Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A gyenge kutatás-termelés és gáz számoknak köszönhetően a vártnál gyengébb eredmény a MOL-tól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. február 26.   09:17

A tegnapi kereskedést teljes mértékben az olasz választások határozták meg, és amilyen káosz uralta a választási eredményt, ugyanolyan káosz volt látható a tőkepiacokon is. Berlusconi feltámadt és jócskán belekevert a politikai csatározásba, aminek eredményeként túl szoros lett a választás eredménye, ezáltal a befektetők rémálma vált valóra, vagyis bizonytalan, hogy...

A tegnapi kereskedést teljes mértékben az olasz választások határozták meg, és amilyen káosz uralta a választási eredményt, ugyanolyan káosz volt látható a tőkepiacokon is. Berlusconi feltámadt és jócskán belekevert a politikai csatározásba, aminek eredményeként túl szoros lett a választás eredménye, ezáltal a befektetők rémálma vált valóra, vagyis bizonytalan, hogy lesz-e működőképes kormánya az országnak. Biztos ami biztos alapon a befektetők gyorsan vissza is bújtak a menedékbe, és vettek mindent, ami kockázatmentesnek számít, főleg frankot, dollárt és amerikai államkötvényt. Ez pedig nem az egészséges piac jellemzője, ami aggasztónak tűnik, főleg néhány nappal az új jegybankelnök személyének megnevezése előtt. Ma az olasz hírek mellett a jegybankárok kerülhetnek a figyelem középpontjába, ugyanis előbb itthon tart az MNB kamatdöntést, majd magyar idő szerint 4 órakor kerül sor Bernanke szenátusi meghallgatására. A kedvezőtlen jelek eredményeként csökkenő piacokra számítunk a mai kereskedésben.
Piaci áttekintés
- Nagy eséssel indította a hetet a tengerentúli piac
- Emelkedett az arany, stagnált a kőolaj
- Nagyot erősödött a dollár
- Zuhantak az ázsiai piacok is
- A gyenge kutatás-termelés és gáz számoknak köszönhetően a vártnál gyengébb eredmény a MOL-tól
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa, 25 bázispontos csökkenés várható
- Esésre számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- A pénteki jó hangulat után tegnap ismét az eladók vették át az irányítást a tengerentúli börzén, a folyamatos esést főként az olasz választásokról érkező kedvezőtlen részeredmények táplálták. Zárásra már 1,5% körüli mínuszt szenvedtek el az indexek (Dow -1,55%, Nasdaq -1,45%, S&P500
- 1,82%).
- Fontos makroadatok nem voltak tegnap, de a Lowe’s lakásfelújítással foglalkozó vállalat publikálta negyedéves számait. A részvényenkénti profit 26 cent volt, szemben a 23 centes várakozással, ami még így is 11%-kal alacsonyabb a tavalyi eredménynél. Az árbevétel 11,63 milliárd dollárról 11,05 milliárd dollárra csökkent, ami meghaladja a 10,85 milliárd dolláros várakozást. A vállalat 5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be.
- A BlackBerry vezérigazgatója pozitív értékesítési adatokról beszélt hétvégén egy német újságnak. A BlackBerry 10 eladásokhoz nagy reményeket fűz a társaság, de pontos számokat egyelőre nem publikálnak.
- Ma számos makroadatot publikálnak a tengerentúlon, az S&P/CaseShiller házár index decemberi értéke, a Richmond-i Fed index februári értéke, a Conference Board bizalmi index februári számai, és januári új-lakértékesítési adatok fognak kijönni, de ma kezdődik Bernanke kétnapos kongresszusi meghallgatása is. Home Depot publikálja ma negyedéves számait.
Európa
- Jó hangulatban indult az emelkedés a nyugat-európai börzéken, azonban a délután folyamán megjelentek az eladók és a mélybe rántották a börzéket, de még így is sikerült a pozitív oldalon zárni a kereskedést (FTSE100 0,3%, DAX 1,45%, CAC40 0,4%).
- Az olasz választások délután 3-kor értek véget, és az első exit poll eredmények alapján még úgy tűnt, hogy Silvio Berlusconi pártjának nincs esélye, de azóta változott a helyett és szoros küzdelem rajzolódott ki a felső és az alsó házban is. Az alsóházban a Pierluigi Bersani vezette balközép koalíció szerzett többséget, de Silvio Berlusconi jobbközép pártja alig marad le a szavazatok számát tekintve. A szenátusban viszont patthelyzet alakult ki, egyik párt sem szerzett többséget, emiatt elképzelhető, hogy új választásokat fognak kiírni. A legtöbb mandátumot Berlusconi szerezte, a legtöbb szavazatot, 25,5%-ot, pedig Giuseppe Piero Grillo, az Öt Csillag Mozgalom vezetője kapta, így 108 képviselői helyre lett jogosult. Mario Monti 10,56%-ot szerzet, ami 45 mandátumot jelent, így semmi esély arra, hogy ismét ő legyen a miniszterelnök.
Olaj, arany
- Folytatódott tegnap az emelkedés az arany piacán, 1.581,4 dolláros nyitás után 1.593,5 dollárig emelkedett a kurzus zárásra. Ma is számíthatunk emelkedésre, de 1.600 dollárnál már ellenállás látható.
- Bizonytalan kereskedést láthattunk tegnap a kőolaj piacán, az árfolyam 92-94,4 dollár között ingadozott, de zárásra csak minimális elmozdulást mutatott a kurzus. Reggel negatívan nyitott a kőolaj, 92 dollár közelében kezdte a kereskedést, a napokban tovább folytatódhat a csökkenés, a következő támasz 90,4 dollárnál látható.
Devizák
- Jelentős dollárerősödést láthattunk a tegnapi nap során, azonban a napon belüli mozgás még ennél is jelentősebb volt. Az első olasz exit poll eredményekre pozitív volt a piaci reakció és az euró erősödni is tudott, azonban ahogy egyre szorosabbá vált a választások eredménye, a devizaárfolyam mozgása átcsapott méretes dollárerősödésbe. Az EUR/USD árfolyam 1,3177-ről 1,3063-ra változott a nap során.
- A negatív nemzetközi hangulat érződött a forint árfolyamában is, azonban nem okozott túlzott forintgyengülést. Az árfolyam 294,31-ről 294,37-re változott a tegnapi kereskedés során, azonban ma reggel további forintgyengülés látható.
Távol-Kelet
- Az ázsiai piacokon is jelentős csökkenés volt látható, melyért az olasz választások által kiváltott pánikhangulat a felelős. Az elmúlt napokban kiemelkedően teljesítő Nikkei index 2,26%-ot csökkent. A többi ázsiai piac is jelentősen esett, azonban ennél visszafogottabb mértékben. A Hang Seng 1,05%-ot, a Shanghai index pedig 1,37%-ot csökkent.
- A japán jen tegnap az általánosan erősödő dollárral szemben is erősödni tudott, ez pedig nem kedvezett a japán piacoknak, így ott alakulhatott ki a legnagyobb esés az ázsiai piacokon.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- A várakozások alatti negyedéves eredményt tett közzé a MOL, főleg a gyengébb kutatás-termelési és gáz divíziónak köszönhetően, míg a központi költségek és az év végi leírások is meghaladták a várakozásokat. A cég 138,8 milliárd forint újra beszerzési költséggel számolt és egyszeri költségelemektől megtisztított EBITDA profitot mutatott ki szemben a 145,4 milliárd forintos piaci várakozással, míg a nettó profit 7,7 milliárd forint lett szemben a piac által becsült 41,8 milliárd forinttal. A kutatás-termelés 114,2 ezer hordó egyenértékes/nap termelés mellett 99,3 milliárd forint tiszta EBITDA nyereséget érte el. A MOL magyar és horvát érett mezői csökkenő termelés mellett üzemelnek, a társaság megérzi a szír mezők hiányzó teljesítményét is. Negatívan hatott a magyar gázár szabályozás is, miközben a magas olajár és az erős dollár alapvetően növelte a profitot. A feldolgozás-kereskedelem volt talán az egyetlen pozitív meglepetés, az EBITDA 35,2 milliárd forintot tett ki szemben a 31,5 milliárd forintos piaci várakozással. A társaság eredményére kedvezően hatott a növekvő árrések és a korábbi hatékonyságjavítás, ugyanakkor a horvát finomítók továbbra is gyengén muzsikálnak. A gáz üzletág gyenge számait főleg a horvát Prirodni Plin rontotta le, az EBITDA 9,2 milliárd forint lett. A központ eredménye lényegesen elmaradt a várakozásoktól 20,4 milliárd forint veszteséggel, főleg a halasztott adóeszközök átértékelése miatt. Összességében a várakozásoktól elmaradt számokat láttunk ma reggel, köszönhetően a gyengébb működési eredményeknek és a 32 milliárd forint egyszeri költségnek. A MOL szenved ebben a környezetben a hatalmas erőfeszítések ellenére is, ami azért okozott némi pozitív meglepetést a feldolgozás-kereskedelem üzletágban. Ma enyhe negatív reakcióra számítunk.
- Magyar Telekom: A sajtóban elterjedt, hogy a kormány megvenné a Vodafone magyar leányvállalatát. Tudvalevő, hogy az állam a verseny élénkítése miatt be szeretne lépni a mobilpiacra, de a Vodafone megvásárlását mégsem tarjuk valószínűnek. Egyrészt mert látjuk biztosítottnak a tranzakció pénzügyi fedezetét. Számításaink szerint több mint 200 milliárd forintba kerülne a cég, ráadásul a piaci szereplők száma sem nőne. A Vodafone cáfolta a híreszteléseket.
- Magyar Telekom: Ma délelőtt 9 órakor ismerteti a Kúria a frekvenciatenderrel kapcsolatos döntését.
- Az E-Star holnap lezárja a gerincvezetéket, miután a zilah-i önkormányzat nem fizetett. A koncessziós szerződés szerint, a szerződés megszűnése esetén a gerincvezeték a ráfordítások megtérítését követően kerülhet vissza a koncesszióba adó önkormányzat tulajdonába. A koncessziós szerződés megszűnését követően az önkormányzat fizetési kötelezettségét nem teljesítette, de peres eljárás keretében kérte a gerincvezeték átadását.
Gazdasági hírek
- Meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja a Népszabadság, hogy Matolcsy György lesz az új jegybank elnök. Hivatalos bejelentés pénteken várható.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben