Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Nasdaq 100 index: Volatilis mozgás várható. Olcsónak tűnhet, de annyira mégsem az

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIKerekes TamásRészvényelemző2022. november 17.   14:31

A Nasdaq 100 index a Nasdaq tőzsde száz legnagyobb kapitalizációjú és legnagyobb volumenben kereskedett cégeiből összeválogatott részvénycsomagja. Jellemzően nagyobb súlyt kapnak benne a „növekedési részvénynek” nevezett, főleg technológia vállalatok...

A Nasdaq 100 index a Nasdaq tőzsde száz legnagyobb kapitalizációjú és legnagyobb volumenben kereskedett cégeiből összeválogatott részvénycsomagja. Jellemzően nagyobb súlyt kapnak benne a „növekedési részvénynek” nevezett, főleg technológia vállalatok papírjai. Az indexben nincsenek pénzintézetek, de helyet kapnak benne kereskedelmi, biotechnológiai, egészségügyi, valamint ipari vállalatok is.

A technológia cégek 56%-os súlyt képviselnek az indexben, amit a fogyasztói szektor (kereskedelmi cégek, éttermek, stb.) követ. Az index legnagyobb vállalatai (5% feletti súllyal) az Apple (13,4%), a Microsoft (10,1%), az Alphabet (6,5%, az A és C sorozat együtt) és az Amazon (5,6%), de jelentős szerepe van például a Teslának (3,2%), és a Metának (2,2%) is. Szóval a nagyágyúk viszik az index több mint 40%-át.

A technológiai cégek jellemzően gyors növekedési pályán állnak, ezért a megítélésük a jövőben elért profiton alapszik. A jövőbeli pénzáramról pedig tudjuk, hogy minél távolabb vannak időben, annál nagyobb diszkontrátát kapnak, azaz a nettó jelenértékük annál kisebb. Ez fokozottan igaz akkor, amikor a kockázatmentes hozam növekszik, illetve magas.

1. ábra: 10 éves amerikai kötvényhozam

Forrás: Bloomberg, Erste

Az infláció elszabadulására válaszként a Fed agresszív kamatemelésekbe kezdett, aminek következtében az alapkamat az év eleji 0,00-0,25%-os sávról 375 bázisponttal a 3,75-4,00%-os sávba emelkedett. Ezzel egyidőben a 10 éves dollárhozam az év eleji 1,5% körüli szintről 3,7% fölé ment, de az utóbbi két hónapban 4% feletti hozam volt a jellemző, 4,3% feletti csúccsal.

2. ábra: A piaci határidős árazások alapján projektált Fed-alapkamat alakulása november 10-én

Forrás: Bloomberg

A november 2-i, sorban már negyedik 75 bázispontos Fed kamatemelés és az azt követő sajtótájékoztató, ahol a Jerome Powell a piac várakozásánál magasabb várható kamatról beszélt, jelentősen megnövelte a határidős árazásokból származtatott kamatpálya-várakozást. Volt olyan pillanat is, amikor a kamatcsúcsot 5,00-5,25% közé várta a piac, valamikor a jövő évi második negyedévben, míg az első monetáris lazítást az év legutolsó negyedére becsülte a piac. Azóta ez a magas kamatpálya-várakozás enyhült, melyhez köze volt az egy hete megjelenő inflációs adatnak is. Októberben 7,7%-os volt az éves alapú fogyasztói árindex, ezzel pedig jobban mérséklődött az árak növekedésének üteme a szeptemberi 8,2%-ról, mint ahogyan azt a szakértők becsülték. Jelenleg összesen további egy százalékpontos kamatemelést áraz a piac, ami a februári-márciusi ülések valamelyikén állhat be, míg az év második felében már két, egyaránt 25 bázispontos csökkentést vízionál a piac a Fed alapkamatra kötött határidős ügyletek alapján.

3. ábra: A három amerikai fő index relatív alakulása az év eleje óta

Forrás: Bloomberg

Jól tudjuk, hogy mi történt az amerikai részvénypiacon, a fenti ábrából jól látszik, hogy a növekedési papírokat tömörítő Nasdaq 100 index jóval inkább megszenvedte az idei évet, a kamatemelési ciklust, s ezzel párhuzamosan körülbelül 15 éves szintre emelkedő 10 éves dollárhozamot. Míg a Dow Jones index 8%-kal, az S&P 500 pedig 17%-kal került lejjebb a december 31-i záróértékhez képest, addig a Nasdaq 28%-os mínuszban van, de járt 35% közelében is.

4. ábra: a Nasdaq 100 index alakulása

Forrás: Bloomberg, Erste

A Nasdaq 100 volt a legvolatilisebb a három nagy index közül, a kamatemelésekkel kapcsolatos várakozásokból fakadó hangulatingadozás jelentős napon belüli, és tartósabb kilengéseket is tudott produkálni az index árfolyamában. Az infláció felől érkező jó hírek hatására az árfolyam áttörte a 20 és a 30 napos mozgóátlagot, rövid időre pedig a csökkenő trendcsatornából is fölfelé tudott kitörni, a felett pedig 12.051-nél található olyan szint, ami megfoghatja az emelkedést.

5. ábra a Nasdaq 100 index 24 hónapra előremutató P/E rátája 2010-től, ez jelenleg a 2022 november – 2024 november közötti nyereséggel számol

Forrás: Bloomberg, Erste

A 2010-es években nem volt jellemző, hogy a Nasdaq 100 index kétéves előre mutató P/E rátája 22 fölé emelkedjen, egészen 2019 végéig, amikor a koronavírus kitörésekor jelentős mértékben megugrott a két évre előretekintett profitért fizetett összeg. Ennek elsősorban az oka az volt, hogy a pandémia elérkeztével mindenki a modern technológiai megoldások irányába kezdte el tolni a pénzét, melynek következtében a Nasdaq értékelése kis túlzással felrobbant. Az idei évben jelentősen romlott a mutató, annak ellenére, hogy a nyereség-várakozás (EPS) is csökkent valamelyest.

6. ábra: Indexek előremutató egyéves P/E rátájának összehasonlítása

Forrás: Bloomberg, Erste, *NDX = Nasdaq 100 index

Összegezve, a Nasdaq 100 jelenlegi P/E rátája magasabb, mint az utóbbi 16 év átlaga, azonban az egy évvel ezelőttihez képest jelentősen olcsóbb lett az index értékeltsége. Az enyhébb Fed kamatemelési várakozások pozitívan hathatnak az index jövőbeli teljesítményére, azonban a technikai kép még mindig nem teljes egészében támogató.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben