Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jelentett az OTP és a MOL

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 5.   11:13

Erste kommentár Újabb erős negyedévet tudhat maga mögött az OTP, de a nettó profit elmaradt a várakozásoktól. Az eredmény 120,2 milliárd forint lett a várt 124 milliárddal szemben, de ennek okát a...

Erste kommentár

Újabb erős negyedévet tudhat maga mögött az OTP, de a nettó profit elmaradt a várakozásoktól. Az eredmény 120,2 milliárd forint lett a várt 124 milliárddal szemben, de ennek okát a várakozásoknál magasabb céltartalékképzésben kereshetjük (25 milliárd forint a várt 16,4 milliárddal szemben). Vagyis ha ezzel igazítjuk az eredményt, akkor még jobb is lett volna a várakozásoknál. A céltartalékképzésben jelentős szerepet játszott, hogy az enyhén, mintegy 7 milliárd forinttal növekvő Stage 3 hitelek fedezete 63,3 százalékról 64,4 százalékra növekedett, azaz az OTP óvatosan fut neki a következő negyedévnek. Ez pedig összességében 21,4 milliárd forintos céltartalékképzést hozott magával, ami a teljes érték nagyobb részéért felelős. Ha a nettó kamatbevételt nézzük, az rekord értékre futott, miközben a nettó kamatmarzs már csak 1 bázisponttal romlott 3,46 százalékra. A költségek picivel alatta maradtak a várakozásoknak, így a költség-bevétel mutató tovább csökkent 47,2 százalékra. Ugyan a tőkemegtérülés 18,3 százalékra csökkent a harmadik negyedévben, de a bank az egész évre 18-20 százalék közötti értékre várja. A CET1 tőkemegfelelés is csökkent 0,5 százalékponttal 15,4 százalékra, ami nagy mértékben az OPUS Securities OTP részvényeinek visszavásárlásának tudható be. Ezen részvények nagy része hamarosan átkerül a különleges munkavállalói részvény program szervezetéhez, azaz a tőkemegfelelés ennek megfelelően újra 16 százalék közelében lesz. Összességében úgy tűnik, hogy az OTP a magasabb céltartalékképzésen keresztül, a magasabb fedezettséggel felkészült a romló járványügyi helyzet esetleges negatív hatásaira és a várhatóan kissé romló piaci környezetre. A bank a már korábban félrerakott 119 milliárd forint mellett az idei év utáni osztalékra 64,8 milliárd forintot különített el az első háromnegyed év után. Így 2019, 2020 és 2021 után eddig 183,8 milliárd forint osztalékra számíthatnak a befektetők, ami így részvényenként 700 forint fölött alakulhat.



A MOL viszont egyértelműen pozitív meglepetését hozott. Az újrabeszerzési árakkal számított EBITDA 307,5 milliárd forint lett a piac által várt 288,3 milliárddal szemben, míg a nettó eredmény 139,2 milliárd volt a konszenzus szerinti 127,3 milliárddal szemben. Jó teljesítmény jó környezetben, így nem meglepő, hogy a korábbi 3 milliárd dolláros EBITDA várakozást 3,2 milliárd dollárra emelte a cég. Ugyanakkor a befektetők óvatosak. Kíváncsiak, hogy milyen osztalékra számíthatnak a jó eredmény után, illetve kérdéses, hogy a jelenlegi igencsak kedvező iparági környezet meddig maradhat fenn.


A DAX kis csökkenéssel kezdte a napot, a korrekció jegyében. A BUX a pozitív kezdést követően hamar átfordult a negatív tartományba amiatt, hogy a jó eredmények után inkább az eladók, a profit realizálók uralják az OTP és a MOL piacát.

Ma egy újabb izgalmas napnak nézünk elébe

Ázsiában esnek a részvényindexek, miután újabb kínai ingatlanfejlesztő került bajba. A Shanghai Composite index 0,4%-os, a Hang Seng pedig 1%-os mínuszban van. A japán Nikkei 225 0,6%-ot esik.


Európa a pluszban zárt tegnap. Az Euro Stoxx 50 0,6%-kal, az angol FTSE 100 és a német DAX egyaránt 0,4%-kal, a francia CAC 40 pedig 0,5%-kal emelkedett.


Amerikában vegyesen zárult a kereskedés, hiszen a Dow Jones 0,1%-kal zárt lejjebb, míg az S&P 500 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 0,8%-kal emelkedett.

A MOL harmadik negyedéves eredménye meghaladta a várakozásokat

A cég a harmadik negyedévben 307,5 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-t ért el, miközben a piaci konszenzus 288,3 milliárd volt. A nettó nyereség 139,2 milliárd forint lett, szemben a piac által várt 127,3 milliárddal.


A vállalat fő divíziói közül a kutatás-termelés üzletág 118,9 milliárd forintos tisztított EBITDA nyeresége meghaladta a piac által várt 117 milliárdot. A MOL termelése gyengébb lett mint a várt: a 107,4 ezer hordóegyenértékes/nap alatta van a 109 ezer hordóegyenértékes/nap becslésnek, viszont a magas olaj- és gázárak kompenzálták a gyengébb termelés hatását.


A finomítás-marketing tisztított CCS alapú EBITDA nyeresége 130,9 milliárd forintot tett ki, szemben a 114,7 milliárd forintos piaci várakozással. A szegmens teljesítményére kedvező hatással volt a hordónként 5,4 dolláros finomítói árrés (második negyedév: 4,4 dollár/hordó), az erős regionális kereslet, a magas nagykereskedelmi árrések, míg a petrolkémia nyeresége visszaesett, az indikátor árrés 663 euró/tonna volt szemben az előző negyedév 949 euró/tonna árrésével.


A fogyasztói szolgáltatások 63,2 milliárd forintos tisztított nyeresége magasabb, mint a várt 61,3 milliárd. A MOL kiskereskedelme tovább dübörög, a kiskereskedelmi árrések és a forgalom is erős volt. A földgáz üzletág 8,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el.


A nettó eredményre hatott a magas, 33,3 milliárd forintos árfolyamveszteség, amit a MOL a devizahitelein szenvedett el. A Pearl és a többi kisebbségi eszköz viszont 5 milliárd forinttal emelte a nettó eredményt, míg a társasági adó is kisebb lett, mint amit vártunk.


Véleményünk: A MOL eredménye erős, a működési nyereség minden üzletágban jobb lett, mint a várakozás. A cég menedzsmentje a korábbi 3 milliárdról 3,2 milliárd dollárra emelte az éves tisztított CCS alapú előrejelzését. A cég 1,5 milliárd dollár szabad készpénzt termelhet az idén. Ez lehetővé teszi a magasabb osztalékot és/vagy új eszközök vásárlását. Mi inkább az előbbi opciót támogatjuk, a Budapest Airport részesedés megvétele nem lenne feltétlenül kedvező hír a MOL számára.


Hétfőn jön a Richter

A Richter hétfőn hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves számait.

Emelkedik az AIG papírja a jelentést követően

Az AIG biztosítócég tegnap zárást követően tette közzé harmadik negyedéves eredményét, ami felülmúlta a várakozásokat. A vállalat 6,59 milliárd dolláros bevételén 97 centes részvényenkénti eredményt ért el, ami jobb, mint a várt 6,41 milliárd dollár és 89 cent. Zárást követően több mint 1%-kal emelkedett az árfolyam.

További cégek veszélyeztetik a kínai ingatlanszektort

Felfüggesztették a Kaisa Group Holdings részvényeinek kereskedését a hongkongi tőzsdén, miután a kínai ingatlanfejlesztő a hét elején elmulasztott egy fizetési határidőt. Az Evergrande esete után a befektetők továbbra is figyelik a kínai ingatlanszektort. A Kaisa árfolyama a héten már közel 13 százalékot, idén pedig 70 százalékot esett.

Belehúzott a cseh korona

A cseh korona 0,8%-ot erősödött az euróval szemben a váratlanul nagymértékű, 125 bázispontos kamatemelésre. A cseh korona erősödése nem hatott a többi régiós devizára, a lengyel zlotyi és a forint mérsékelten gyengült. Az EURHUF a 30 napos mozgóátlag 360,3-as értékéig emelkedett.

Fontos támaszon járt az EURUSD

Az 1,153-as mélypontig szúrt le tegnap az EURUSD devizapár, azonban a támaszról 1,155-ig visszapattant az árfolyam.

Az olaj nagyot esett az OPEC döntés után

A WTI 79,1, a Brent 80,5 dollárig csökkent ma reggel, miután tegnap az OPEC a várakozásoknak megfelelően napi 400 ezer hordó kínálatnövelésről döntött december 1-től. A piacon erős a spekuláció, hogy az USA kormánya ezután dönthet a stratégiai nyersolaj készlet megnyitásáról, akár koordinálva más OECD államokkal, például az Európai Unióval vagy Japánnal. Ez a spekuláció jelentős árzuhanást okozott, mivel a fedezeti alapok zárták a vételi pozíciókat az amúgy is túlvett piacon. A kőolaj áralakulásában fontos szerepe lehet, hogy vajon az OPEC mekkora mértékben tudja valóban növelni kínálatát. Angola, Nigéria vagy Kuvait már most is a kapacitásainak maximuma körül termel, míg az arab államok esetében van még tér a kínálat növelésére. A becslések szerint a tényleges kínálat növekedés 300-350 ezer hordó/nap lehet decembertől.

Az arany emelkedik, a Bank of England nem változtat politikáján

Az arany ismét 1.800 dollár közelébe emelkedett ma reggel, miután tegnap a Bank of England nem változtatott monetáris politikáján, vagyis nem emelte a kamatokat, de még a mostani kötvényvásárlás programján sem változtatott. A Fed is óvatos volt tegnap a kamatemeléssel kapcsolatban: lényegében nyitva hagyta, hogy erre mikor kerülhet sor. A piac ezt úgy értelmezte, hogy ez a lépés csak jóval később lehet, így egyelőre maradhat a laza monetáris környezet. A mai napon jelenik meg az USA munkaerőpiaci jelentése, a várakozás 450 ezer új munkahely októberben. A gyengébb jelentés segíthet az aranynak, mivel ez az USA gazdasági növekedésének lassulását jelezheti.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben