Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A WESCO alacsony értékeltsége kivételes lehetőséget kínál

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIPéntek ÁdámRészvényelemző2023. április 25.   13:32
WESCO - long disztribútor
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 173,8 Stop-loss: 131,5
Elemző: Péntek Ádám

Az aktuális piaci trendek, mint az elektrifikáció, automatizálás, a megújuló energiaforrásokra való áttérés és a felhőalapú szolgáltatások elterjedése jelentős beruházást igényel az állami és a privátszféra részéről egyaránt. Ez kedvező helyzetbe hozza azokat a vállalatokat, amelyek termékeikkel és szolgáltatásaikkal hozzájárulnak a beruházások megvalósulásához.

A WESCO International egy amerikai székhelyű nemzetközi vállalat, amely távközlési cégeket, közműszolgáltatókat, adatközpontokat valamint építőipari vállalkozókat szolgál ki termékeivel és szolgáltatásaival. A vállalat operációja három szegmensre tagolódik: elektromos és elektronikai megoldások, kommunikációs és biztonsági megoldások, valamint közüzemi és szélessávú megoldások.

Az elmúlt években a WESCO jelentős akvizíciókat hajtott végre a gyorsabb növekedés érdekében. 2020-ban 4,5 milliárd dollárért vásárolta fel egyik jelentős versenytársát, a kommunikációs, biztonságtechnikai, hálózati, audiovizuális és ipari vezérlési termékeket forgalmazó Anixter Internationalt, tavaly pedig az adatközpontokat kiszolgáló Rahi Systems-et 247 millió dollárért. Mivel az adatközpontok biztosítják a felhőalapú szolgáltatások hátterét, a szektor jelentős növekedési potenciált rejt, amit az egyre népszerűbbé váló mesterséges intelligencia alkalmazások hatalmas adattárolási igénye csak tovább erősít.

A 2022-es évben a WESCO rekordnak számító 5,6 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 18 százalékos növekedést jelent. Profit tekintetében ugyancsak a valaha volt legjobb eredménnyel zárult az év, a 16,4 dolláros egy részvényre jutó tisztított nyereség 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ha nem is ekkora mértékben, tovább javulhat az eredményesség, a várakozások szerint 2024-ben és 2025-ben is 6-7 százalékkal bővülhet a profit. A nyitott rendelésállomány a tavalyi év végére 40 százalékkal nőtt éves szinten, ami megerősíti a pozitív kilátásokat, és arra utal, hogy felvásárlások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

A WESCO tavaly júniusban 1 milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programot hirdetett meg. Ez az összeg a teljes piaci kapitalizáció több, mint 13 százaléka. A vállalat jó teljesítménye mellett így a saját vásárlások is pozitív hatással lehetnek az árfolyam alakulására.

Értékeltségben verhetetlen

Az alábbi táblázatban látható, hogy a hasonló tevékenységet végző vállalatok közül kilóg a WESCO értékeltsége. Az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosából számolt P/E ráta jelentősen alacsonyabb a peer-group medián értékéhez viszonyítva. Az eredményvárakozások alapján P/E ráta több, mint 50 százalékos diszkontot jelez (2023: 8,15 vs. 17,3, 2024: 7,6 vs. 16,6, 2025: 7,2 vs. 16,3). EV/EBITDA mutató esetén is szembetűnő a különbség, ha ez a mutatószámot vizsgáljuk, akkor 40 százalék körüli diszkontot láthatunk a WESCO esetén.

 


Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

Az idei évet nagy lendülettel kezdte a WESCO, az árfolyam 120 dollár környékéről egészen 175 dollárig emelkedett. Itt azonban már közel került a túlévettséghez, és lefordulás következett, amihez valószínűleg az is hozzájárult, hogy a befektetőket megijesztette, hogy március elején a vállalat vezetőségének két tagja részvényeket adott el. A 200 napos mozgóátlag és az emelkedő trendvonal erős támaszul szolgált, és megállította az esést, néhány nappal ezelőtt pedig felpattanás következett. Jelenleg az árfolyam a 30 napos mozgóátlagot, mint ellenállást ostromolja, és ha sikerül az áttörés, akkor megnyílik az út a 175 dolláros szint felé, valószínű megállóval a 156,7 dolláros lokális csúcsnál. Az MACD indikátor vételi jelzést adott, ami támogatja a további emelkedést, igaz a negatív tartományban, így némi óvatosság indokolt lehet. A célárunk a márciusi lokális csúcspont alatt, 173,8 dollárnál lesz, ami több, mint 20 százalékkal magasabb a jelenlegi árnál. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop-loss megbízást a 133,1 dolláros lokális minimum alá, 131,5 dollárhoz helyezzük. A pozíció hozam-kockázat aránya így meghaladja az 5:2-t.

Forrás: Erste, Bloomberg

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben