Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Tovább kell-e emelni a már megemelt rezsiárakat?

SZTORI
SZTORIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. augusztus 18.   09:43

Az elmúlt hetek európai gáz és elektromos áram tőzsdei árai, illetve a forint nem túl rózsás szereplése az euróval szemben jelentősen emeli a magyar beszerzési árakat is. Ez pedig nyomás alá helyezi a magyar kormányt a hatósági rezsiárakkal kapcsolatban.

A jelenlegi (augusztus 16-i) áram és gázárak még feszültség és molekula szinten is magasabbak az augusztus 1-től érvényes lakossági piaci áraknál, nem is beszélve az átlag alatti fogyasztás után fizetett rezsicsökkentett árakról.

 

 

Az 540 euró/MWh tőzsdei elektromos áramár 220 forint/kWh feszültségköltséget jelent szemben a 70,1 forint/KWh lakossági piaci árral. A földgáz esetén pedig a 240 euró/MWh jelenlegi tőzsdei ár csak molekulaszinten 1025 forintot jelent köbméterenként, szemben a mostani 732,4 forint/köbméteres lakossági piaci árral. Tehát azt látjuk, hogy a költségvetés kiadásai ismét kezdenek elszállni, ha ezek az árak fennmaradnak és a sokkoló júliusi bejelentéskori árak sem elegendőek a költségek fedezésére.

Szerencsére a helyzet talán nem annyira tragikus, mint amennyire az azonnali piaci helyzet mutatja, még annak ellenére sem, hogy a Gazprom szerint akár 60 százalékosos emelkedés következhet be a tél során a gázárakban.

Az oroszok által becsült ár egyébként 375 euró/MWh (kb. 1600 forint/köbméter) lenne.

Európa ugyanis gőzerővel készül, hogy a kisebb legyen az árak felrobbanásának kockázata. Az utóbbi napok hírei szerint Németország nem zárja le azt a három nukleáris erőművet, melyeket az év végéig tervezett. A három egység egyébként közel 6 százalékát adja az évi 500 TWh elektromos német elektromosáram-fogyasztásnak. Szintén kedvező hír, hogy még az idén télen két lebegő LNG-terminált adnak át Németországban, amely évi 12,5 milliárd köbméter többlet LNG behozatalát teszi lehetővé.

A hírek mellé kevésbé kellemes változásokról hallottunk: az alacsony európai nyári csapadékmennyiség miatt az európai vízierőművek csökkentett kapacitáskihasználtság mellett működnek, miközben a Rajna alacsony vízállása miatt alig lehet a kőszenet, kőolajat és több fontos alapanyagot vízi úton szállítani. Az alacsony vízállás a nukleáris energiatermelésre is negatív hatással van, hiszen nem lehet érdemben hűteni az európai egységeket.

 

Ami viszont segíthet a kontinensnek, hogy a globális lassulás jelentősen visszavetette a nyersanyagok és energiahordozók keresletét. A júliusi gyenge kínai ipari termelési adatok óta tovább esik a kőolaj ára, a fejlődő Ázsia nem támaszt masszív verseny az LNG piacon Európának. Az előbbi azért is lényeges, mert több erőmű próbálja a gázfelhasználást a jóval olcsóbb kőolaj termékekre (fűtőolajra) lecserélni. Ez a becslések szerint azonban csak 10 milliárd köbméter földgáz megtakarítást jelenthet, ami a kieső 80-90 milliárd köbméteres orosz import 12-13 százaléka. A kontinens az első félévben fokozta a cseppfolyós földgáz vásárlását, a statisztikák szerint 21,4 millió tonna (kb. 30 milliárd köbméter) érkezett a tavalyi 8,2 millió tonnával szemben.

A kontinens igyekszik a gáztárolói kapacitásfeltöltést is csúcsra járatni a fűtési szezon kezdete előtt. A mostani 75,1 százalékos EU-szintű töltöttség (augusztus 16-i állapot) könnyen elérhetővé teszi a minimum 80 százalékos november 1-i cél elérését. Az adat egyébként megfelel a sokévi átlagnak és felette van a tavalyi értéknek ezen a napon.

 

Összességében azt gondolom, hogy a helyzet nem tragikus, s a mostani európai földgáz és elektromos áram árak nem emelkednek drasztikusan tovább, sőt talán még lejjebb is kerülhetnek. A 200 euró/MWh feletti gázárak önmagukban drasztikusan visszavethetik az európai ipar fogyasztását. Jelentős tartalék van még a fűtési célú lakossági felhasználásban is, a takarékossággal az EU 10-15 milliárd köbméter földgázt is megtakaríthat fűtési szezononként. A globális gazdasági aktivitás lassul, ami miatt lesz elegendő és elfogadható áru LNG, kőszén és kőolaj kínálat Európa felé. Az orosz földgáz kínálat pedig nem esik nullára, mivel ekkor a Gazprom zsarolási potenciálja is megszűnik. Ezenfelül talán bízhatunk abban, hogy ősszel megjön az eső és a szél, ami segít helyreállítani a nukleáris és vízerőművi termelést és fokozni a megújuló erőforrások kihasználtságát. Reméljük, hogy a téli időszakban is érezhetjük a globális felmelegedés hatását, nemcsak a tikkasztó nyári időszakban. Egy átlagnál melegebb tél akár kétszámjegyű mértékben is csökkenti a gázigényt.

A cikk első alkalommal a G7 oldalán jelent meg 2022.08.18-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben