Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jegybankok fókuszban

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 25.   10:33

Erste kommentár Holnap ülésezik az MNB. A kamatdöntő ülésen a piaci várakozás szerint a magyar jegybank 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelheti az alapkamatot, amely csütörtökön megjelenhet az egyhetes betéti...

Erste kommentár

Holnap ülésezik az MNB. A kamatdöntő ülésen a piaci várakozás szerint a magyar jegybank 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelheti az alapkamatot, amely csütörtökön megjelenhet az egyhetes betéti rátában is. A várakozások 50 és 125 bázispontos emelés között szóródnak, s valószínűleg nagy csalódás lenne, ha az emelés mértéke elmaradna a várakozástól, azok után, hogy a gazdasági központokban a jegybankok belehúztak, belehúznak a nyár folyamán. Nem csak arról van szó, hogy az EKB a várakozásoknál nagyobbat, 50 bázispontot emelt, hanem a Fed erőteljes lépéseiről is. Ugyanis a kedd-szerdai ülés után 75 bázispontos emelést vár a piac, s az EMU-ban is jöhet még legalább egy 50 bázispont mielőtt kevésbé nyomnák a fékpedált. Így itthon is a holnapi emelés valószínűleg még nem a vége a nagy futásnak, de az ősz folyamán már mindenhol csillapodhatnak a kamatemelések és így itthon is. Sőt talán az inflációban is megjelenik majd valamiféle fordulat az ősz folyamán, lassuló tempó képében.

Különben a forintot az is segíti, hogy a Fitch – meglepetésre – még a kilátásokat is stabilon hagyta, a BBB minősítés mellett. A hitelminősítő is bízik a magyar kormány és az EU közötti megállapodásban, s az elmúlt hónapok költségvetési stabilizációs intézkedései is jó pontnak bizonyultak.

A mai napon az recessziós félelmeknek és a technikai képnek megfelelően, a DAX enyhe csökkenést produkál. A BUX is csökkenő pályán van.

Toporgó Európa, csökkenő Amerika

Péteken nem volt érdemi elmozdulás az európai részvénypiacokon. Az Euro Stoxx50 stagnált, a FTSE100 és a DAX is csak 0,1%-ot emelkedett. A szektorok vegyesen teljesítettek, az ingatlan szektor viszont kilőtt, több, mint 4%-ot emelkedett.

Amerikában a csökkenés volt a jellemző. A Dow 0,4%-ot, az S&P 0,9%-ot, a Nasdaq 1,9%-ot esett. Főként a kommunikációs szolgáltatók húzták le a piacot a Snap csütörtök esti gyenge gyorsjelentését követően.

Ázsiában is csökkenés a jellemző ma reggel. A CSI300 0,6%-ot, a Nikkei és a Hang Seng pedig 0,9%-ot csökken.

Távozik a Volkswagen csoport vezérigazgatója

A nagy részvényesek, főleg a Porsche-Piëch család a szakszervezet támogatásával Herbert Diess menesztése mellett döntöttek, aki formálisan szeptember 1-ig marad a cégcsoport élén. Herbert Diess számos konfliktust vállalt a nagytulajdonosokkal szemben és merőben új irányba vitte a csoportot azáltal, hogy erőteljesen az elektromos autó fejlesztést helyezte a középpontba. Távozásában ezek a konfliktusok jelentős szerepet játszhattak, de a közvetlen ok az új autók lelkének szánt szoftver késése, ami miatt több premiert is el kellett halasztani. Helyét a Porsche vezérigazgatója Oliver Blume veszi át, aki viszont a Porsche IPO-t követően visszatérne a Porsche élére, így a hosszútávú utódlás egyelőre nem megoldott. A fő kérdés, hogy mi lesz az új stratégiai irányvonal a Volkswagen csoportnál és az, hogy a vezérigazgató váltás hogyan érinti a Porsche IPO-s terveket.

Felülmúlta a várakozásokat a Ryanair

170 millió eurós profitot ért el a Ryanair, felülmúlva az elemzők 150 millió eurós előrejelzését az első pénzügyi negyedévben. A kereslet élénkül, de az előfoglalási időszak továbbra is rövid, így a pénzügyi év második felére még alig van foglalás és bizonytalan a téli hónapok alakulása. Az árbevétel 2,6 milliárd euró volt, ami nagyjából megfelelt a várakozásnak. Előrejelzést viszont nem adott a Ryanair tekintve a bizonytalan környezetre. A 2023-as üzleti évre az üzemanyagköltséget 80%-ban már lefedezték, 2024-re pedig 20% a fedezettség.

Megússza az Evergrande?

Egyre inkább fogy a China Evergrande Group ideje, miután a vállalat korábban azt jelezte, hogy július végére elkészül a több, mint 300 milliárd dollárt kitevő adósságállományuk átstrukturálási terve. Kína egykor legnagyobb ingatlanfejlesztőjének likviditási problémái adósságválságot indítottak el az ország ingatlanszektorának cégei körében, ami már a bankokat is veszélyezteti, és egyre nagyobb kihívás elé állítja Hszi Csin-ping elnököt. A vállalat pénteken közölte, hogy a vezérigazgatót és a pénzügyi igazgatót is lemondásra kényszerítették korábbi kétes ügyletek miatt.

397-nél a forint, holnap MNB!

Pénteken a forint a 396,5 – 399 közötti sávban mozgott, ugyanakkor ebben a szűk sávban elég nagy volatilitással. A héten az MNB folytatja a szigorítást, kedden kamatdöntő ülésen, csütörtökön az egyhetes betéti rátán keresztül. Kérdés, hogy mit gondol a jegybank az elmúlt hetekben bejelentett fiskális változásokról, milyen mértékben emelkednek az inflációs kockázatok. Várakozásunk 100 bázispontos lépés következhet. Ma reggel 397 körül kezdi a hetet a forint.

Mozgalmas hét előtt áll az EURUSD

Pénteken szűk, egy százalékos sávban járt az EURUSD kurzusa. Végül 1,024-nél zárta a hetet a jegyzés. A héten a Fed-é lesz a főszerep: kérdés, hogy 75 vagy 100 pontos lépés jön. Jelenleg a várakozások inkább előbbit vetítik előre. Emellett GDP- és inflációs adatok is jönnek tengeren innen és túl is, úgyhogy mozgalmas hétre készülhetnek a kereskedők. Ma reggel 1,02-nél kezdi a hetet az árfolyam.

Tovább gyengült az olaj a recessziós félelmek miatt

A WTI 93,5, a Brent 102 dollár volt ma reggel a szeptemberi határidőre, míg az Ural 79,8 dollár/hordó áron forgott azonnali leszállításra. A piac nyomás alatt maradt a recessziós félelmek miatt. A FED a héten dönt a kamatok emeléséről, amit tovább lassíthatja az USA gazdasági növekedését. Az azonnali nyersolaj piac továbbra is szűk, s egyes befektetők szerint emiatt jelentős további esés nem is várható. A kőolaj kereslete ugyanis még mindig alatta marad a hosszútávú trendeknek, miközben rövidtávon a kereslet meghaladja a kínálatot. Emiatt több befektető szerint, ha lassul is a gazdaság, jelentős keresletcsökkenés nem következik be, ami miatt magas maradhat a kőolaj ára.

Az arany emelkedni tudott, a heti FED döntés a fő esemény

Az arany 1.727 dollár volt ma reggel. A nemesfém ki tudott tartósan mozdulni a múlt heti mélypontról, ami közel egy éves minimumot jelentett. A dollár is némileg gyengült az elmúlt néhány napban, részben annak a várakozásnak köszönhetően, hogy a FED csak 75 bázisponttal emel kamatot a héten. Korábban a piac 1%-os növelést várt, most azonban a befektetők némileg csökkentették várakozásaikat. Az arany iránti pesszimizmus is enyhült ezzel együtt, az alapokból már nem látszik hasonló gyors kiáramlás, mint a múlt hét közepét megelőző időszakot.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben