Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Spórolunk

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. október 28.   10:56

Erste kommentár Spórolunk a gázzal, de talán még nem eléggé. Az EU nagy részében megvan a 15 százalék körüli spórolás. Itthon egyelőre ettől egy picit elmaradhatunk, de jó esélyünk van...

Erste kommentár

Spórolunk a gázzal, de talán még nem eléggé. Az EU nagy részében megvan a 15 százalék körüli spórolás. Itthon egyelőre ettől egy picit elmaradhatunk, de jó esélyünk van felzárkózni. Szeptemberben mintegy 10 százalékkal fogyott kevesebb gáz mint tavaly, pedig idén hidegebbre sikeredett ez a hónap. Augusztusban különben 22 százalékkal voltunk alatta az egy évvel ezelőtti fogyasztásának, míg júniusban ez csak 3 százalék volt. A magas piaci árakat érzékelve valószínűleg a nagyfogyasztók csökkenthették először a felhasználást, mert már az év elejétől alacsonyabb a magyar fogyasztás, mint egy évvel korábban. A tavalyi fűtési szezonban december volt a legerősebb hónap, valamivel több, mint 1,5 milliárd köbméterrel. Ez csökkent nyárra valamivel havi 400 millió köbméter fölé, ami aztán dinamikusan csúszott lejjebb július-augusztus folyamán a 345 milliós mélypontra.


Egy szó, mint száz, a magasabb árak miatt (ipar) már az év eleje óta takarékoskodunk, de ez újabb lendületet kapott a rezsiárak részleges felszabadításával. Ezt a szokásosnál hidegebb szeptember kicsit megtörte. Az októberi adatokat majd csak egy hónap múlva tudhatjuk meg, de azt már borítékolni lehet, hogy jók lehettünk a megtakarításban, már csak a jó időnek köszönhetően is. Sőt, van egy olyan sejtésünk is, hogy ebben a hónapban többet takarítottunk meg, mint amennyit „elbuktunk” szeptemberben. A tavaly októberi gázfogyasztásunk 948 millió köbméter volt, közel duplája a szeptemberinek.


A DAX ma is csökkenéssel indította a napot, s a BUX is mintha kissé jobban felzárkózna hozzá, mint tegnap. A forgalom továbbra is alacsonynak mondható, s ez talán így is marad egy darabig. (Pl. az EU-s egyezségig.)

Tovább adták a technológiai részvényeket

Az európai részvényindexek lényegében oldalaztak tegnap. A DAX 0,1%-ot, a FTSE100 0,3%-ot emelkedett, míg az EuroStoxx50 értéke nem változott. Az energia, a közmű és az ingatlan szektor vezette az emelkedést, míg leggyengébben az IT teljesített.


A tengerentúlon is az IT és a technológiai cégek jelentették a nehezéket, a Meta 25%-ot esett. A Nasdaq 1,6%-ot, az S&P 0,6%-ot csökkent, míg a Dow 0,6%-ot emelkedett. Az emelkedést az ipar és a pénzügyi szektor vezette.


Ázsiában és főleg Kínában az eladók dominálnak ma reggel. A Nikkei 0,7%-ot, a CSI300 1,7%-ot, a Hang Seng pedig 2,9%-ot csökkent.

Bezuhant az Amazon árfolyama

Az Amazon a vártnál gyengébb negyedéves jelentést tett közzé, és a következő időszakra vonatkozó előrejelzése is csalódást keltett. A vállalat 127,1 milliárd dolláros bevételt ért el, ami némileg elmarad a 127,46 milliárdos várt értéktől. A negyedéves nyereség 2,9 milliárd dollár lett, ami 6,5%-os visszaesést jelent az egy évvel ezelőtti eredményhez képest. Az online kereskedelmi óriás közölte, hogy a negyedik negyedévre 140 és 148 milliárd dollár közötti bevételt vár, ami éves szinten 2-8%-os növekedést jelent. Az elemzők ennél magasabb, 155 milliárd dolláros bevételre számítottak. A piac a vártnál kisebb növekedési kilátásokra rendkívül negatívan reagált, és az árfolyam 13%-ot esett.

A vártnál jobban sikerült az Apple negyedéve

Az Apple aktuális pénzügyi évének negyedik negyedéve jobban sikerült a vártnál. A bevétel 90,15 milliárd dollár volt, ami 8,1%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és felülmúlta a 88,64 milliárdra vonatkozó elemzői becsléseket, még az iPhone eladások gyengélkedése ellenére is. Az 1,29 dolláros részvényenkénti nyereség is némileg magasabb a várt 1,26 dollárnál. A versenytársak egy részével ellentétben az Apple elkerülte a tömeges elbocsátásokat, de tervezik a kiadások visszafogását és a munkaerő-felvétel lassítását.

A költségek leszorítását ígérte az Intel

Az Intel 15,3 milliárd dolláros bevétele minimálisan elmaradt a várt 15,4 milliárdtól, viszont az egy részvényre jutó nyereség 33 cent helyett 59 cent lett, ami pozitív meglepetést okozott. Igaz, az idei évre a korábbi 2,3 dollár helyett csak 1,95 dollár EPS-t jelezett előre a vállalat, miközben az elemzők 2,19 dollárra számítottak. Az Intel árfolyama mégis több, mint 5%-ot emelkedett a tőzsdezárás utáni kereskedésben, miután a chipgyártó ígéretet tett arra, hogy nagy mértékben csökkenti a költségeket, és ezzel igyekszik ellensúlyozni a számítógépek iránti kereslet tartós visszaesését.

Végre eldőlt a Twitter sorsa

Elon Musk befejezte a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlását. Ezzel a hat hónapig tartó huzavona után a világ leggazdagabb embere került a küszködő közösségi médiavállalat élére. Az új tulajdonos első intézkedései között szerepelt a vezetőség lecserélése, Parag Agrawal vezérigazgató és Ned Segal pénzügyi igazgató is távozott a cégtől.

A Banco Bilbaoval folytatódott az erős banki gyorsjelentések sora

A Banco Bilbao a vártnál magasabb kamatjövedelem és magasabb kereskedési eredménynek köszönhetően még úgy is felülmúlta a várakozásokat, hogy a céltartalék némileg magasabb lett a vártnál. Az adózott eredmény 31%-kal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest és 1,84 milliárd euró lett a várt 1,56 milliárddal szemben. A bank CET1 tőkemegfelelése 12,5% volt a negyedév végén.

Kisebb volumen mellett érné el 2022-es célját a Volkswagen

A Volkswagen csoport harmadik negyedéves árbevétele 70,7 milliárd euró volt, felülmúlva a 69,9 milliárdos várakozást. A korrigált üzemi eredmény 4,27 milliárd euró lett a vár 4,64 milliárd euróval szemben. A pénzügyi eredményt egy 1,9 milliárd eurós leírás is terhelte azáltal, hogy a jövőben nem dolgoznak együtt az Argo AI-lal az önvezető autók fejlesztésén, így a közös vállalat leírásra került. Az év egészére továbbra is 8-13% közötti bevételnövekedést és a 7-8,5% közti üzemi eredmény marzsot várnak. Ugyanakkor míg korábban az értékesített autók számának 5-10%-os növekedésével számoltak, addig ezt az ellátási problémák miatt most stagnálásra vágták vissza.

Az újabb brüsszeli vizsgálódás és az EKB mellett megtorpant a forint

Az euró szárnyalásának végével a forint helyzete is nehezebbé vált. Az egészet tetézte az a brüsszeli nyilatkozat is, miszerint vizsgálat indul egy magyar járműipari beszállítónak adott állami támogatás jogszerűségével kapcsolatban. Nagyrészt ennek betudhatóan 412 felett is járt kurzus, de pozitívum, hogy a dollár erősödése ellenére a nap végére sikerült visszajönni 410 alá. Ezzel együtt ma reggel eddig gyengülünk, jelenleg 411-nél az EURHUF.

Az EKB döntése után paritás alá bukott az EURUSD

Csütörtökön az EURUSD közel két hónapos csúcsán, 1,008-on kezdte a kereskedést. Ennél feljebb azonban nincs tér egyelőre. Az EKB 75 pontos emelésről döntött, ami megfelelt a várakozásoknak, de a mérlegfőösszeg csökkentése nem került terítékre. Lagarde elnökasszony továbbra is az adatvezérelt, ülésről-ülésre történő döntéshozatalt hangsúlyozta. Ezzel párhuzamosan a vártnál jobb amerikai GDP-adat szintén a dollárt erősítette. Egyedül a tartós munkanélküli kérelmek emelkedése fújhat ellenszelet az amerikai deviza vitorlájába. Mindezek eredőjeként közel 1,5%-ot erősödött a dollár és ismét paritás alatt a jegyzés. Ma a PCE-infláció hozhat komolyabb elmozdulást.

Stabil olajárak, emelkedő profitok

A WTI 87,9, a Brent típusú kőolaj pedig 96 dolláron forgott ma reggel a decemberi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 75,8 dollár volt. Az árak viszonylag stabilak voltak az elmúlt 24 órában, a befektetők az elégtelennek vélt kínálat és a Fed várhatóan kevésbé agresszív kamatemelései miatt optimistává váltak az olaj áralakulásával kapcsolatban. Joe Biden elnök nyilvánosan is bírálta a szektort, a Shell rekord, 9,5 milliárd dolláros negyedéves eredménye haragot váltott ki az amerikai elnökben. Az Exxon Mobil ma fog jelenteni, az amerikai cég eredménye várhatóan szintén rekordszintre ugrik. A vállalatok növelik az osztalékukat és részvényvisszavásárlási programjukat.

Az arany stabil, a befektetői figyelem a Fed-re irányul

Az arany ára alig változott, az 1.655 dolláros szint változatlan a tegnapihoz képest. A befektetői figyelem továbbra is a Fed-re irányul. Az amerikai jegybank a jövő héten dönt a kamatok alakításáról és a jövőbeli monetáris politikáról. A dollár enyhén erősödött, a 10 éves amerikai hozam pedig 3,97%-ra csökkent ma reggelre. A legfrissebb gazdasági adatok azt mutatják, hogy a Fed lépései lassítják a gazdasági aktivitást, így sok piaci szereplő szerint nem is lenne már szükség nagyobb mérvű emelésére, mivel az infláció e nélkül is alacsonyabb szintre kerül.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben