Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Lithium Americas: Közeleg az igazság pillanata

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPéntek ÁdámRészvényelemző2022. december 14.   13:32

Az Li-Ion akkumulátorok előállításához szükséges lítium-karbonát világpiaci ára 2020 eleje óta közel 12-szeresére, tonnánként 7 ezer dollárról 82 ezer dollárra nőtt. Az Egyesült Államokban a néhány hónapja elfogadott inflációcsökkentési törvény egyik kulcsfontosságú része, hogy a – többek között az elektromos autóknál használt – akkumulátorokhoz szükséges kritikus fémek gyártása és feldolgozása az USA területén történjen. A Lithium Americas rendelkezik Nevadában a legnagyobb észak-amerikai lítiumbánya, a Thacker Pass kitermelési jogával, ezért a vállalat fontos szerepet tölthet be abban, hogy az USA-nak ne kelljen másik országra támaszkodnia az elektrifikációhoz elengedhetetlen fém beszerzése során.

Nehezítő körülmények

A sikerhez egy fontos akadálynak még el kell hárulnia. Bár a kitermelésre vonatkozó engedélyt 2021 elején a Trump-kormányzat megadta, ez jelenleg felülvizsgálat alatt áll, és januárban 5-én lesz a következő meghallgatás. A környezetvédők a felszín alatti vizek veszélyeztetése, a helyi indiánok pedig ősi területeik használata miatt támadták meg a munkálatok folytatását a bíróságon.

A vállalatnak időközben sikerült megegyeznie a helyi törzsekkel. A Lithium Americas a tervek szerint képzést és foglalkoztatást biztosít az őslakosok számára, valamint támogatást nyújt kultúrájuk megőrzéshez. Ez persze növeli a kiadásokat, de lényegesen nem rontja a projekt jövedelmezőségét.

Az elmúlt hónapokban látott árfolyamcsökkenést a kitermelés kezdetének későbbre tolódása és a bírósági döntés körüli bizonytalanság eredményezte. Bár a helyi őslakosokkal sikerült megegyezni, a környezetvédelmi aggályok miatt továbbra is kockázatot jelent az esetleges negatív elbírálás.

Amennyiben a vállalt megkapja a végső engedélyt, kezdetét veheti a bánya kialakítása. A munkálatok várhatóan 2 évet vesznek igénybe, így a kitermelés első fázisa 2025-ben kezdődhet meg legkorábban, és éves szinten 40 ezer tonna lítium-karbonát származhat a nevadai bányából. A második fázisra ez a duplájára nőhet, de az csak 3,5 évvel későbbre várható. Az első fázisban kitermelt mennyiség nagyjából 4,5 dollár nyereséget jelent részvényenként, ami a jelenlegi eredményvárakozásokban még nem jelenik meg. Ezzel együtt 2025-re nagyjából 4-es P/E ráta jön ki a jelenlegi árfolyam alapján, szemben a versenytársak 8 fölötti értékével. Az amerikai kitermelés engedélyezése emiatt jelentős árfolyamemelkedést eredményezhet. A projekt sikeres beindítása nélkül viszont a hasonló vállalatokénál magasabb a Lithium Americas értékeltsége.


Forrás: Erste, Bloomberg

Észak és dél

Az észak-amerikai bányán kívül Argentínában is vannak érdekeltségei a vállalatnak. A Caucharí-Olaroz bánya kitermelési jogának 45 százalékát, a Pastos Grandes lelőhelynek pedig 100 százalékát birtokolják. Előbbi esetén a kitermelés várhatóan 2023 elején kezdődik meg, és évi 40 ezer tonna lítium-karbonát származhat innen. Utóbbi esetén a bánya kialakításához szükséges építési munkálatok 2023 második felében vehetik kezdetüket.

A múlt hónapban a Lithium Americas bejelentette, hogy az északi és a dél-amerikai operációját két független részvénytársasággá kívánja szétválasztani. A vezetés arra számít, hogy így mindkét egység kellő stratégiai fókuszt és nagyobb rugalmasságot élvezhet, amely hozzájárul a hosszú távú növekedéshez és részvényesi értékteremtéshez.

Technikai kép

Az MACD november 18-án eladási jelzést adott, azóta az árfolyam csökkenő trendben mozog. Az indikátor a negatív tartományba süllyedt, és az elmúlt napok emelkedése után vételi jelzést adhat a közeljövőben. A rövid távú mozgóátlagok és a csökkenő trendcsatorna felső éle jelentenek ellenállást, támaszul pedig a 23,3 dollárnál húzódó szint és a november közepi mélypont szolgálhat. A január 5-i bírósági meghallgatás eredménye jelentősen elmozdíthatja az árfolyamot akár pozitív, akár negatív irányba, addig számottevő változásra nem számítunk.


Forrás: Erste, Bloomberg

A Bloomberg adatbázisa szerint a Lithium Americas részvényeit 14 elemző ajánlja vételre, 1 tartásra, az eladását pedig egy elemző sem javasolja. A célárak átlaga 38 dollár, ami 57 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Jelenleg spekulatív részvénynek tekinthető a Lithium Americas, mivel a vállalat legfontosabb lítium-lelőhelyén a kitermelés engedélyezése függőben van. Bár valószínűsíthető, hogy a vállalat végül zöld utat kap, ennek pontos ideje és feltételei egyelőre ismeretlenek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben