Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

United Airlines: A nehézségek ellenére is jók a kilátások

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIPéntek ÁdámRészvényelemző2023. március 21.   17:07
United Airlines - long légitársaság
Belépési pont: piaci Kiszállási pont: 53,3 Stop-loss: 41,7
Elemző: Péntek Ádám

A United Airlines január 16-án tette közzé a tavalyi nagyedik negyedéves gyorsjelentését, mely megerősítette, hogy a vállalat visszatért a nyereséges működéshez, a koronavírus miatti kényszerpihenő után ez volt a harmadik negyedév, amikor pozitív eredményt tudtak...

A United Airlines január 16-án tette közzé a tavalyi nagyedik negyedéves gyorsjelentését, mely megerősítette, hogy a vállalat visszatért a nyereséges működéshez, a koronavírus miatti kényszerpihenő után ez volt a harmadik negyedév, amikor pozitív eredményt tudtak felmutatni. Emellett az idei évre is kedvező várakozásokat tettek közzé, a vezetőség szerint a nyereségesség visszatér a világjárvány előtti évek szintjére.

A pozitív évkezdés után hidegzuhanyként érte a befektetőket a United Airlines március 13-án kiadott közleménye, melyben a vállalat jelezte, hogy az első negyedévben a korábbi várakozásokkal ellentétben 0,6-1 dollár közötti veszteségre számítanak.

A légitársaságok amellett, hogy soha nem látott bevételt produkálnak, nehézségekkel kénytelenek szembenézni. Az olajárak az elmúlt években rendkívül magas szinteken mozogtak, ami jócskán megnövelte az üzemenyag-költségeket. Az elmúlt hetekben az olajár mérséklődött, ami önmagában pozitív, mivel a vállalat nem köt hedge-ügyleteket az üzemanyagköltségek fedezésére. Mindazonáltal óvatosságra int az, hogy a recessziós félelmek miatt esett az olaj ára, márpedig a gazdaság jelentősebb lassulása a turisztikai ágazatot is negatívan érintené. A légi közlekedésben azonban nem tapasztalható visszaesés, az emelkedő jegyárak ellenére is rengetegen akarnak repülni.

Forrás: Saját szerkesztés az amerikai Transportation Security Administration adatai alapján

A légitársaságok megugró költségeihez a munkabérek is hozzájárulnak, a robusztus kereslet miatt egyre több dolgozóra van szükségük. Az Egyesült Államokban (is) azonban kifejezetten szűk a munkaerőpiac, így nehéz betölteni a szabad pozíciókat. Emiatt kénytelenek a vállalatok magasabb bérrel magukhoz csalogatni a munkaerőt. Különösen a pilóták esetében nehéz a helyzet, mivel őket a hosszú kiképzési idő miatt nem egyszerű pótolni. A United Airlines is erre hivatkozott az idei első negyedévben várható veszteség kapcsán. Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a légitáraságoknál hagyományosan az első negyedév a leggyengébb, így kisebb jelentősége van a várt negatív eredménynek.

Az első három hónap gyengesége ellenére a vállalat a teljes évre vonatkozó várakozását nem csökkentette. A vezetőség idén 10 és 12 dollár közötti tisztított részvényenkénti nyereségre számít, ami a tavalyi 2,2 dollárnak nagyjából az ötszöröse. Az erős keresletnek köszönhetően a vállalat áremelésekkel az utazókra tudja hárítani a megemelkedet költségeket.

A legolcsóbb választás

Jelenleg több olyan légitársaságot is találhatunk, amely kifejezetten kedvező értékeltségen forog. A leginkább kedvező mutatószámokat a United Airlines-nál látjuk. A vállalat részvényeinek P/E rátája az idei évre vonatkozó eredményvárakozásokkal számolva mindössze 5-ös, ami közel fele a hasonló vállalatokból képzett csoport medián értékének. Ez azt jelenti, hogy a United ahhoz képest, hogy mennyi nyereséget termel, jóval olcsóbb a versenytársaknál. A következő évekre vonatkozó adatok alapján az érékeltségbeli diszkont kisebb lesz, de továbbra is jelentős (2024: 4,3 vs. 6,2, 2025: 3,6 vs. 4,75). Az EV/EBITDA mutatószám szintén a United alulértékeltségét jelzi. Az idei év 4,6-os és a következő év 4-es értéke 20 illetve 15 százalékkal alacsonyabb a versenytársak mediánjához viszonyítva. Amellett, hogy a szektor többi válallatához képest alulértékelt a United, az is biztató, hogy az adatok az eredményesség folyamatos javulását jelzik a következő években.


Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

Remekül kezdte az idei évet a United Airlines, januárban 30 százakot emelkedett az árfolyam. Amikot azonban a vezetőség március 13-án bejelentette, hogy az első negyedévben veszteségre számítanak, meredek esés kezdődött. A negatív trendet az MACD eladási jelzése is megerősítette. Nem sokkal a 200 napos mozgóátlag fölött azonban megállt az esés. Az RSI indikátor is a túladottságot jelző értékhez közelít, így erről a támaszról visszapattanás következhet. Ahogy a kedélyek megnyugszanak, a befektetőknek is érdemes előre tekinteniük, hiszen a teljes évet nézve a várakozások szerint masszívan nyereséges lesz a vállalat, ezért az aktuális árfolyamon kedvező vételi lehetőség kínálkozik. A célárunkat az 54,5 dollárnál húzódó ellenállás alá helyezzük el, 54,3 dollárhoz. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop loss megbízást a március 16-i 42,2 dolláros lokális mélypont alá, 41,7 dollárhoz helyezzük. A pozíció hozam-kockázat aránya így megközelíti a 4:1-et.


Forrás: Erste, Bloomberg

 

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

PODCAST

A korábban vártnál alacsonyabban zárhatja az évet a magyarországi alapkamat

Kétesélyes volt a Magyar Nemzeti Bank tegnapi kamatdöntő ülésének a kimenetele, a kamatok szinten tartása is reálisan benne volt a pakliban –...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben