti eredmény 10 milliárd forint alatti részének 13, az a fölötti részének 30 százalék az extraprofit adó vonzata.


Vannak adóalapot növelő és csökkentő tételek, mint például a tavaly megfizetett tranzakciós illeték vagy a banki különadó 50 százaléka. Ezek pl. növelik az adóalapot.


Az OTP esetében az extraprofit-adóra korábban 80 milliárd forintot becsültünk a tavalyi 69 milliárd forint megfizetése után. Ez csökken most 40 milliárd forintra, s ehhez adódik hozzá a módosított adó utáni eredmény után fizetendő adó, ami becslésünk szerint mintegy 25 milliárd forintra rúg. Ez azt jelenti, hogy az OTP-t idén a törvénymódosítást követően mintegy 15 milliárd forinttal kevesebb extraprofit-adó terhelheti, mint a korábbi becslésünk szerint. Ez mintegy 50 forint részvényéneként, ami pozitív.


Ugyanakkor ezek az ad hoc változások is jelzik, hogy semmi sincs kőbe vésve. Vagyis a bizonytalanság, az előre nem kommunikált hirtelen változások megint rámutatnak a magasabb magyarországi kockázatokra. Így a mostani relatív pozitív hír sincs hatással a részvényárfolyamra.


Különben a kormány a teljes bankrendszer tekintetében csak egy adóátrendezést hajtott végre, vagyis a teljes teher, s így a költségvetési bevételek sem változnak a tegnap éjjel megjelent kormányrendelet módosítás által.


A nemzetközi piacokon enyhe negatív hangulatot láthatunk ma délelőtt. Így a DAX enyhén csökken, s a BUX index is.

Megugrott a Banco Santander bevétele

A spanyol Banco Santander 2,57 milliárd eurós adózott eredményt ért el az első negyedévben, felülmúlva a 2,4 milliárd eurós elemzői várakozást. A bevételek 17%-kal bővültek, elsősorban az európai, azon belül is a spanyol üzletágnak köszönhetően, miközben a működési költségek csak 11%-kal emelkedtek. A bank CET1 tőkemegfelelése a december végi 12,0%-ról 12,2%-ra emelkedett.

Távozik a Thyssenkrupp vezérigazgatója

A lassú átalakítás miatt kapott kritikák okán távozik a Thyssenkrupp eddigi vezérigazgatója, Martina Merz. Helyet június 1-től Miguel Ángel López Borrego veszi át, aki jelenleg a német Norma Groupot vezeti.

Ma jön az MNB, 376-nál várja a forint

Hétfőn 376-nál nyitott a forint az euró ellenében, majd némi gyengülés után 375-ig jött vissza az EURHUF jegyzése. Ma a hazai monetáris hatóság döntése kerül a középpontba. Kedd reggel 376-nál várta a kamatdöntést a forint.

1,105-ig gyengült a dollár az euróval szemben

Hétfőn némi dollárerősödéssel indult a nap a nemzetközi devizapiacon, de az IFO-index és a vártnál héjább EKB-s megszólalások fordítottak a meneten. Ezek eredményeként az EURUSD kurzusa még délelőtt átlépte a bűvös 1,10-es határt, és még fél százalékot ment. Kedden délelőtt 1,105-nél járt a jegyzés. Ma főként a bizalmi indexek mozgathatják meg a legfontosabb devizapárt.

A kínálati félelmek miatt emelkedik az olajár

A WTI hordónként 78,7, a Brent pedig 82,8 dollár volt ma reggel a júniusi leszállításra, míg az Ural azonnali európai ára 63,9 dollár volt. A piacon főleg a kínálati félelmek erősítették a kőolaj árát: egyrészt az észak-iraki kurd kőolaj továbbra sem érkezik a török kikötőkbe, másrészt erősödik a bizonytalanság az orosz olaj körül is. Az utóbbi exportja a szankciók ellenére még nőtt is márciusban, Oroszország napi 8 millió hordó feletti mennyiségben adott el olajat és olajterméket a világpiacon. Az USA palaolaj termelői sem indították be a rakétákat, a várakozás az, hogy alapvetően csak napi 1-2 százezer hordóval nő az USA kihozatala 2023-ban. Másik oldalról a kínai kereslet egyelőre nem indult be olyan mértékben, mint amire a piac számított. Ez némi reményt adhat az olcsóbb olajárban hívő befektetőknek.

Az arany 2.000 dollár körül mozog

Az arany jellemzően a 2.000 dolláros szint körül mozgott ma reggel, ami némi erősödést jelent tegnaphoz képest. Az arany árfolyamának emelkedésében kulcsszerepe van a gyenge dollárnak. A 10 éves dollár állampapír hozam 11 bázisponttal esett a múlt héten, ami növeli a kamatot nem fizető nemesfém vonzerejét. A piac a hét közepétől az Egyesült Államokban napvilágra kerülő gazdasági adatokat figyeli. Ezek meghatározók lehetnek a Fed kamatpolitikájára, a soron következő kamatdöntő ülésre júniusban kerül sor az amerikai monetáris hatóság részéről.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Véget érhet a Nike szenvedése?
ELEMZÉS

Véget érhet a Nike szenvedése?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben