Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább emelt a jegybank

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 2.   10:36

Erste kommentár A mai egyhetes betéti tenderre 3,1 százalékra emelte a betéti kamatrátát a jegybank a múlt heti 2,9 százalékról, s ezzel gyakorlatilag a piaci várakozásoknak megfelelő emelést...

Erste kommentár

A mai egyhetes betéti tenderre 3,1 százalékra emelte a betéti kamatrátát a jegybank a múlt heti 2,9 százalékról, s ezzel gyakorlatilag a piaci várakozásoknak megfelelő emelést valósított meg. Az EURHUF keresztárfolyam már a döntés előtt áttörte a 362 forint körüli támaszszintet, ami azért egy picit meglepő. Az MNB ezzel teljesítette Matolcsy György jegybankelnök azon kijelentését, hogy az infláció elleni harcot folytatni kell, mert a jövő évre is magas, 5 százalék körüli inflációt várnak (4,7-5,1 százalék közötti értéket). Ez különben összhangban van azzal, hogy a jövő év vége felé térhet esetleg vissza az infláció a céltartományba. Ugyanakkor az elnök úr beszédéből az is kitűnt, hogy a mennyiségi lazítást sokkal gyorsabban kivezethetik, mint amire korábban számítani lehetett. A programot akár hamarosan le is zárhatják. Csak emlékeztetőül, a korábbi tervek szerint arra lehet számítani, hogy ez jövő nyár végére fut ki. Sőt, az emelkedő kamatkörnyezetben egyre komolyabb terhet jelenthet az MNB számára az NKP fenntartása, így az sem lenne meglepő, ha hamarosan ezt az eszközt is kivezetnék azok után, hogy korábban az NHP-t is idő előtti kivezették. Igaz, az utóbbi esetében magasabban alakulnak a kamatok, de így is, pláne a korábbi kibocsátások kamatai jóval elmaradnak a jelenlegi effektív hozamszintektől, vagyis egyre jelentősebb költséget jelenthetnek az MNB számára ezek a programok.


Az omikron amerikai megjelenést követően megint eluralkodott a félelem a piacokon, az amerikai indexek a kezdeti emelkedést követően eséssel zártak, s ez most a DAX-ra és a BUX-ra is rányomja bélyegét. Amúgy ezt csak átmeneti csökkenésnek tartjuk, hiszen aki meglepődik azon, hogy az USA-ban is megjelenik a gyorsan terjedő omikron, az vagy rosszul tájékozott, vagy egyáltalán kevés fogalma van a világról. Így a tegnapi esést a későn ébredőknek tudjuk be.

A kezdeti rali csúnya véget ért az USA-ban

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek, hiszen a japán Nikkei 225 0,7%-kal csökkent. Kínában a Shanghai Composite index 0,1%-kal értékelődött le, míg a Hang Seng index 0,4%-kal emelkedett.


Európa felülteljesített, hiszen az Euro Stoxx 50 2,9%-kal értékelődött fel, míg az angol FTSE 100 1,6%-kal zárt magasabban. A francia CAC 40 2,4%-kal emelkedett, míg a DAX 2,5%-kal lett értékesebb.


Amerika a kezdeti rali után lefordult és a Dow Jones 1,3%-kal, míg a Nasdaq 1,2%-kal zárt lejjebb. A Nasdaq Composite index 1,8%-kal értékelődött le. A határidős indexek emelkedést mutatnak.

OTP: Visszaemeli a tőkepuffert az MNB

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli körülmények miatt 2020-ban az MNB által ideiglenesen feloldott tőkepuffereket 2022-től három év alatt, fokozatosan kell visszaépíteniük a rendszerszintű jelentőségű hitelintézeteknek. Az OTP esetében a tőkepuffer ráta jövőre 0,5% lesz, 2023-ban 1%, ezt követően pedig 2%. A harmadik negyedév végén az OTP 15,4%-os CET1 tőke megfeleléssel rendelkezett, így a bank részéről nem igényel különösebb alkalmazkodást a tőkepuffer emelése.

A MOL munkavállalói programjának részletei

A MOL december 22-ére hívta össze rendkívüli közgyűlését, hogy a részvényesek szavazzanak a cég új munkavállalói részvényösztönzési programjáról (SESOP). A program hasonlít az OTP konstrukciójához, a törvényi kereteket a közelmúltban alakították ki. A cég létrehoz egy SESOP szervezetet, ami 180 milliárd forint értékben vesz a MOL-tól saját részvényeket az előző napi súlyozott átlagár mínusz 5,9%-os áron. Ezt a dolgozók önkéntes befizetéseiből és MNB-től kapott kedvezményes hitelből teszi. Emellett jogosult lesz a MOL osztalékára, illetve a cég évi 4,5 milliárd forint vissza nem fizetendő támogatást is ad. A SESOP ösztönzi a hosszú távú részvénytartást, a munkavállalók egy előre rögzített, hosszabb idő (10+ év) után kaphatnak ebből részvény és/vagy készpénz kifizetést a befizetésük arányában. Véleményünk: a MOL részvényeinek 9-9,5%-át adhatja ebbe a munkavállalói szervezetbe, ami azt jelenti, hogy a 2,58%-nyi saját papír mellett az ING-nek és az Unicreditnek kölcsönadott saját részvényeket is felhasználhatja a cég. A SESOP a vállalat stratégiáját támogatja, és a menedzsment javaslataival összhangban szavaz a közgyűlésen. A kisebbségi részvényesek számára is előnyös a konstrukció, mivel a MOL ösztönözve lesz, hogy osztalékot fizessen, a munkavállalók pedig, élükön a menedzsmenttel érdekeltek lesznek a magasabb részvényárban. A SESOP-ba jelentős részben száll be Hernádi Zsolt és csapata.

Vegyesek a MOL novemberi marzsai

A MOL novemberben 2,8 dollár/hordó finomítói és 606 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el szemben a harmadik negyedév 5,4 dollár/hordó, illetve 663 euró/tonna értékével. Októberben 5,9 dollár/hordó és 540 euró/tonna volt az árrés. A MOL marzsai tehát vegyesek novemberben, a finomítás a csökkenő olajárak ellenére esett, míg a petrolkémia emelkedni tudott az olcsóbb alapanyagoknak köszönhetően. A negyedik negyedév szezonálisan mindig gyengébb valamivel, mint a többi időszak.

Újabb leépítés jöhet az UniCredit csoportnál

A költségek lefaragása érdekében további 3.000 fős leépítést hajthat végre az UniCredit csoport. A létszámcsökkentés elsősorban a központi területeket érintené, és főleg a bürokrácia csökkentésével szeretnék elérni. A 87 ezer főt foglalkoztató csoportnál még a korábbi elbocsátási hullám sem ért véget, hiszen a korábbi stratégia tervek alapján is még további 4.000 fő elbocsátása van folyamatban.

Javuló marzsokat vár a Thyssenkrupp

Közzétette középtávú stratégiai várakozásait a Thyssenkrupp. A 2022-es évre továbbra is 1,5-1,8 milliárd körüli EBIT eredményt várnak, ezt megfelel a korábbi terveknek. A piaci várakozások a sáv alján találhatók. Középtávra 4-6%-os EBIT marzsot tűztek ki célul, míg a piaci várakozások 2025-re és 2026-ra is csak 4%-ot alulról közelítő marzsra számítanak.

Jól halad a Stellantis fúziója

A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares szerint jól haladnak a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a francia PSA csoport fúziójával, az 5 milliárd eurót érő szinergiák hamarabb valósulhatnak meg, mint tervezték. Tavares szerint az autóipar villamosítása ötven százalékkal fogja megnövelni a gyártók költségeit, amit nem lehetséges a fogyasztókra átterhelni, ezért a következő években az elektromos autógyártás hatékonyságát évi 10%-kal kell növelni a versenyképesség érdekében. Véleménye szerint az EU azon célja, hogy 2035-re kitiltsák a belső égésű motorokat, az autóipar képességeinek korlátait feszegeti, ezért azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben startup cégekkel együttműködve fejlesszék elektromos járműveiket.

Csökken az Apple termékek iránti kereslet

Az Apple a hírek szerint ellátási lánc problémákkal küzd, és most már a csökkenő kereslet is negatívan hat a vállalatra. A cég alkatrészhiányra hivatkozva 10 millió darabbal csökkentette az Iphone 13 gyártási célját, így az eredeti 90 millió legyártott telefon helyett, már csak 80 millió telefonnal számolnak. Az Apple erre azt mondta, hogy az elmaradást majd jövőre behozzák, viszont a mostani hírek szerint ez nem következhet be. Ugyan az ünnepi szezonra még mindig 6%-os bevételnövekedést várnak, nem lesz rekord negyedév, ahogy azt a cég várta. A termékhiány és a szállítási késedelmek sok fogyasztót frusztrálnak, és mivel az infláció és az omikron változat új aggodalmakat hoz felszínre, a fogyasztók lemondhatnak a vásárlásról.

A JP Morgan szerint itt az ideje részvényeket venni

A JP Morgan szerint itt az ideje, hogy a befektetők vegyék a részvénypiaci esést, hiszen az omikron a vírus időszak végét jelentheti. Az előzetes jelentések azt mutatják, hogy a variáns gyorsabban terjed, viszont kevésbé halálos, ami megfelel a vírusok evolúciós pályájának.

A Square most már Block

Jack Dorsey vállalata, a Square Block-ra változtaja a nevét. A kereskedési ticker marad az SQ. A lépés azt mutatja, hogy a cég a hagyományos fizetési szolgáltatásokon kívül be szeretne szállni az olyan üzletekbe, mint a zene, pénzküldés, illetve a blockchain.

Kibocsátást tervez a Weibo a hongkongi tőzsdére

A CNBC nem hivatalos értesülései szerint jelentős kibocsátást tervez a hongkongi tőzsdén Kína legnépszerűbb közösségi média felülete, a Weibo. Az információk alapján 11 millió részvényt terveznek kibocsátani (felét a Weibo, felét a SINA) 35,01 dolláros áron, nagyjából 385 millió dollár értékben. A részvényár a Nasdaq-on kereskedett jelenlegi árfolyamhoz (36 dollár) képest 2,7%-os diszkontot jelent.

Ismét lépett az MNB

Az MNB 20 bázisponttal tovább emelte az egyhetes jegybanki betét kamatát, így az már 3,1%. A Bloomberg elemzői konszenzusa 3-3,1%-os kamatra számított, vagyis a lépés ennek megfelelő. Az Erste ennél nagyobb lépést is elképzelhetőnek tartott. Az MNB keddi ülésén kiszélesítette a kamatfolyosót, így már nem csak 3,05%-ig, hanem egészen 4,1%-ig szabad mozgástere van a jegybanknak a kamat meghatározásánál.


Az MNB-n túl az Európai Bíróság főtanácsnokának ma megjelent véleménye is hatással lehet a forint árfolyamára. A jogi vélemény ugyanis alapját képezheti majd a január-februárra várható Európai Bírósági döntésnek. A kora délelőtt megjelent főtanácsnoki vélemény szerint el kell utasítani Magyarország és Lengyelország keresetét. A vélemény egyúttal kimondja, hogy az uniós költségvetéssel kapcsolatos kötelezettségszegés esetén az uniós támogatások megvonhatók a tagállamoktól.


Tegnap a forint és a lengyel zlotyi együtt erősödött az euróval szemben. A forint az elmúlt napokban letörte a rövidtávú mozgóátlagokat is. A ma reggeli forint erősödés a kamatszint meghatározását követően begyorsult, és az EURHUF árfolyam egészen 361-ig esett, majd az EU-s állásfoglalást követően ismét 361,6-ig emelkedett.

Nem mozgatta meg a dollárt Powell

Tegnap Jerome Powell Fed elnök megismételte, hogy gyorsíthatnak az eszközvásárlási program kivezetésén, a dollár árfolyama azonban nem reagált jelentősebben rá. Az elmúlt napokban az EURUSD a 20 napos mozgóátlagot tesztelte vissza, és onnan lefordult az árfolyam. Ma reggel 1,132 környékén jegyzik az EURUSD-t.

Az olaj két nap zuhanás után erősödött, minden tekintet a mai OPEC találkozóra szegeződik

A WTI 66,5, a Brent 69,9 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy a nyersolaj némileg erősödni tudott a két nap alatt bekövetkezett, összesen 6%-os zuhanás után. A piacon továbbra is erős a bizonytalanság, mivel az omikron variáns gyorsan terjed. Ugyanakkor a dél-afrikai jelentések szerint a vírus nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a korábbi mutánsok. Az OPEC ma dönt arról, hogy a kartell mekkora mértékben változtasson a kitermelésen januártól. Korábban napi 400 ezer hordó kínálatbővítést terveztek, azonban az új járványveszély miatt elképzelhető, hogy változtatnak ezen a politikán. A jövő év első negyedévében a becslések szerint 1,8 millió hordó/nap többletkínálat lesz a piacon a magasabb, nem OPEC termelés és a szezonálisan kisebb kereslet miatt, amihez hozzájárul a koronavírus járvány miatti esetleges újabb lezárási hullám is. Az OPEC emiatt is vonakodik folytatni a korábbi kínálatnövelő lépéseket, ugyanakkor nagy a nyomás az USA részéről, hogy nyissák meg a csapokat, mivel csak így lehet féken tartani az elszabaduló fogyasztói inflációt.

Az arany gyenge, a Fed jegybankárai szigorítani szeretnének

Az arany 1.775 dollárig gyengült ma reggel. A piac figyeli az omikron variánssal kapcsolatos híreket. Az ázsiai piacok megnyugodtak ma reggel, miután a vakcinagyártók szerint a mostani oltás hatékony az omikron ellen is. Emellett a dél-afrikai tanulmányok szerint nem lett magasabb a kórházban ápoltak száma az új variáns miatt. Jerome Powell amerikai jegybankelnök tegnap megerősítette, hogy az inflációt erősen követi a Fed, és a jegybanknak készen kell állnia, hogy hamarabb szigorítson politikáján. A clevelandi kormányzó, Loretta Mester is hasonló állásponton volt. A Fed-nek nyitottnak kell lennie, hogy a kamatait a jövő évben többször is emelje, ha azt az infláció alakulása indokolja. A szakértők az arany árfolyamesésére számítanak. A holnapi munkaerőpiaci adat fontos mérföldkő lesz, mivel az erős munkaerőpiac tovább fűtheti a pénzromlás ütemét.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben