Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Daganatellenes gyógyszerei adhatnak stabilitást a Mercknek

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2022. október 6.   15:26
Merck & Co. Inc. - LONG gyógyszeripar
Belépési pont: 89,4 Kiszállási pont: 106 Stop-loss: 84,19
Elemző: Kerekes Tamás

„Nehéz idők vannak”, a járványhelyzetben tönkretett ellátási láncok, a jegybankok által megállás nélkül nyomtatott pénz, majd az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja következtében felrobbanó energiaárak feje tetejére állították a piacokat. A jegybankok világszerte repítik egyre és egyre feljebb a kamatokat, a gazdaságok recessziója szinte mindenki szerint elkerülhetetlen, a végét pedig nem láthatjuk pontosan.

Gyógyszerre mindig szükség van

A részvénypiac ebben a helyzetben szinte természetes módon megadta magát a nyomásnak, a január harmadikai nyitás óta 21%-ot esett az S&P 500 index. Ebben a helyzetben lehet nagyobb jelentősége a biztonságosabbnak, stabilabbnak, örökkévalóbbnak tartott, úgynevezett defenzív részvényeknek. A gyógyszeripar is egy ilyen téma: jellemzően „óriás” vállalatok, hatalmas tőkével, termékükre pedig mindig szükség volt, van és lesz. Az amerikaiak közel fele szed rendszeresen valamilyen orvos által felírt gyógyszert, azt pedig historikusan tudjuk, hogy az „orvosságokra” költött pénzmennyiség recesszió esetén is stabil marad. 2010 és 2020 között évente átlagosan 3,1%-kal nőtt a vénnyel kapható gyógyszerekre költött összeg a tengerentúlon, de ha picit a távolabbi múlt adataira is tekintünk, akkor az is látszik, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején is igaz volt, hogy nőtt a gyógyszerek „fogyasztása”.

Ebből kifolyólag egy jó gyógyszeripari vállalat (szinte) mindig profitábilis, ami pedig szintén fontos lehet egy befektető számára, hogy osztalékot is szívesen fizetnek a részvénytulajdonosoknak.

Mire fókuszál a Merck?

A Merck egyike a legnagyobb amerikai gyógyszeripari vállalatoknak, a cég elsődleges fókusza a gyógyszerek gyártása, de van egy kisebb (a bevétel 10%-át kitevő) állategészségügyi portfóliója is. A Merck kutat, gyógyszereket fejleszt, viszonylag széleskörben, készítményei kiterjednek az onkológiai, akut kórházi kezelésre, immunológiai, ideggyógyászati, virológiai, szív- és érrendszeri, diabétesz stb. betegségekre. Összességében a Merck az onkológiai kezelések egyik legnagyobb szereplője, gyógyszerei rengeteg típusú daganatos betegség ellen használatosak, valamint több tesztelés alatt álló készítmény fókusza is a rákos megbetegedések.

A legerősebb fegyver

A cég legnagyobb sztárterméke a Keytruda nevű rákellenes gyógyszer, amely koncentrációs oldat formájában infúzióhoz használatos a páciens terápiája során. A terméket rengeteg különböző daganatos betegség ellen ajánlják, illetve bizonyult hatásosnak (melanóma, tüdőrák, Hodgkin-limfóma, húgyhólyagrák, veserák, vastagbélrák, karcinóma, mellrák, stb.), valamint további kutatások folynak a rák más egyéb formái elleni hatásosságra is. A Keytruda 2021-ben a cég teljes bevételének 35%-át, 2022-ben a várakozások alapján pedig 36%-át teheti ki. A termék eladási számai a legutóbbi negyedéves jelentés során meghaladták az elemzői várakozásokat (5,25 milliárd dollár vs 4,91 milliárd).

A másik erős bevételt a Gardasil produkálhatja, amely egy HPV elleni védőoltás (a HPV vírus okozhatja nők esetében a méhnyakrákot is). Használatát 11-13 korban ajánlják egyaránt lányoknak és fiúknak (fiúk esetében is hasznos lehet egyéb betegségek megelőzésében, illetve a terjedés megelőzése miatt). A Gardasil 2021-ben a teljes bevétel 12%-át adta, amit 2022-ben a várakozások alapján tartani fog.

Mi lehet a jövő?

A Keytruda szabadalma 2028-ban jár le, így a vállalatnak szüksége van újabb szabadalommal védett termékekre. Ezek közül a legígéretesebnek az alábbi, már forgalomban lévő, de még több kór ellen is tesztelés alatt álló Lenvima tűnik. A Lenvima pajzsmirigyrák, májrák, méhnyálkahártya-daganat elleni kezelés esetén alkalmatos kapszula. Alkalmazása már folyamatban van, de több féle rákbetegségre is kiterjeszthetik, jelen pillanatban is több harmadik fázisú klinikai teszt zajlik a gyógyszerrel. A Lenvima tavaly 596 millió dolláros bevételt generált, idén pedig a várakozások alapján 925 millió dollárt fog.

Értékeltség

1. ábra: forrás: Bloomberg

A Merck értékeltsége abszolút értékben nem kiemelkedő. A szektortársainak medián előremutató P/E rátája 2023-ra 12,1 amely lényegében megegyezik a Merckével, azonban a távolabbi jövő szempontjából már alulértékeltnek tűnik a papír a Merck gyorsabb növekedésének köszönhetően. EV/EBITDA alapon viszont kedvezőnek mondható a Merck értékelése, a peer group mediánja előremutató EV/EBITDA tekintetében 2023-ra 10,6, míg a Mercknek csak 10,0 és a gyorsabb növekedésnek köszönhetően a peer-hez képest a Merck diszkontja fokozatosan növekszik.

Ha azt nézzük, hogy a Merck forward P/E alapú értékeltsége hogyan viszonyult a szektor forward P/E értékeltségéhez az elmúlt öt évben, akkor azt láthatjuk, hogy jelenleg az egyik legnagyobb „kedvezménnyel”, 22%-os diszkonttal lehet hozzájutni a Merck részvényeihez.

2. ábra: forward P/E értékeltség az utóbbi öt évben (peer group átlaga vs Merck); forrás: Bloomberg

Technikai kép

3. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

A Merck elég szépen viselkedik az idei évben, főleg összehasonlítva a teljes részvénypiaccal, amely jelentős esést mutatott be eddig. A június végén elért historikus csúcspont (95,72 USD) óta körülbelül 7%-ot csökkent az árfolyam, de a szeptemberi negatív piaci hangulat ellenére a Merck stabil maradt. A 200 napos mozgóátlagáról többször is felpattant, most pedig áttörte a rövidtávú mozgóátlagokat is. Az MACD pedig vételi jelzést adott a felpattanást követően.

Összegzés

A Merck egy jó opció lehet a recessziós környezetben feje tetejére állt piacon, mint hagyományosan stabil gyógyszeripari, „defenzív” részvény. A cég daganatellenes termékei, valamint az ezen irányú kutatásai, és gyógyszerfejlesztései jó és stabil alapot képezhetnek a vállalat számára bevételének és nyereségének fenntartására, sőt a növekedésre is. Az állategészségügyi szegmens pedig valamivel kedvezőbb gazdasági helyzetben szintén jó potenciált nyújthat az addicionális nyereség generálásához. A cég kulcstermékei (Keytruda és Gardasil) előtt nagyszerű évek lehetnek, és stabil eredményt hozhatnak a szabadalmak 2028-as lejártáig. A Merck értékelése szektortársaihoz viszonyítva jónak mondható, az utóbbi öt évet figyelembe véve ilyen jelentős diszkonttal csak ritkán lehetett bekerülni a cég részvényesei közé. 30% feletti profit marzsa a szektor átlaga felettinek mondható, a magas marzs pedig védelmet jelenthet az inflációs környezetben

Ugyan az árfolyam a historikus csúcspontjához közel helyezkedik el, ettől függetlenül a jó értékelésre való tekintettel bőven lehet növekedési potenciál a papírban. A cég a következő negyedéves (decemberben kifizetendő) osztalékát részvényenként 74 centre növelte, amely éves szinten a jelenlegi árfolyam mellett 3,3%-os osztalékhozamot jelent. Fontos megemlíteni, hogy az utóbbi 5 évben a Merck évente átlagosan 8%-kal emelte a kifizetendő osztalékát.

Figyelembe véve, hogy a forward P/E-t tekintve a Merck az utóbbi 5 évben 6%-os diszkonton forgott a szektortársaival összevetve, a Merck fair P/E rátája 14,5 lenne. Ekkora 2023-as előremutató P/E mellett az árfolyam 106,7 dollár lenne, így célárunkat 106 dollárra állítjuk be.

Az árfolyam éppen a szeptemberi lokális csúcs (89,165) alatt helyezkedik el, ezért a vétellel érdemes megvárni, míg ezt sikerül áttörnie a kurzusnak. Az előző bekezdésben szereplő 106 dolláros árfolyamot megcélozva, valamint a 200 napos mozgóátlag alá helyezett Stop-Loss szintet megállapítva, a befektetés hozam-kockázat aránya 3 az 1-hez lenne. A historikus csúcsa az árfolyamnak 95,72-nél erős ellenállás lehet, ahol előfordulhat egy megtorpanás az emelkedésben.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben