Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Olcsón érdemes venni a PayPal-t

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIKerekes TamásRészvényelemző2023. január 2.   15:35
PayPal - long pénzügyi szolgáltató
Belépési pont: piaci Kiszállási pont: 85 Stop-loss: 65,9
Elemző: Kerekes Tamás

Kedvezőtlenül alakult a 2022-es év a PayPal számára, a pandémia lecsengése és az infláció emelkedése negatívan hatott az elsősorban elektronikus pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott vállalatra. De vajon mit tartogathat 2023? A nagyra nőtt „lufi”...

Kedvezőtlenül alakult a 2022-es év a PayPal számára, a pandémia lecsengése és az infláció emelkedése negatívan hatott az elsősorban elektronikus pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott vállalatra. De vajon mit tartogathat 2023?

A nagyra nőtt „lufi” kipukkant

Amikor 2020 elején berobbant a koronavírus járvány Amerikában, a PayPal azon, jellemzően technológiai részvények közé tartozott, amelyek (a rövid beszakadás után) óriási méretűre fújódtak. A boltok bezárásával illetve a személyes vásárlások és szolgáltatások háttérbe szorulásával jelentősen megnőtt az online tranzakciók száma. A PayPal forgalma 2020 második negyedévétől 2021 második negyedévéig 40 százalékos éves növekedést mutatott. A befektetők óriási, esetenként 30% feletti éves növekedési potenciált láttak bele a pénzügyi szolgáltató eredményébe. Ennek következtében 40-es előremutató P/E ráta fölött forgott, nem egyszer elérve a 60-as értéket is.

Aztán ahogy kinyíltak a személyes találkozást (és pénzköltést) megengedő terek, egyre kevesebben használták az elsődlegesen internetes tranzakciók lebonyolítására szolgáló digitális pénztárcát. Ennek tetejébe a 2022-es évben negyvenéves magasságokba törő infláció nyomást helyezett a lakosságra, s az erre adott természetes reakcióként az emberek elsősorban alapvető termékekre költötték el a számlák befizetése után megmaradt pénzüket. A PayPal-t inkább a nem alapvető termékek vásárlására, főleg e-kereskedelmi platformokon keresztül használják. Mindezek mellett pedig a cég egyik legjelentősebb partnere, az eBay bejelentette, hogy leválasztja magáról a PayPal fizetési rendszerét és sajátot fejleszt (a folyamat még mindig tart). Mindezek együttes hatásaként az árbevételre és az eredményre vonatkozó várakozások is visszaestek.

Mit találhatunk a „lufi” belsejében?

A fent felsorolt kedvezőtlen folyamatok ellenére úgy véljük, hogy a PayPal stabil növekedést produkálhat az előttünk álló időszakban. A járványhelyzet alatt 30% feletti eredménynövekedést vártak a cégtől. Elég valószínű, hogy ezt most már nem fogja tudni teljesíteni a vállalat. Az e-kereskedelmi szektortól a jövőben is növekedés várható, melyből a PayPal is profitálhat kiterjedt felhasználói körével. A tranzakciók volumene nem csökkent a pandémiában elért csúcsról, egyszerűen csak visszaesett a növekedési ütem, körülbelül 15 százalékosra.

A PayPal reagált szolgáltatásainak korlátaira. A számla használata eddig jellemzően inkább a B2C jellegű, azaz a vásárló és az üzlet közötti tranzakciókra korlátozódott. A PayPal felvásárolta a Venmo-t, ami egy jóval inkább egyének közötti, C2C tranzakciók lebonyolítására használatos alkalmazás/szolgáltatás. Ilyen például a családtagok, barátok illetve ismerősök közötti mindennapos pénzküldés, vagy az éttermi számlák megosztása. Ezzel a PayPal közelebb került a fizikális térben történő vásárlások lefedéséhez. A PayPal csoporton belül a Venmo az összes tranzakció közel 20 százalékát adhatta 2022-ben.

Technikai kép

Forrás: Bloomberg, Erste

A részvény árfolyama körülbelül a május közepi szinten tartózkodik, amikor is elkezdett oldalazni és szépen lassan elhagyni a körülbelül három negyedéven keresztül tartó, erőteljesen csökkenő trendcsatornát. Ezen időszak alatt a június végén elért szűk ötéves mélypont (67,58 dollár) és az augusztusi lokális csúcspont (103,03 dollár) között kereskedett. A júniusi mélypontot aztán december végén letörte, majd 66,39-ről felpattant. Az emelkedést visszafoghatja, hogy a 20-30-200 napos mozgóátlag is közvetlen a jelenlegi árfolyam fölött helyezkedik.

Értékeltség

Forrás: Bloomberg, Erste

A PayPal értékeltsége leesett a korábbi 40-60-as előremutató P/E rátáról, s most már a szektortársakhoz képest 17 százalékos diszkonton forog (14,9 vs 17,9), ami a 2023-as évet illeti. 2023-as forward EV/EBITDA alapon pedig nagyjából megegyezik értékeltsége a vetélytársaival (10,9 vs 12,6). Míg a jelen esetben szintén releváns P/S (ár per egy részvényre jutó bevétel) mutató 2023-ban 2,7 vs 3,7.

A PayPal egy éves előremutató P/E rátájának múltbeli alakulása

Forrás: Bloomberg

A PayPal jelenlegi értékeltsége a cég az eddigi történelmének legalacsonyabb szintjén van, még a járvány előtti szinthez képest is nagyon olcsón lehet hozzájutni a cég papírjaihoz.

Összegezve: Véleményünk szerint az e-kereskedelem várható növekedése erős alapot nyújthat a PayPalnak ahhoz, hogy stabilan növelni tudja nyereségét az elkövetkező években. A részvény értékeltsége történelmi mélypontra került, még a szektorátlagnál is olcsóbb. Várakozásunk szerint innen felfelé vezethet az árfolyam útja. Célárunkat egyelőre a 200 napos mozgóátlag alá, 85 dollárhoz helyezzük el. A stop-loss szintet érdemes lehet a lokális mélypont alá, 65,9 dollárhoz elhelyezni, így a befektetés hozam-kockázat aránya 5:2.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben