Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szétválás?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 2.   11:45

Erste kommentár Tegnap Jerome Powell már enyhébb hangnemet ütött meg, ami nem csak dollárgyengülést hozott, hanem a részvénypiacokon újabb emelkedést is. Ugyan szerinte is (ahogy a korábban megszólaló...

Erste kommentár

Tegnap Jerome Powell már enyhébb hangnemet ütött meg, ami nem csak dollárgyengülést hozott, hanem a részvénypiacokon újabb emelkedést is. Ugyan szerinte is (ahogy a korábban megszólaló jegybankárok szerint is) hosszabb ideig fenn kell tartani a magasabb kamatokat, a piac mégis úgy értékelte, hogy a Fed most már „megalkuvóbb”, hiszen az inflációs folyamatokat pozitívan ítélte meg. Így erősödtek az év végére vonatkozó kamatcsökkentési várakozások.


Mindeközben az Eurózónában hiába csökkent az infláció, a maginfláció a történelmi 5,2 százalékos értéken maradt. Ennek az az oka, amit Spanyolország vagy Franciaország esetében is láthattunk, hogy az energiaárak már „csak” 17,2 százalékkal emelkedtek a decemberi 25,5 százalékot követően, messze elmaradva az októberben mért 41,5 százaléktól. A nem feldolgozott élelmiszerek ára is hasonló pályát futott be. Az utóbbi most már „csak” 11,6 százalékkal növekedett az októberi 15,5 százalékos csúcs után. Ugyanakkor a kellemetlen az, hogy a feldolgozott élelmiszerek árának növekedése a decemberi 14,3-ról 14,9 százalékra gyorsult tovább. Az egyetlen igazán pozitív tényező, hogy a szolgáltatások áremelkedése 4,2 százalékra lassult a decemberi 4,4 százalékról. Így teljesen jogos a piacnak az a feltételezése, hogy az EKB ma 50 bázisponttal 3 százalékra emeli tovább az alapkamatot, s hasonló mértékű emelés jöhet még márciusban is, mielőtt lassítanák az emelésket.


Ez pedig egyre erősebb szétválást jelent az EMU és az USA között, ami meglátszik az EURUSD árfolyamon is. Ugyanakkor a részvénypiacokra is jó hatással van, pedig a feldolgozóipari indexek tovább csökkentek. S akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a gyorsjelentési szezon félidejéhez közeledve az S&P500 vállalatainak eredménye egy „izmos” 0,15 százalékos emelkedést tud felmutatni az előző negyedévi 3 százalékhoz képest. Azaz tovább lassul az eredménybővülés. Mindeközben a technikai kép fényes. Nem csak a csökkenő trendcsatornából tört ki az index január végén, hanem tegnap átmenetileg áttörte a 4.119 pontnál levő ellenállást is, majd gyakorlatilag azon zárt. Szóval a fundamentumok és a technikai kép között is szétválást láthatunk. Persze az is igaz, hogy egyelőre minden a korábbi elképzelésünk (nem csak a mienk) szerint halad. A lejtőn szépen lépegetünk lefelé. Csökken az infláció és romlik a gazdaság a vártnak megfelelően, vagy talán az utóbbi még picit jobb is. Európában is azt vártuk, hogy az inflációs fordulat picit később jön el, s ez így is van. Szóval ha eddig igazunk van (piacot értünk ez alatt), akkor miért ne higgyünk az év második felére vonatkozó feltámadásban? S itt jön be az, hogy még mindig relatíve sok pénz van a gazdaságban, hiszen van pénz arra is, hogy megjátsszuk a vélt vagy valós igazunkat.


A DAX jelentősebb emelkedést mutat a délelőtti órákban, míg a magyar piac most is kissé lemaradó.

Megvették Amerikát

Jerome Powell sajtótájékoztatóját követően csökkentek a kamatvárakozások, ami főként az IT és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektorában okozott komoly vételi erőt. Bár a Dow stagnált, de az S&P500 1,1%-ot, a Nasdaq 2%-ot emelkedett.


Európában vegyes volt a kép. A FTSE100 0,1%-ot csökkent, míg az Euro Stoxx50 0,2%-ot, a DAX 0,4%-ot emelkedett. A szektorok is vegyesen teljesítettek. Az emelkedést itt is az IT vezette, míg leggyengébben az egészségügy szerepelt.


Ázsiában sem volt egyértelmű irány. A Nikkei 0,2%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,1%-ot, a CSI300 pedig 0,3%-ot csökkent.

Kedvező az Infineon környezete

Az első pénzügyi negyedévben az Infineon 3,95 milliárd eurós árbevétele enyhén elmaradt a 4 milliárd eurós piaci várakozástól. A vártnál magasabb marzsoknak köszönhetően ugyanakkor az 1,1 milliárd eurós üzemi eredmény felülmúlta a 979 millió eurós várakozást. A 729 millió eurós adózott eredmény szintén jobb volt, mint a 635 millió eurós konszenzus. A második negyedévre vonatkozó előrejelzés is kedvező. Az üzemi marzs az első negyedévi 28%-ról 25%-ra mérséklődhet, de így is meghaladhatja a 23,7%-os elemzői előrejelzést. A negyedéves árbevétel 3,9 milliárd euró lehet, ami szintén meghaladhatja a 3,83 milliárd eurós előrejelzést. A 2023-as év előrejelzését is felfelé módosították. Továbbra is 15,5 milliárd eurós árbevételt várnak, de már 25%-os, nem pedig 24%-os marzs mellett. A vezérigazgató szerint a chip piacon szétválás tapasztalható. Az energiahatékonyság, a zöld energia térnyerése valamint az elektromos autók növelik a chipek iránti igényt, amiből az Infineon profitálni tud. Ugyanakkor az okostelefon, a számítógép és az adatközpontok terén a kereslet csökkenése tapasztalható.

Erős jövedelmezőségi cél a Banco Santandernél

A Banco Santander 2,3 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, felülmúlva a 2,1 milliárd eurós várakozást. A korrigált tőke arányos nyereség (ROTE) 12,8% volt. A felülteljesítés fő oka a vártnál erősebb kereskedési eredmény, ami viszont némileg egyszeri tételnek tekinthető. Az idei évre 15% fölötti korrigált tőke arányos nyereség (ROTE) elérését tűzte ki a bank, ami jócskán felülmúlja a várakozást.

Egyszeri tétel javította a Deutsche Bank eredményét

A Deutsche Bank bevétele több üzletág esetében is elmaradt a várttól a negyedik negyedévben. A várakozásnál gyengébben teljesített a kötvény-, az alapkezelői és a befektetési banki üzletág is. Ezt nem tudta ellensúlyozni a vállalati banki és privát banki szegmensek jobb teljesítménye sem. Ráadásul a működési költségek minimálisan magasabbak lettek a vártnál. Ennek eredményeként a 775 millió eurós adózás előtti profit jócskán elmaradt a várt 1,25 milliárd eurótól. Az adózott eredmény viszont furcsa módon már felülteljesítést mutatott, aminek az az oka, hogy 1,2 milliárd euró értékű adójóváírást kapott a bank. Ez azonban nem része a normál üzletmenetnek és egyszeri tételnek számít.

A vártnál jobb eredményt ért el a Meta

40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít a Meta – tette közzé tegnap piaczárás utáni negyedik negyedéves gyorsjelentésében a tech óriás. A cég bevétele éves összevetésben 4,5%-kal 32,2 milliárd dollárra csökkent, felülmúlva a piac 31,65 milliárdos várakozását. A nyereség részvényenként 52%-kal esett vissza a négy negyedévvel korábbihoz képest és 1,67 dollár lett, ami elmaradt az elemzők 2,26 dolláros várakozásától. A cég 26-28,5 milliárd dollár közötti bevételt vár a jelenlegi negyedévben, míg az egész 2023-as évre vonatkozó bevétel várakozása 89-95 milliárd. A negyedéves előrejelzés megfelel az elemzők 27,25 milliárdos becslésének, azonban az egész éves már elmarad a várt 95,2 milliárdtól. Mark Zuckerberg vezérigazgató a „hatékonyság évének” nevezte a 2023-ast, arra célozva, hogy több középvezetőtől megválva karcsúsítani fogják a cégstruktúrát. A befektetők nagyszerűen fogadták a gyorsjelentést, a Meta papírjai 20%-ot emelkedtek a zárás utáni kereskedésben.

Nem tudott fizetni a Bed, Bath & Beyond

Nem tudta tegnap elutalni a hozzávetőleg milliárd dolláros fizetési kötelezettségét a Bed, Bath & Beyond. Ezzel kezdetét vette a 30 napos türelmi időszak, melynek a végén, fizetésképtelenség esetén elindulhat a csődeljárás az üzletlánc ellen.

Minimálisan erősödött a forint szerdán

Szerdán minimálisan erősödött a forint az euró ellenében, továbbra is 390 körül ingadozik a kurzus. A dollár gyengülése is alapvetően támogatólag hat a magyar devizára.

A Fed után 1,10-nél jár az EURUSD

A Fed vártnál lényegesen visszafogottabb tegnapi kommunikációja nagyjából másfél százalékába került a dollárnak az euróval szemben. Ennek eredményeként 10 hónapos mélypontra került az amerikai deviza, 1,10-ig mozdult az EURUSD kurzusa. Ma az EKB-ra és a tengerentúli munkapiaci adatokra figyel a piac.

A kőolaj ára nagyot csökkent szerdán, de ma már ismét erősödik

A WTI 77,2, a Brent pedig 83 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,2 dollár/hordót tett ki. A tegnapi napon csökkent a kőolaj ára a keresleti bizonytalanságokra, ma reggel viszont ismét enyhe emelkedést látunk a kedvező tőkepiaci hangulat és a Fed tegnapi döntése nyomán. Az amerikai jegybank a vártnak megfelelően 25 bázisponttal emelte irányadó kamatát. Jerome Powell jegybankelnök finoman jelezte, hogy a kamatemelési ciklus vége elérhető közelségben van. Ez a piac számára jelzés volt, hogy még néhány, a tegnapihoz hasonló lépésre sor kerülhet. Az USA irányadó kamat várhatóan 5% körül éri el a csúcsát. Az OPEC a korábbi várakozásoknak megfelelően nem változtatott termelési kvótáin, a miniszerek szerint meg kell nézni, hogy a kínai gazdasági növekedés és Oroszország kőolaj termelésének visszaesése miként alakul az idén, mielőtt a kartell változtatna a kihozatali volumenen.

Az arany nagyot emelkedett a tegnapi Fed értékelés után

Az arany 1.958 dollárig emelkedett ma reggel. A nagy emelkedés mögött Jerome Powell mondatai állnak, mely szerint az amerikai jegybank már csak néhány, a tegnapihoz hasonló 25 bázispontos kamatemelésre készül, mielőtt stabilizálná az alapkamatot. Ez a piac számára azt jelenti, hogy a dollár alapkamata várhatóan nem emelkedik 5% fölé. Az arany számára ez kedvező hír, mivel a kisebb hozamok kedvezőbb helyzetbe hozzák a kamatot nem fizető nemesfémet. A szituáció hasonlít a 70-es évekre, aminek a második felében az arany volt a legjobban szereplő eszközosztály az infláció visszaszorításával párhuzamosan.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben