Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jól teljesítettek az európai bankok a második negyedévben

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. július 30.   10:53

13 éves csúcson a német infláció A FTSE100 0,9%-ot, a DAX 0,5%-ot, a CAC40 pedig 0,4%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben. 13 éves csúcsra emelkedett a német infláció júliusban. A harmonizált év/év alapú...

13 éves csúcson a német infláció

A FTSE100 0,9%-ot, a DAX 0,5%-ot, a CAC40 pedig 0,4%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben.


13 éves csúcsra emelkedett a német infláció júliusban. A harmonizált év/év alapú mutató 3,1%-ra emelkedett, jelentősen meghaladva az előző havi 2,1%-ot és a várt 2,9%-ot is. A jelentős emelkedés mögött részben a bázishatás áll, tavaly júliusban lépett ugyanis életbe az átmeneti, és a mostanra már nagyrészt kifutott áfa kedvezmény. A Bundesbak elnöke már korábban is aggodalmának adott hangot, hogy az EKB túl sokáig tartja lazán a monetáris kondíciókat, ezzel túlságosan magas inflációt gerjeszt. A német jegybankár szerint akár az 5%-ot is közelítheti a német infláció az év vége felé.


Ma publikálja a banki stresszteszt eredményeket az EKB. Ezzel kapcsolatban Luis de Guindos EKB alelnök már elárulta, hogy kedvező eredmény várható. A bankok robosztusnak és ellenállónak bizonyultak a vizsgálat során. Az infláció szerinte 3% körül csúcsosodhat majd ki novemberben.

Az alacsony céltartalékképzés húzta az UniCredit eredményét

Az UniCredit 1,03 milliárd eurós második negyedéves eredménye még a legoptimistább elemzők várakozásait is felülmúlta, míg a konszenzus 716 millió euró volt. A bevételek szűk 200 millió euróval lettek magasabbak a vártnál, főleg a magasabb díj- és jutalékbevétel miatt, míg a céltartalékképzés csak 360 millió euró volt a várt 707 millió helyett. Az év egészére nézve is kedvező kilátásokat fogalmaztak meg a céltartalékképzés kapcsán. Míg korábban 60 bázispontos kockázati költséggel számoltak, addig most már csak 40 bázisponttal. Az UniCredit tárgyalásokat kezdett az olasz kormánnyal arról, hogy világ legrégebbi bankjában, a Banca Monte dei Paschi di Siena bankban tulajdonrészt szereznének, ám a feltételekről komoly tárgyalások várhatók.

Jóval a várt feletti negyedéves eredmény a Raiffeisennél

A Raiffeisen csoport második negyedéves nettó nyeresége több mint kétszeresére nőtt éves szinten. A 396 millió eurós eredmény 60%-kal haladta meg a konszenzust, és 27%-kal az Erste becslését. A kockázati költségek tovább csökkentek, ez az egyik oka annak, hogy az eredmények meghaladják a profit-előrejelzéseket. Ezzel összhangban a kockázati költségre vonatkozó várakozást 75 bázispontról 50 bázispontra csökkentették az év egészére. A nettó kamatbevétel 5%-kal nőtt a gyenge első negyedévi szinthez képest, 804 millió euró volt 2021 második negyedévében (-2% év/év alapon), ez enyhén felül múlta a becsléseket. Az árfolyam szempontjából kedvező jel, hogy a Raiffeisen jelentősen felülmúlta a piaci várakozásokat és a várt alacsonyabb céltartalékképzésen keresztül javította az eredményvárakozásokat is.

A BNP sem lógott ki a sorból

A BNP Paribas 2,9 milliárd eurós negyedéves profitot ért el, jelentősen meghaladva a 2,25 milliárd eurós konszenzust, de még a legoptimistább elemzői előrejelzést is. A főbb bevételi sorok és a céltartalékképzés is a várakozásoknál kedvezőbben alakult. A bevételeken belül főként a részvénykereskedési üzletág teljesített kiemelkedően. A vártnál jobb profit miatt a CET1 tőkemegfelelési ráta 12,9% lett a várt 12,7%-kal szemben. A társaság jelentős osztalékfizetést tervez, az eredmény 50%-át fizetnék ki a részvényesek számára .

A Banco Bilbao eredménye is jobb lett a vártnál

A Banco Bilbao a 369 millió eurós átlagos elemzői becsléseket meghaladó, 701 millió eurós második negyedéves nettó bevételéről számolt be, ami tíz százalékos növekedést jelent év/év alapon. A felülteljesítés fő oka a vártnál nagyságrendileg közel 400 millió euróval alacsonyabb céltartalékképzés. Az igazgatóság hozzátette, hogy 2021-ben a bank vissza kívánja vezetni a 2017-ben bejelentett osztalékpolitikáját, és a negyedik negyedévben elkezdi visszavásárolni a részvényeit. Legfeljebb a teljes mennyiség 10%-át vehetik meg, de ilyen mértékű visszavásárlásra várhatóan nem fog sor kerülni.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben