Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az igazi nyersanyagár emelkedés csak most kezdődik a világban

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. augusztus 12.   15:17

Egyre több jel mutat arra, hogy a világ egy drasztikus és széleskörű nyersanyag áremelkedés előtt áll, melynek okai között a növekvő fejlődő piaci és energiafordulat miatti kereslet és az alacsony beruházások következtében fellépő elégtelen kínálat is szerepel. Ha ezek a tényezők megállják a helyüket, az idei évi áremelkedés csak egy előjátéka volt valami sokkal nagyobb robbanásnak. A nyersanyag részvények árazása egyáltalán nem ezt az áremelkedést tükrözi, így masszív részvényár felfutás lehet, ha valóban bekövetkezik a várt drágulás. A blogban egy New York-i befektetőpáros vélekedését szeretném megosztani, ami közel áll a saját elképzeléseimhez

Érdekes jelenségre hívta fel egy new yorki elemzőpáros a figyelmet (Leigh Goehring és Adam Rozencwajg, www.gorozen.com), mely szerint a nyersanyagárak az elmúlt 60 évben egy olyan mintát követtek, ami gyors felemelkedésekből és hosszú stagnálásokból álltak. Bár az utóbbi stagnáló ciklus 2015-től kezdődött és egyelőre relatív rövid, mégis egyre több a jel arra, hogy ez a stagnálás a következő években akár heves emelkedésbe csaphat át. Ha az ábrát nézzük, az is feltűnő, hogy az index értéke a 80-as évek óta nem változott: a nyersanyagok lényegében változatlan reáláron forognak az elmúlt 40 évben.

A Bloomberg nyersanyagárindex alakulása 1960 óta. A piros négyzetek a stagnáló időszakokat mutatják.Forrás: Bloomberg

Az index „excess return basis” alapon van számolva, vagyis azt mutatja meg, hogy a rövidlejáratú állampapír hozam felett mekkora az árfolyamváltozás.

A másik nagyon érdekes ábra, amit a szerzőpáros gyakran említ, az a nyersanyagcégek árazása a részvénytőzsdei árazáshoz képest. A két elemző az általuk követett nyersanyag részvényindexet osztja el a Dow Jones tőkepiaci indexszel. Ezek alapján a nyersanyag kitermelő részvények soha nem voltak ilyen olcsók, mint jelenleg. Ez persze részben az egész részvénypiac magas árazásával is magyarázható, de világos, hogy relatív alapon olcsók a nyersanyag papírok. 

A nyersanyag részvények és a Dow Jones index hányadosa

Forrás: Goehring és Rozencwajg, www.gorozen.com

Ha ezt az alacsony árazást összekötjük azzal, hogy a két befektető szerint a nyersanyag árak széles körben drágulhatnak a következő években, akkor egy nagyon sikeres befektetési stratégiához juthatunk. A két new yorki elemző elsősorban az olaj, a földgáz, a színesfémek, az uránium és a mezőgazdasági nyersanyagok piacán lát esélyt az árrobbanásra. Nézzük ezeket a piacokat röviden sorra.

Kőolaj: A globális kőolaj kereslet 2022-re meghaladhatja a 2019-es csúcsot, ami 100 millió hordó/nap volt. A kínai és indiai gazdasági növekedés mellett az USA is masszív olajfogyasztás bővüléssel lepheti meg a világot. Goehring és Rozencwajg szerint korán sem értük el az olajfogyasztás csúcsát, ez legalább 10-15 évvel később következhet be. A kínálati oldalon az OPEC-en kívüli szereplők alig tudják emelni a termelésüket, míg az amerikai palaolaj bányászat 2022 közepe előtt nem tud visszaállni egy növekvő pályára. Az R&G páros szerint ráadásul utána sem lesz gyors felfutása az amerikai olajtermelésnek, mivel az iparág legszebb napjain túl van: egyre kevésbé hatékony területekről kellene fokozni a termelést. Emellett az elmúlt hónapok zöld tendenciája is sújtja a szektort: egyre erősebb a támadás az aktív részvényesek részéről a nagy olajcégek ellen, emiatt az utóbbiak nem akarnak többet költeni olaj és gázkutatásra. Szerintük teljesen elhibázott a Nemzetközi Energiaügynökség üzenete, mely szerint a világnak le kéne állnia az olaj kutatással és az új lelőhelyekbe való beruházásokkal. A folyamat eredménye az lehet, hogy az OPEC globális piaci részesedése 50% fölé nőhet a mostani 34%-ról a következő 2-3 évtizedben. Az OPEC piaci erejének növekedése mindig magasabb árakat eredményezett a múltban, s ez így lehet a jövőben is.  A két befektető szerint az alábbi részvények nyerhetnek a kőolajár emelkedésből: Pioneer Natural Resources, EQT Corporation, Matador, PDC Energy. Ezek a társaságok szerepelnek a két úr befektetési alapjában is.

USA földgáz: A masszív globális gázkereslet az USA földgáz jegyzésárait is emeli. Az észak-amerikai ország egyre nagyobb LNG exportkapacitással bír, amit a vállalatok teljesen ki is fognak használni, hogy kielégítsék a gazdagodó, fejlődő világ tisztább energia igényét. Emellett a két nagy korábbi bővülő forrása az USA gáztermelésének, a Marcellus és a Permian mezők alig tudnak további növekedést felmutatni, ezért az USA földgáz termelése 1-2 évig a mostani 92-94 milliárd köbláb/nap szinten maradhat. A szerzőpáros emiatt talán meg optimistább is az USA földgázárakra, mint a kőolajra. Főbb gázkitermelő és szolgáltató részvények, melyek nyertesei lehetnek az emelkedő gázáraknak a G&R portfolióban: Antero Resources, Cabot Energy, ChampionX, Bonanza Creek Energy, Oceaneering International.

Színesfémek: A kereslet jelentős növekedése várható egyrészt a fejlődő piacok gazdasági átalakulása, másrészt a fokozódó elektrifikáció miatt. A szerzők különösen a réz esetében optimisták. A kínai rézkereslet, mely a világ teljes keresletének 50%-a, tovább nőhet, ahogy a kínai GDP emelkedik. A réznek emellett kulcsszerepe van az elektromobilitásban és általánosságban mindenhol, ahol árammal működő motorok és elektromos vezetők vannak. A rézkínálat az elmúlt 20 évben főleg barnamezős beruházások miatt tudott lépést tartani a kereslettel. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy a kitermelt kőzetek réztartalma csökkent, mivel a meglévő bányákban mindig a legnagyobb érctartalmú kőzetek kibányászását kezdik meg a társaságok. Új rézbánya alig nyílt az elmúlt évtizedben, ráadásul a környezetvédelmi és egyéb megfontolások miatt egy bánya nyitása 5-15 évet vesz igénybe. Emiatt a világ nem tud gyorsan reagálni a hirtelen megugró keresletre. A G&R szerint a mostani magas szintekhez képest is megduplázódhat a réz ára. A kedvenc részvény: Freeport-Mcmoran, Ivanhoe Mines, Ero Copper, Southern Copper, Lundin Mining, First Quantum. 

Uránpiac: A szerzőpáros hísz abban, hogy a globális felmelegedés elleni harcban nagy szerepet kaphatnak a moduláris nukleáris erőművek. Ezeket sorozatgyártásban lehet készíteni, ezért olcsók, és több helyre telepíthetők, mint a hagyományos erőművek. Emellett a nátriumos megoldáshoz nincs szükség vízhűtésre, irányításuk pedig nem igényel mély mérnöki tudást. A küszöbön álló nukleáris forradalom az urán árfolyamát magasba lendítheti. A fő befektetések: Cameco, Kazatomprom, Uranium Participation.

Mezőgazdasági nyersanyagok: A kereslet masszívan nő a mezőgazdasági nyersanyagok, búza, kukorica, szója iránt, amit főleg Kína hajt. Ahogy az ázsiai országban a középosztály gazdagodik, úgy nő a húsfogyasztás és a kalóriabevitel. A kínálati oldal, vagyis a mezőgazdasági termelők, az elmúlt két évben jelentős időjárási problémákkal (szárazság, rossz csapadékeloszlás) küzdöttek világszerte. Emiatt gyengébb hozamok voltak, mint a rekordnak számító 2015-2019 közötti időszakban. A fentiek következtében a mezőgazdasági tömegtermékek esetében magasabb árakra lehet számítani, mivel csökkenhet a korábban felhalmozott többlet. A kedvenc befektetések között elsősorban műtrágya gyártással foglalkozó részvények vannak, mint a Mosaic vagy a Nutrien.

Az alap 4,9%-nyi aranyat és 3,6%-nyi készpénz tart jelenleg a portfoliójában.

A Goehring&Rozencwajg portfolió súlyozása szektoronként 2021. május 31-én

Forrás: Goehring&Rozencwajg

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben