Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot gyengült a forint

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. március 5.   09:08

Sikerült tegnap a BUX-nak a napi minimumon zárnia. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a forgalom nagyon alacsony volt. A másik jó hír, hogy a korábban kialakult rést az árfolyam nem töltötte be, abból mintegy 20 pont megmaradt, így a mai jó hangulatban a támasz szint életben maradhat, és az index újra megtámadhatja a 20 és a 30 napos mozgóátlagokat 19.000 pont...

Sikerült tegnap a BUX-nak a napi minimumon zárnia. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a forgalom nagyon alacsony volt. A másik jó hír, hogy a korábban kialakult rést az árfolyam nem töltötte be, abból mintegy 20 pont megmaradt, így a mai jó hangulatban a támasz szint életben maradhat, és az index újra megtámadhatja a 20 és a 30 napos mozgóátlagokat 19.000 pont környékén. A DAX index esetében tegnap a kezdeti gyenge viselkedést követően sikerült a visszakapaszkodás, ami technikailag megágyazott egy emelkedésnek, amely ma a jó hangulatban és a rövidtávú technikai indikátorok alapján be is következhet. Most a sáv tetejét figyelhetjük árgus szemmel, hiszen az is közel, 7.860 pont környékén van. Ennek esetleges áttörése pozitív üzenet lenne. Az USA piacain nagy dolog van készülőben, hiszen a Dow Jones index 70 pontra megközelítette a csúcsát. Egy esetleges kitörés egy új korszak, a válság utáni időszak kezdetét jelentené!
Piaci áttekintés
- A nap második felében hajráztak a tengerentúli piacok
- Kismértékben emelkedő kőolaj és arany ár
- Nagyot gyengült a forint
- Magára talált Ázsia
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A nap első felében nem tudták eldönteni a tengerentúli indexek az irányt, de záráshoz közeledve észak felé fordultak, és a pozitív oldalon fejezték be a kereskedést (Dow 0,27%, Nasdaq 0,39%, S&P500 0,45%).
- A Fed alelnök asszonya, Janet Yellen beszélt tegnap, és a QE3 folytatása mellett érvelt, szerinte folytatni kell a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlásokat.
- Tegnap sem fontos makroadatok, sem vállalati jelentések nem láttak napvilágot, ma viszont két fontos makroadatot is publikálnak a tengerentúlon: az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexének februári értékét és az IBD/TIPP gazdasági hangulat index márciusi számait.
- A légitársaságok tegnap jól teljesítettek a csökkenő nyersanyagáraknak köszönhetően, a Yahoo is 3,5%-ot tudott erősödni, miután a Barclays elemzői felminősítették a vállalatot. Az építőipari cégek is a nyertesek között voltak tegnap, a D.R. Horton 3,2%-ot rallyzott, a Google 2%-ot emelkedett. A fekete bárány az Apple volt, több mint 2,4%-os zuhanással.
Európa
- A nyugat-európai börzék is emelkedni tudtak napon belül, de a rossz nyitás miatt a többségnek nem sikerült pluszban zárnia (FTSE100 -0,51%, DAX -0,21%, CAC40 0,27%).
- A ciprusi uniós mentőcsomagról továbbra sincsen megállapodás, ezt tegnap jelentette ki az eurócsoport elnöke a pénzügyminiszterek tanácskozása után.
- A Russell Investments indexszolgáltató úgy döntött, hogy visszaminősíti a görögöket fejlődő piaci státuszba. 2001-től vannak fejlett piaci státuszban a görögök, a szolgáltató az utóbbi évek változásai miatt vizsgálta felül a korábbi döntését.
- Az eurozónában szolgáltatói beszerzési menedzser index és kiskereskedelmi értékesítési adatok várhatóak a délelőtti órákban.
Olaj, arany
- Kismértékben emelkedett a kőolaj és az arany ára tegnap a piacokon: a WTI jegyzése 90,42 dollárt ért el, míg az aranyat 1,582 dolláron jegyezték unciánként. Az olaj árára pozitívan hatott, hogy a Brent termékvezetéket egy szivárgás miatt lezárva tartották. Az aranyra az a spekuláció hatott, hogy ismét monetáris élénkítés lehet a világban a gyengülő növekedési számok láttán.
Devizák
- A tegnapi negatív nemzetközi hangulatban nagyot gyengült a forint árfolyama. A forint gyenge teljesítményéhez hozzájárultak az MNB felöli hírek is, többek között, hogy Matolcsy György a múlt hét második felében, mint miniszter átírta azokat a szabályokat, amelyek Matolcsy György jegybankelnök jogkörét szabályozzák, miközben továbbra is bizonytalanság övezi azt a kérdést, hogy az új vezetőségi jegybank milyen úton fog elindulni, milyen eszközök használatát tervezik.
- Az EUR/USD piacán csak csekély árfolyammozgás volt tapasztalható, az árfolyam 1,3015-ről 1,3026- ra emelkedett. A kismértékű euró erősödés annak ellenére következett be, hogy nem érkeztek kimondottan jó hírek Európán belülről, például Olaszországban Beppe Grillo az Ötcsillagos Mozgalom vezetője felvetette annak lehetőségét, hogy választásokat kéne kiírni Olaszország kilépéséről az eurózónából.
Távol-Kelet
- A Shanghai index 2,18%-ot a Hang Seng 0,44%-ot, míg a Nikkei 0,26%-ot emelkedett.
- Kínában ma kezdődött a kongresszus éves ülésezése, melyen Wen Jiabao az elemzői várakozásokkal összhangban 7,5%-os növekedési kilátást fogalmazott meg 2013-ra, illetve 1200 milliárd yüanos (192 milliárd dolláros) költségvetési hiánnyal számol a tavalyi 800 milliárd yüan helyett, ami jelentős állami kiadásnövekedést és infrastruktúrafejlesztést feltételez. Beszédjében azt is elmondta, hogy a yüan használatának határokon átívelő bővítése a cél, ami akár árfolyamreformot is jelenthet.
- Kínában ma publikálta a HSBC a szolgáltató szektor PMI értékét, ami 54,6-ról 52,1-re csökkent. Indiában is csökkenést mértek, itt a PMI 54,2-re csökkent.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a pozitív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- Hodász István, az Egis vezérigazgatója interjút adott az origonak, melynek főbb pontjai a következők: (i) A cég összesen 100 millió euró értékben tervez kisebb felvásárlásokat. A célpiac a FÁK országok, Közép-Kelet Európa és Törökország. Elsősorban termékportfoliót vennének, de Oroszországban akár gyártó kapacitást is. (ii) A Celtrion együttműködés keretében fejlesztett biogenerikus monoklonális antitest nyár végén piacra kerülhet, jövő évtől kezdődően 30 millió eurós éves árbevételt remélnek tőle. A cég további biotech együttműködésekre készül. (iii) A belföldi árbevétel idén még tovább csökkenhet, de később az új készítmények (pl. biogenerikumok) megfordíthatják a trendet. Az interjú alapvető új információt nem tartalmazott, így árfolyamhatásra sem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben