Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A ciprusi parlament ma szavaz a feltételek elfogadásáról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. március 18.   09:39

A ciprusi mentőcsomag okozott egy kis riadalmat a piacon. Persze nem a mentés ténye, vagy a 10 milliárd euró, hanem a módszer, ahogy további 5,8 milliárd eurót beszed az állam. Befagyasztották a számlákat és egyszeri adót vetnek ki rá. Ugyan a háttér Ciprus adóparadicsom mivoltából és az ott parkoló orosz és brit pénzek megsarcolásáról szól, de mindenkiben felébred a...

A ciprusi mentőcsomag okozott egy kis riadalmat a piacon. Persze nem a mentés ténye, vagy a 10 milliárd euró, hanem a módszer, ahogy további 5,8 milliárd eurót beszed az állam. Befagyasztották a számlákat és egyszeri adót vetnek ki rá. Ugyan a háttér Ciprus adóparadicsom mivoltából és az ott parkoló orosz és brit pénzek megsarcolásáról szól, de mindenkiben felébred a félelem, hogy ez akárhol bekövetkezhet. Ráadásul így 5-6 milliárd eurónyi vagyon el is „tűnik”. Ez egy ürügy. Az indexek gyakorlatilag csúcson vannak, s ez jó alkalom arra, hogy meginduljon a profit realizálás, erre pedig jó ürügy a ciprusi mentőcsomag furcsa volta. A DAX indexben a 20 napos mozgóátlag 7.815 pont környékén van, az tesztelésre kerülhet. A határidős árfolyam az út felét már meg is tette. A BUX ugyan szintre jött le, de ma ez eleshet. A furcsa az, hogy a környéken több támasz szint is van, például egy rést láthatunk, amelynek az alja 18.203 pontnál van, de a 200 napos mozgóátlag is 18.187 pontnál megy el. A következő támasz pedig 17.500 pontnál van egy lokális mélypont képében. Az általános rossz hangulatban azt várjuk, hogy a pénteken még működő támasz a mai napon eleshet.
Piaci áttekintés
- Amerika már pénteken lejtmenetbe kapcsolt
- A kőolaj zuhan ma reggel, az arany szárnyal
- Gyengült az euró
- Jelentős esés Ázsiában
- Vártnak megfelelő eredmény az FHB-tól
- A MOL részesedést vásárolt egy pakisztáni, és növelte érdekeltségét egy ománi blokkban
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A Dow 0,17%-ot, a Nasdaq 0,3%-ot, az S&P pedig 0,14%-ot csökkent. Az S&P esetében elmaradt a csúcsdöntés, a Dow hosszú menetelése pedig megállt.
- Az ipari termelés a várt 0,4% helyett 0,7%-kal bővült. A kapacitáskihasználtság 79,6%-ra emelkedett. A Michigani bizalmi index a korábbi 77,6-ról és a várt 78,0-as érték helyett mindössze 71,8 pont lett.
- Ma délután publikálják a tengerentúlról a NAHB házárindex értékét.
- A S.A.C Capital hedge fund minden idők legnagyobb büntetését kapta az amerikai tőzsdefelügyelettől bennfentes kereskedelem miatt. A bírság összege 600 millió dollár.
Európa
- Ciprus számára a hétvégén megszavazták a 10 milliárd eurós mentőcsomagot, azonban a fogadtatás nem volt túl optimista. Feltételként szabták, hogy az adóparadicsom 10 százalékponttal emelje a társasági adót, ezen túlmenően pedig a betétesek is megsínylik a mentőcsomagot. A bankbetétek után 6,75%-os egyszeri illetéket kell fizetni, 100 ezer euró fölötti összeg esetén pedig már 9,9%-os az illeték mértéke, illetve kamatadó is bevezetésre kerül. Az Eurogroup vezetője szerint 5,8 milliárd euró bevétel folyhat be. A feltételek elfogadásáról ma szavaz a ciprusi palament és amennyiben rábólintanak, a külföldiek számára nem sok érv marad amellett, hogy Cipruson tartsák megtakarításukat, így akár egy tőkekiáramlás is megindulhat az országból, ami tovább rontaná a bankrendszer helyzetét. A hétvégén befagyasztották a megtakarításokat, így a betéteseknek egyelőre nem volt lehetőségük reagálni a hétvégi eseményekre.
- Pénteken Portugália újabb egy éves haladékot kapott az Európai Bizottságtól a 3%-os hiánycél elérésére. A vártnál lassabb javulás miatt nem ez az első alkalom, hogy Portugália haladékot kapott.
- A Moody’s pénteki elemzése szerint az idei évben Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon sem lesz gazdasági élénkülés. Magyarország esetében 1,2%-os csökkenést várnak. Lengyelország tovább növekedhet, de lassuló mértékben.
Olaj, arany
- A mai ciprusi döntés hatására negatív hullámok indultak el a világ tőzsdéin. A WTI kőolaj 1,2 dollárt esett 92,2 dollárra ma reggel, míg az arany ismét 1,600 dollár fölé tudott emelkedni.
Devizák
- A hétvégi események elbizonytalanították a befektetőket, ami jelentős euró gyengülést idézett elő. Az EURCHF árfolyam a ma reggeli órákban 1,23408-ról 1,21972-re csökkent. Szintén jelentős csökkenés volt megfigyelhető az EUR/USD devizapár tekintetében is. Ennek értéke 1,2903-ig, a 200 napos mozgóátlagig csökkent le.
- Csütörtökön a forint még erősödni tudott Cséfalvay Zoltán államtitkár szavaira, azonban az erősödés nem volt tartós, a pénteki munkaszüneti napon és ma reggel is forintgyengülés tapasztalható a nemzetközi hangulat romlásának eredményeként. Jelenleg 306-os árfolyam közelében kereskednek ez EUR/HUF devizapárral. A svájci frankért cserébe már 250 forintnál is többet kell fizetni.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,71%-ot, a Hang Seng 2,25%-ot, a Shnaghai index pedig 1,64%-ot esett.
- Kínában 70 városból 66-ban növekedett az ingatlanok ára az előző hónaphoz képest. Pekingben 2,45-os áremelkedés, Shanghaiban pedig 1,9%-os növekedés volt megfigyelhető az előző hónaphoz képest.
- A Samsung bemutatta új csúcskészülékét, a Samsung Galaxy S4-et.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az FHB vesztesége 1,9 milliárd forint lett a tavalyi év negyedik negyedévében, ami megfelel a piaci várakozásnak. A nettó kamatmarzs tovább csökkent 2,05%-ra. Ennek oka a számítási metódus változása, melyből az egész évre vetítve 550 milliós negatív hatás keletkezik, amit a negyedik negyedévben könyveltek el. A nettó díj- és jutalékbevételek alakulására hatással voltak a jelzálog levél kibocsátások és az alárendelt kölcsöntőke. A pénzügyi eredményt ugyanakkor javította az értékpapírok visszavásárlása. A nem teljesítő hitelek aránya 19,5%-ra csökkent, míg ezek fedezettsége 51,6%-ra nőtt, így a céltartalékolás ismét magas volt. A forintban denominált hitelek állománya 11,3%-kal nőtt, míg a deviza hitelek 15,3%-kal csökkentek. Az FHB 655 millió forintot tudott leírni a bankadóból a hitelek forintosításakor elengedett követelések miatti veszteségek, és a jelzáloghitelezés növelése okán. Ugyanakkor 691 millió forintnyi halasztott adót kellett megfizetni, ami ellensúlyozta a bankadóból leírható tételek pozitív hatását. A tőkemegfelelési mutató 22,6% volt az időszak végén, azonban az idei év elején visszafizetett hitelek miatt jelenleg 15,5% körül van. Az eredmény összességében gyenge, de megfelelt a várakozásoknak. Ha a tisztított eredményeket nézzük, akkor már látszanak a javulás jelei, bár erre még több negyedévet kell várni. Az FHB előrejelzéseinket és ajánlásunkat a közeljövőben felülvizsgáljuk.
- A MOL két új kutatási eszközt vásárolt: 70%-ról 100%-ra növelte részesedését az Ománi 43B blokkban, ahol a cég operátor, míg Pakisztánban sikerült egy 30%-os részesedést vásárolni a Ghauri blokkban, ahol a pakisztáni MPCL cég (35%-os tulajdon) az operátor és a Pakistan Petroleum a partner 35%-os részesedéssel. A MOL-nak a környéken már vannak érdekeltségei. Az akvizíció beleillik a MOL stratégiájába, várhatóan ma nem fog a részvényárra hatni.
- Az E-Star közgyűlést tart április 15-én. A napirendi pontok között szerepel az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok megválasztása, a dolgozói részvényprogram, az igazgatóság felhatalmazása saját részvény vásárlására, az igazgatóság felhatalmazása az alaptőke zárt körben történő felemelésére. A részletes közgyűlési előterjesztéseket később teszik közzé.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben