Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Alibaba - bizonytalanság és ellentmondás?

SZTORI
SZTORIKerekes TamásRészvényelemző2022. március 17.   10:48

Az Alibabával kapcsolatban az első szó, ami az ember eszébe juthat, az a bizonytalanság, a második pedig az ellentmondás. Na, nem azért, mert bárki is azt várná, hogy egyik napról a másikra megszűnik profitábilisnak lenni az óriásvállalat, vagy éppen összedől, mint egy kártyavár, hanem sokkal inkább, mert nem egyértelmű, hogy a kínai kormányzat, illetve Xi Jin-ping elnök hogyan tekint a cégre, s miként képzeli el annak jövőjét a kínai gazdaságban.

 

A kínai államszervezet feje egyértelművé tette, hogy egy vállalat sem rendelkezhet akkora befolyással, hogy sajátmaga fújhassa a passzátszelet az ázsiai szuperhatalomban. Azon vállalatoknak, melyek platformként szolgálnak különböző üzletágak összességének (például e-kereskedelem és étel-házhozszállítás), az állami anti-monopólium szabályozás következtében bírságokkal kellett szembenézniük, az Alibabának például 2,8 milliárd dollár értékű bírságot kellett emiatt fizetnie még áprilisban.

Második kulcskérdés, hogy az állam egyik legfontosabb törekvése a technológiai cégek ellen irányuló szabályozások voltak, mely alapvetően ezen cégeknek a személyes adatok harmadik személynek való kiadására vonatkoznak. Ennek eredményeképpen, a kormányzat szerint kiberbiztonsági kockázatot jelentő Didinek kevesebb, mint hat hónappal az New-York-i tőzsdén történt IPO-ja után törölnie kellett onnan részvényeit. Több kínai cégnek amerikai tőzsdékre való belépését is meghiúsítottak Kínában, amely következtében a jelenleg amerikai tőzsdén működő cégek jövője is kérdésessé vált. Ez a kockázat pallosként lengedez az Alibaba felett is.

Ellentmondás alatt elsősorban azt lehet érteni, hogy mint a legnagyobb ázsiai és ezzel kínai e-kereskedelmi platform, az Alibaba pozíciója, stabilnak nevezhető és különösebben a profitábilitása sincsen veszélyben. Ugyan a koronavírus válságból a zéró-Covid politika miatt lassabban kilábaló Kínában a fogyasztói kereslet valamelyest csökkent, és az elemzők azon a véleményen vannak, hogy ez rövidtávon még velük marad, mely átmenetileg laposíthatja az Alibaba növekedési pályáját, hosszútávon nem fenyegeti a cég jövedelmezőségét. Az Alibaba értékeltsége nagyon olcsó, az utóbbi 2 évben visszamutató P/E alapon átlagosan 45%-os diszkonton forgott, melynél most még nagyobb, 57%-os diszkonton lehet hozzájutni. Itt vezetném vissza az ellentmondást… ennek ellenére a cég részvénye másfél éve meredek lecsúszásban van, a 2020 október végi 319 dolláros árfolyamról mostanra 101 dollárig csökkent a New York-i tőzsdén.

A vállalat február 24-én tette közzé harmadik negyedéves pénzügyi jelentését, melyben a legkisebb bevételnövekedésüket jelentették 2014 óta (éves szinten 9,7%). Az EPS is jelentősen alulmúlta a várakozásokat (8,83 jüan vs 16,12 jüan), a nettó eredmény pedig 74%-kal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A március végén befejeződő 2022-es fiskális évben komoly befektetések történtek a felhasználói élmény növelésre és az oldalon lévő kereskedők támogatására, mely alapvetően rontani fogja az éves eredményt, de hosszútávon fontos alapot nyújthat a cég számára. Összességében a negyedéves jelentés negatívan érintette a vállalat papírja iránti befektetői hangulatot.

A cég értékeltsége olcsó, ahogyan feljebb említettem P/E alapon jelentős diszkonttal lehet hozzájutni, amely az előremutató értékeltségre is igaz. 2022-es forward P/E 13,7 vs 28,7; 2023-as forward P/E 11,3 vs 22,8. Bloombergen az elemzők szeretik, 53 ajánlja vételre, 6 tartásra és 1 eladásra, míg az egyéves célárban 74%-os hozampotenciál van.

Technikailag nem nevezhető kedvezőnek a részvény képe, másfél éve egy elég „stabil” csökkenő trendcsatornában folyik az árfolyam, akkori értékének több, mint kétharmadát elveszítve.

Szerintem az Alibaba értékeltsége jó, valamint a cégnek a profittermelő képességével sincsenek különösebb problémák. Egy dinamikusan változó piacon működik, azonban kellően diverzifikált portfólióval rendelkezik ahhoz, hogy legyen honnan nyereséget termelnie, illetve adott esetben átcsoportosítani az éppen jobban jövedelmező üzletágba, vagy akár új piac felé nyitni. Azonban, itt jön képbe a kínai kormány, amely éppen a hasonló, óriási, sok irányba szerteágazó, főleg technológiai cégek befolyását szeretné valamelyest visszavágni. Ez az a bizonytalanság, amely távol tartja a befektetőket az Alibabától. Rövidtávon most éppen egy valamelyest sekélyebb időszak elé nézhet a vállalat, így az olcsó értékeltség és a kockázat mellett nem (vagy akár sem) most tűnik a legjobb beugrónak a részvény. Véleményem szerint ez a pillanat eljöhet, azonban még várni kell rá.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben