Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

REIT iparági kitekintés az osztalék kedvelőinek

SZTORI
SZTORIKerekes TamásRészvényelemző2023. február 9.   12:41

Rövid ismerkedés a REIT iparággal A REIT (Real Estate Investment Trust) vállalatok ingatlanok felvásárlásából és azok kiadásából szerzik pénzüket, és a nyereség jelentős részét osztalékként fizetik ki a befektetőknek. Az...

Rövid ismerkedés a REIT iparággal

A REIT (Real Estate Investment Trust) vállalatok ingatlanok felvásárlásából és azok kiadásából szerzik pénzüket, és a nyereség jelentős részét osztalékként fizetik ki a befektetőknek. Az amerikai Kongresszus 1960-ban iktatta törvénybe az ilyen jellegű ingatlanbefektetési társaságok létrejöttét, hogy ezzel a „kisbefektetők” is részesülhessenek az ingatlanpiaci lehetőségekből.

Az ingatlanbefektetők teljesítményének értékelése kissé eltér a hagyományos vállalati értékelésektől (pl. P/E ráta vagy EV/EBITDA ráta), és alapvetően a Funds From Operation (FFO; illetve P/FFO ráta) az, ami érdekelheti a befektetőket egy-egy cég vizsgálatakor. Az FFO, amely a cég tevékenységéből származó cash flow-t jelöli, azaz a nettó eredmény és az értékcsökkenés összegét, csökkentve az eszköz értékesítéseken elért nettó eredménnyel és a kapott kamatbevételekkel. Ugyanis a két utóbbi nem az operáció részét képező tétel, míg az amortizáció ugyan csökkenti az eredményt, de a készpénzállományt növeli.

Típusát tekintve vannak az úgynevezett Equity REIT-ek, melyek az iparág nagyját alkotják, és a „klasszikus” módon, bérbeadással keresik bevételüket. Másik jelentősebb csoport a Mortgage REIT-ek, melyek ingatlanfejlesztéseket (ingatlanfejlesztő cégeket, projekteket) finanszíroznak, illetve jelzálogalapú értékpapírokat vásárolnak fel, bevételüket pedig a nettó kamatjövedelem adja. Harmadik a Hybrid REIT-ek, melyek az előző két stratégiát vegyítve tevékenykednek.

Az Egyesült Államokban a ma is érvényben lévő szabályozások alapján az alábbi kritériumokat kell teljesítenie egy vállalatnak ahhoz, hogy REIT-vállalatnak minősüljön:

  • A teljes eszközállomány legalább 75%-át ingatlanok alkossák, illetve lehet amerikai államkötvénye, vagy készpénzállománya is
  • Bevételének legalább 75%-a származzon bérbeadásból vagy ingatlant finanszírozó jelzálog törlesztőrészletből
  • Az adóköteles jövedelem legalább 90%-át évente fizesse ki osztalékként a részvényeseknek
  • Legyen adóztatható jogi entitás
  • A céget igazgatóság vagy megbízott felelősök irányítsák
  • Létezésének első éve után legyen legalább 100 különböző részvényese
  • A tulajdonhányad több, mint 50%-a nem lehet ötnél kevesebb részvényes tulajdonában

Miért lehet jó foglalkozni az iparággal?

Az emelkedő és a magas kamatok visszavetették az ingatlanszektor és ezzel együtt a REIT iparág lendületét. A felvásárlásokon keresztül növekedést elérő cégek számára az emelkedő kamatok nehezítették a terjeszkedést, hiszen a felvásárlások finanszírozása jelentősen megdrágult, ezzel pedig a bevételnövekedés üteme lelassult, vagy éppen vissza is fordult. A Bloomberg REIT indexe 2022. január 3-hoz képest 23 százalékkal esett vissza (az S&P 15%-kal csökkent ugyanezen időszak alatt), míg a P/FFO alapú értékeltség 25 közeléből 16-ra csökkent, ami a teljes iparágat illeti.

Az S&P 500 index és a Bloomberg REIT indexének 2021.12.31. óta mutatott relatív teljesítménye

Forrás: Bloomberg

Az ingatlanbefektetési vállalatok egyik legnagyobb előnye, hogy nagy osztalékot fizetnek (amelyre törvény is kötelezi őket). A leesett értékeltségek ennek következtében így nem csak árfolyam-növekedési potenciállal, de magasabb osztalékhozammal is kecsegtethetnek a befektetők számára.

Magyar és régiós példák

A REIT-eket Magyarországon szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) ismerhetjük. Ehhez az alábbi szabályoknak kell megfelelni:

  • A társaság csak az alábbi tevékenységek egyikét végezheti:
    • ingatlan adásvétel
    • ingatlan üzemeltetés
    • ingatlan bérbeadás
    • ingatlankezelés
    • vagyonkezelés
  • Csak Nyrt. lehet
  • Folyamatosan működnie kell
  • A tárgyévi eredmény 90%-át osztalékként kell kifizetni.
  • A tulajdonosok csak 10%-ban lehetnek bankok, biztosítók.
  • A társaság indulótőkéjének minimum 5 milliárd forintnak kell lennie.
  • 25%-os közkézhányad szükséges, és a közkézhányadnak megfelelő névértékű részvény tőzsdén vásárolható, értékesíthető kell, hogy legyen.

A feltételeket teljesítő társaságok mentesülnek a társasági adó és a helyi iparűzési adó fizetése alól. A BÉT-en ilyen cég például a Graphisoft Park SE, amely a Duna-parton, az egykori Óbudai Gázgyár helyén létesült Graphisoft Park fejlesztésével és hasznosításával foglalkozik. További ilyen vállalat még a BÉT-en a BIF.

Európában az egyik legismertebb REIT a német Vonovia, mely több, mint félmillió lakással rendelkezik portfóliójában, s Németország legnagyobb ingatlanbefektetőjének számít. Tevékenységét elsősorban Németországban, Svédországban és Ausztriában végzi.

Kedvező trendek

A REIT cégek több különböző területen üzemelnek (ilyen például a lakóépületek, ipari komplexumok vagy egészségügyi intézetek), és a felosztottságból adódóan lehetnek olyan vállalatok, amelyek felülteljesíthetik szektortársaikat.

  • Az adatközpontok iránti igény a nagy felhőadatbázisok korában ugyancsak növekedési pályán áll.
  • A 15 éves szinten levő jelzáloghitel-kamatok megnehezítik az ingatlanvásárlást, így például emelkedhet az albérletek iránti kereslet.
  • Az iparban egyre nagyobb teret nyernek a logisztikai központok (az e-kereskedelem előretörésével).
  • Az elöregedő és egyben egyre hosszabb ideig élő társadalom idősebb tagjai életük utolsó fejezetét „öregek otthonában” tölthetik.

A fent említett trendekre jó példát jelenthetnek az alábbi vállalatok:

Digital Realty Trust

Múlt héten közzétett befektetési ajánlásunkban részletesebben is írtunk az adatközpont ingatlanbefektetők egyik legnagyobb szereplőjéről, amely véleményünk szerint alulértékelt lehet.

Camden Properties Trust

A Camden Properties Trust lakásai főleg az Egyesült Államok legjobban fejlődő déli, ún. „Sunbelt” régió államaiban találhatóak, mint például Texas, Florida, California, Észak-Karolina és Georgia. A magas jelzáloghitelek segíthetik a lakások bérlése iránti keresletet, a Camden népszerű lokalizáltsága és fejlett komplexumainak köszönhetően képes lehet sikeresen emelni bérleti díjain.

Prologis

A világ vezető logisztikai ingatlanberuházója, amely több, mint 19 országban rendelkezik raktárépületekkel és logisztikai központokkal. A vállalat által kezelt ingatlanok összege meghaladja a 190 milliárd dollárt, és tekintve, hogy a logisztikai iparág növekedése kiemelkedő volt az utóbbi években, a birtokolt ingatlanok szinte közel 100%-át bérbe is tudja adni.

Welltower Inc.

A Welltower fókusza az utóbbi években az idősotthonok felé fordult, melyekből immár remek portfólióval rendelkezik a vállalat. Ezen kívül rehabilitációs intézeteket és egyéb egészségügyi intézményeket is tart a portfóliójában, melyre az iparág jellemzőiből adódóan jelentős kereslet mutatkozik. Az idősotthonok telítettsége a koronavírus járvány alatt lecsökkent, de a következő években a kihasználtság fellendülésére számíthatunk, köszönhetően többek között az elörgrdő társadalomnak és a meghosszabbodott várható élettartamnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben